Köpeklerde Stomatitis ve Tedavisi

Köpeklerde stomatitis sık görülen ağız problemlerinden birisidir. Bu problem birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bazı hastalıklarda stomatitise neden olabildiği gibi bazen herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın karşımıza bu sorun çıkabilmektedir. Köpeklerde stomatitis ile karşılaşıldığında aşağıda yer alan tedavi prensiplerinden faydalanılır. Muayene, tanı ve tedavi aşamaları mutlaka bir veteriner hekim kontrolünde olmalıdır.

Köpeklerde Stomatitis Tedavisi

Stomatitislerde tedavinin ilk aşaması primer nedeni bulmak ve bunu elemine etmektir. Genellikle hayvan iştahsız olduğundan sıvı ve gıda takviyesi yapılmalı, damar yolu ile beslenmelidir. Daha sonra yapılacak uygulama ise antibiyotik uygulamasıdır. Bunun en büyük nedeni meydana gelen veya gelebilecek olan sekonder enfeksiyonlar ile mücadeledir. Bunun için kullanabilecek antibiyotikler arasında; klindamisin, metronidazol, amoksisilin klavulanat ve gentamisin öncelikli olarak sayılabilir.

Eğer ağız içerisinde ülseratif oluşumlar söz konusu ise; %5′lik gümüş nitrat ile kotorize edilmelidir. Aynı zamanda ağız içi günlük olarak uygun ağız antiseptikleri ile temizlenmelidir. Bu amaçla; tuzlu su, potasyum permanganat, benzalkonyum klorür, hidrojen peroksit gibi solüsyonlar kullanılabilir.

Bu tedavilerin yanında hastaya aynı zamanda B ve C vitamini katkısı yapılmasında fayda vardır.

Tedaviye 10 günlük süreçte alınan yanıta göre karar verilmelidir. İyileşme söz konusu ise tedavi kesilebilir. Eğer stomatitis devam ediyorsa; veteriner hekim kontrolünde tedaviye devam edilir. Duruma göre tedavide kortikosteroid kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu