Köpeklerde Topallama Nedenleri

Köpeklerde hareket sistemi ile ilgili en çok ortaya çıkan sorun veya belirti topallamadır. Topallama hareket sistemi içerisinde yer alan; kemikler, kaslar, ligamentler, eklemler, sinirler ve diğer ögelerden kaynaklı olabilir. Köpeklerede topallamanın birçok farklı nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Fakat çoğu topallama vakasında asıl kaynak bir travmadır. Bu bir trafik kazası, yüksekten düşme, ters hareket yapma, darbe alma olabilir. Bu tarz etkiler hareket sistemini oluşturan dokular üzerinde hasar yaparak topallamaya sebebiyet verebilir. Tabi ki travma dışında başka nedenlerden kaynaklı topallamalarda görülebilir. Sinir sistemi kaynaklı veya yetersiz mineral alımı ile alakalı topallamalar da sık görülür.

Köpeklerde topallama farklı şiddetlerde olabilir. Bazı durumlarda köpekler neredeyse belirsiz bir şekilde topallarken, bazen topallama çok şiddetli olabilir ve köpeğin hareket etmesini neredeyse imkansız hale getirir. Topallama sırasında bazen patiler yere basarken, bazen basmaz. Topallama ile birlikte bazı durumlarda farklı faktörlerde ortaya çıkabilir. Yani topallamanın türü, şiddeti ve özelliklere nedene göre oldukça farklı olabilmektedir.

Köpeklerde topallamayı başlıca 2 gruba ayırmak mümkündür. Bunlar kronik ve akut topallama olarak karşımıza çıkar. Özellikle topallamanın nedenini belirlerken bu durum önemlidir. Kabaca 2 haftadan uzun süredir devam eden veya artarak devam eden topallama, kronik topallamadır. Henüz yeni başlamış olan topallama ise akut topallama olarak sınıflandırılabilir.

Köpeklerde Topallamanın En Büyük Nedenleri

Köpeklerde topallamaya neden olabilecek onlarca, hatta yüzlerce farklı faktör saymak mümkündür. Yapılan araştırmalarda ve klinik anketlerinde topallamanın nedeni olarak en çok karşımıza çıkan bazı faktörleri sizler için yazacağız. Tabi ki bunların dışında topallamaya neden olabilecek çeşitli nedenlerde mutlaka vardır.

Kırıklar

Ekstremitelerde meydana gelen her türlü kırık olgusunda topallama görülür. Kırıkların birçok sebebi olabilir. Çok büyük bir kısmı travma kaynaklıdır. Kırık sonucunda kemik dokunun bütünlüğü bozulur. Hayvan hissettiği ağrı nedeni ile ekstremitesini basamaz ve topallık şekillenir. Ekstremite kırıklarında çoğunlukla hayvan ayağını yere hiç basmaz. Topallamanın en sık karşılaşılan ve ciddi nedenlerinden birisidir. Kısa süre içerisinde duruma müdahale etmek gerekir.

Çatlaklar

Kemik dokuda meydana gelen çatlaklarda genellikle travma kaynaklıdır. Kemik dokuda şekillenen çatlakların en büyük belirtisi topallamadır. Çatlağın yeri ve şiddetine bağlı olarak topallamanın şiddeti değişir. Hatta hareketi etkilemeyen sabit kemiklerde görülen topallama bazen belirti görülmeyebilir.

Çıkıklar

Ekstremiteyi oluşturan kemikler arasındaki bağlantının normal pozisyon dışına çıkmasına çıkık diyebiliriz. Kısacası çıkık eklemin bütünlüğünün bozulmasıdır. Travma kaynaklı olabileceği gibi doğuştan da olabilmektedir. Çıkıklarda topallama görülür.

Hareket Sistemi Enfeksiyonları

Hareket sistemine ait olan kemikler, kaslar, ligamentler, eklemler ve diğer dokuların enfeksiyonları değişik türlerde ve şiddetlerde topallama yapabilir. Hareket sisteminde enfeksiyonlar genellikle eklem bölgelerinde veya hareket sisteminin dış dokularında meydana gelir.

Yumuşak Doku Hasarları

Topallamanın en büyük nedenlerindendir. Genel olarak çok şiddetli bir topallama görülmez. Hafif bir aksama şeklinde görülür. Fakat ciddi yumuşak doku hasarlarında topallamanın şiddeti de o oranda artar. Bir diken batması bile yumuşak doku hasarıdır ve topallama yapabilir. Özellikle pati bölgesindeki yaralanmalarda topallama görülür.

Burkulma

Eklemin normal pozisyonunun dışına çıkması ve kısa sürede tekrar eski haline gelmesine burkulma denir. Tabi ki bu esnada eklem üzerinde bir hasar şekillenecektir. Bu ise topallamaya neden olur. Burkulma neticesinde meydana gelen topallamaların şiddeti ve süresi değişkendir. Özellikle yüksekten atlama veya düşme sonucunda bu tarz bir sorun görülür.

Ligament Sorunları

Özellikle ligament kopması durumunda topallama görülür. Bunun dışında ligamentler ile ilgili birçok problemde topallama önemli bir belirti ortaya çıkar. Hareket sisteminin önemli bir unsuru olan ve kemikleri birbirine bağlayan bu yapılar hasar gördüğünde hareket sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve topallama gibi belirtiler görülür.

Diğer Nedenler

Birçok farklı neden saymak mümkündür. Özellikle yavru köpeklerde beslenme yetersizliği, vitamin ve mineral eksiklikleri durumunda kemik doku problemleri ve bunun neticesinde de topallamalar görülebilir. Yine sinir problemleri sonucunda topallamalar görülebilmektedir.

  • Kas gerilmeleri
  • Hareket sistemini etkileyen yaralar
  • Böcek ısırıkları ve sokmaları
  • Pati yaralanmaları veya patiye yabancı cisim batması
  • Tırnaklar ile ilgili sorunlar
  • Bazı gelişimsel bozukluklar
  • Bazı otoimmün bozukluklar
  • Dejeneratif eklem hastalığı (osteoartrit)
  • Kene kaynaklı bazı hastalıklar
  • Yumuşak dokuları, kemikleri veya eklemleri etkileyen tümörler
  • Sinir sistemini etkileyen bazı hasar veya hastalıklar

Sadece Ön Bacağı Etkileyen Sorun ve Hastalıklar

  • Omuz dengesizliği
  • Omuz ekleminin osteokondrit dissekansları
  • Biceps tenosinoviti
  • Supraspinatus tendinopati
  • Dirsek displazisi
  • Brakiyal pleksus tümörü

Sadece Arka Bacağı Etkileyen Sorun ve Hastalıklar

  • Kranial çapraz bağ yırtılması
  • Kalça displazisi (Bkz. Köpeklerde Kalça Displazisi)
  • Patellar lüksasyon
  • Aşil tendonu yırtılması
  • Yüzeysel dijital fleksör (SDF) lüksasyonu
  • Lumbosakral hastalık
Köpeklerde Topallama

Köpeklerde Topallamanın Nedenini Belirleme

Köpeklerde topallamanın nedenini belirlemek için öncelikli olarak anamnez çok önemlidir. Anamnez hayvan sahibinin hayvan hakkında ve sorun hakkında bilgi vermesidir. Veteriner hekime verilecek olan doğru bilgiler tanının konmasında ve nedenin belirlenmesinde çok önemlidir. Bunun sonrasında genel muayene ve ortopedik muayene yapılır. Sonrasında ise röntgen, ultrason, MR ve bazı kan testleri yapılabilir. Net olarak sebebi belirlemek için bunlar oldukça yardımcı olacaktır. Bununla beraber aşağıdaki soruların cevapları da tanıya giden yolda önemlidir.

  • Köpeğiniz ne kadar süredir topallıyor?
  • Topallığı başlatmış olabilecek veya bu şekilde düşündüğünüz bir olay var mı?
  • Topallık sürekli mi yoksa ara ara mı görülüyor?
  • Daha önce böyle bir sorun yaşadı mı? Bir operasyon veya tedavi geçirdi mi?
  • Köpeğinizin sağlığında veya davranışında başka değişiklikler fark ettiniz mi?

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeğim topallıyor ne yapmalıyım?

Köpeklerde topallama tek başına bir sorundur ve müdahale edilmesi gerekir. Topallama durumunda en kısa sürede veteriner hekime başvurmak ve topallamanın belirlemek gerekir. Sonrasında nedene göre farklı şekillerde tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Köpeğim topallıyor neden?

Hareket sistemini etkileyen ve hareket sisteminin anatomik ve fizyolojik yapısını bozan her türlü unsur köpeklerde topallamaya neden olabilir. Köpeklerde topallamanın net olarak nedenini belirlemek için ortopedik muayene yapılması ve gerekirse bazı yardımcı tanı yöntemlerine başvurulması gerekir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Rottweiler erkek köpeğim ön sağ ayağına basamıyor. Tedavi ettirebileceğim mümkünse ücretsiz yada belediye veterineri önerebilir misiniz? O halini gördüğümüz her an içim acıyor. Veterinere ödeyecek imkanım da yok.

  2. Öncelikle paylaşmış olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Güneydoğuda askeri üs bölgesinde görev yapıyorum. Son iki aydır bir köpek yavrusuna bakıyorum. İlk bulduğumda 2-3 aylık civarındaydı. Cins bir köpek değil. Bulduğumda şiddetli bir uyuz rahatsızlığı vardı. Neredeyse hiç tüyü kalmamıştı, zar zor yürüyordu. İlaçlarını getirdim tedavi ettim, tüyleri yeniden çıkmaya başladı. Rahatça yürümeye, hareket etmeye başlamıştı. Son 3-4 gündür sol ön ayağına basamıyor, iştahı ise eskisi gibi değil. Ayağını kontrol ettim açık yarası yok, ayağına batan herhangi bir şey yok, nazikçe kırığı var mı diye hafifçe bacağını ve eklem yerlerini sıkarak kontrol ettim, canının yandığına dair herhangi bir tepki vermedi. Bulunduğum yerden veterinere götürmek gibi bir imkanım yok. Ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Teşekkür ederim.

  3. Köpeğim kuduz aşısı olduktan sonra topallamaya başladı, ayağının üstüne basmıyor. Ne yapabiliriz? Yardımcı olabilir misiniz?

  4. Benim Belçika kurt köpeğim var. Bunu iki sefer tümör ameliyatı yaptırdım ve arka ayaklarındaydı. Aradan bir yıl geçti sol ön bacağı topallıyor. 14 yaşında, röntgen çektirdim bir şey yok. Biraz şişkinlik var. Neden bunun topallaması?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu