Kedilerde Aşırı Su İçme ve Susama

Kediler ortalama olarak her 1 kilogram canlı ağırlık için günlük yaklaşık olarak 50 ml su tüketirler. Yani 3 kilogram ağırlığa sahip bir kedi günde yaklaşık 150 ml, 4 kilogram ağırlığa sahip bir kedi ise günde yaklaşık 200 ml su tüketir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak bu su tüketim miktarları bazen artabilmektedir. “Bir kedi olması gerekene göre çok daha fazla su içebilir mi?” diye soruyorsunuz. Cevap evet, kedinin çok su içmesi mümkündür. Fakat bu genellikle normal olmayan bir davranıştır. Genellikle bu, vücut sıvı dengesini etkileyen bir sorundan kaynaklanır.

Kedilerde Aşırı Su İçme Nedenleri

Kedilerde aşırı su tüketimi çeşitli faktörlere bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu faktörlerden bir kısmı direk olarak aşırı su tüketimine sebebiyet verirken büyük bir kısmı dolaylı yoldan susama hissini ve su tüketimi artırmaktadır. Kedilerde su tüketimi normale göre arttığında öncelikli olarak aşağıdaki sorunlardan şüphelenmemiz gerekiyor.

  • Poliüri yani normale göre fazla idrar yapma
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri (steroidler vb.)
  • Böbreklerdeki fonksiyon bozuklukları
  • Yüksek vücut ısısı (ateş)
  • Aşırı sıcak havalar veya sıcak ortam
  • Egzersizlerden sonra
  • Stres
  • Hipertiroidizm hastalığı
  • Şeker hastalığı
  • Karaciğer hastalıkları
  • Kusma ve ishal

Kedilerde Polidipsi Teşhisi

Polidipsi, tıbbi olarak aşırı susama hissi ve su tüketimi anlamına gelmektedir. Kedilerin normal su tüketimi bildiğimiz takdirde artan su tüketimi polidipsi olarak adlandırılabilir. Kedinin 24 saat içerisinde ne kadar su içtiğini izleyerek polidipsi durumunu doğrulamamız mümkündür. Kedilerde normal günlük su tüketimi 50 ml kadardır. Fakat beslenme türüne göre bu rakam 60 ml seviyelerine çıkabilir ve bu normal karşılanabilir. Eğer günlük su tüketimi bu rakamın çok üstüne çıkıyorsa bu durum polidipsi olarak adlandırılabilir.

Polidipsinin altında yatan ana nedeni belirleyebilmek için bazı laboratuvar testleri, kan analizler, idrar tahlili ile röntgen ve ultrason gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Kedim Çok Fazla Su İçiyorsa Ne Yapmalıyım?

Eğer kedinizde aşırı su tüketimi söz konusu ise polidipsiyi doğrulayabilmeleri için kedinizi bir veteriner hekim tarafından muayene ettirmenizi öneririz. Ayrıca, polidipsi ile sonuçlanmış olabilecek altta yatan herhangi bir sorun bu şekilde belirlenebilir.

Daha önce belirtildiği gibi, kediler günde kilogram başına ortalama 50 ila 60 ml su içer ve bundan daha büyük bir hacimde su tüketimi polidipsi olarak kabul edilmelidir. Yine de, kedinizin faaliyetlerini, bakımını, beslenmesini ve hareketlerini dikkate almak önemlidir. Örneğin; nem bakımından fakir bir diyetle beslenen kediler normalden daha fazla su içebilir ancak bu polidipsi olmayabilir. Ayrıca, çok aktif bir yaşam tarzına sahip kediler daha yüksek oranda sıvı kaybedebilir ve sıvı kaybını telafi etmek için daha fazla su içebilir. Yani normal durum ile anormal durumu ayırt edebilmek için gözlem yapmak gerekebilir.

Genel olarak, günde kilogram başına 100 ml’nin üzerindeki herhangi bir hacim şüphesiz polidipsidir.

Kedinizin içtiği su miktarını tam olarak ölçemeseniz bile, polidipsinin başka belirgin belirtileri vardır.

Kedilerde Aşırı Su İçme ve Susama Belirtileri

  • Normale göre daha sık su içmek
  • Su kabının normalden daha hızlı bir şekilde boşalması
  • Kusmasına neden olacak kadar aşırı su içmek
  • Daha sık idrara çıkma durumu
  • Daha büyük hacimlerde idrar yapma
  • Alışılmadık yerlerde idrar yapmak

Açıklanamayan ve anormal su içme alışkanlıkları fark ettiğinizde kedinizi bir veteriner hekime götürmeniz çok önemlidir. Kediniz sıcak hava veya kuru diyet gibi makul bir açıklama olmadan aşırı miktarda su içmeye başlarsa veterinerinize götürün. Veterinere götürmeden önce kedinizin su alımının sayısal bir değerini almak için evde su alım testi (24 saat) yapabilirsiniz. Bu şekilde sorunu ve şiddetini daha net tespit edebilirsiniz.

Kedinizin Su Alımını Nasıl Ölçersiniz?

İlk olarak kedinize vermeden önce ve bir gün (24 saat) sonra su kabındaki su miktarını ölçün. Bu size kedinizin 24 saatlik süre boyunca içtiği su miktarını verecektir. Aynı evde kedinizle su kabını paylaşan birden fazla hayvanınız varsa bu yöntemin uygulanması zordur. Kedinizin su alımı ölçülmek zorundaysa ve ortak bir su kabınız varsa, kedinizi diğerlerinden ayırmalı ve 24 saat boyunca ayrı bir yerde kapalı tutmalısınız. Ancak bu, stres kaynaklı davranış değişikliklerine yol açabilir ve doğru bir sonuç vermeyebilir. Bu durumda, evde su alma testi yapmak yerine kedinizi hemen bir veterinere götürmek daha iyidir. Veteriner, bir konsültasyon üzerine kediniz için uygun teşhis testleri konusunda size tavsiyede bulunabilir.

Kediden İdrar Örneği Nasıl Alınır?

Çeşitli nedenlerden dolayı kedilerden idrar örneği almak gerekebilir. Aşısı susama ve su tüketimi durumu söz konusu ise yine aynı şekilde idrar örneği almak ve bazı testler yapmak doğru olacaktır. Veterineriniz, idrar tahlili yapabilmek için kedinizin idrar örneğini getirmenizi isteyebilir. İdrar örneğini kediniz idrarını serbest olarak yaparken (kediniz idrar yaparken altına küçük bir toplama kabı/temiz kabı yerleştirerek) veya kedinizin tuvalet kabından toplayarak alabilirsiniz.

İkinci yaklaşım, siz ve kediniz için daha kolay ve daha az streslidir. Kedinizin kum kabını emici olmayan bir alt tabaka ile doldurun (örneğin; hidrofobik kum benzeri) ve kediniz kum kabını kullanmayı bitirdiğinde, idrarını kontrol edin ve bir toplama kabına veya temiz bir kaba dökün. Bir pipet kullanarak idrarı daha rahat bir şekilde toplayabilirsiniz.

Kum Kabından İdrar Örneği Alma

Sonucu önemli ölçüde etkilemeyecek olsa da, mümkünse toplama kabına çok fazla kum koymaktan kaçınmak en iyisidir. Numune toplandıktan sonra, herhangi bir sızıntıyı önlemek için kabın kapağı kapatılmalıdır. Kabı kedinizin adı, numune alma tarihi ve saati ve örneğin adı (yani idrar) ile etiketlemek iyi bir fikir olabilir.

Kedilerde Aşırı Su İçme ve Susama Tedavisi

Kedilerde aşırı su tüketimi birçok farklı nedenden kaynaklı olabilmektedir. Uygun olan bir tedavi planı oluşturmak için kediniz polidipsi belirtileri gösterdiğinde bu durumun nedeninin belirlenmesi önemlidir. Kan analizi, idrar tahlili ve gelişmiş görüntüleme yöntemleri, hayvanın sahip olacağı nedensel veya ilişkisel sorunları belirlemek için yaygın olarak kullanılan tanı araçlarıdır.

Kedilerde altta yatan nedene göre tedavi seçenekleri oldukça farklı olabildiğinden net olarak bir tedavi protokolü söylemek mümkün değildir. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu