Köpeklerde Beyin Tümörleri
Köpeklerde görülen beyin tümörleri hakkında sizlere kısaca bilgi vereceğiz. Öncelikli olarak tümör nedir? Bu soruya cevap verelim. Tümör; anormal hücre çoğalması ve büyümesi olarak tanımlanabilir. Normal olarak vücutta hücreler belirli aralıklar ile yenilenir. Eski hücreler yok olurken yerini genç hücreler alır. Her doku ve hücre çeşidi için bu süreç farklıdır. Kimisi sadece birkaç saat canlı kalırken kimisi aylarca canlı kalmaktadır. Çeşitli nedenler ile hücrelerin çoğalmasında, büyümesinde ve yapısında anormallikler şekillenmesi ve normale göre daha fazla çoğalması tümör olarak nitelendirilebilir.
Köpeklerde beyin tümörleri birincil ve ikincil olarak 2’ye ayrılır. Birincil beyin tümörlerinde; tümör beyin içerisindeki hücrelerden ve beyin zarlarından köken alır. İkincil beyin tümörlerinde ise aslında vücudun başka bir organ veya dokusundaki tümör yayılarak beyne de metastaz yapmıştır.
Brachycephalic ırklar dediğimiz (İngiliz Bulldog, Pug, Boxer gibi) ırklarda merkezi sinir sisteminin interstisyel doku tümörleri; dolichocephalic ırklar dediğimiz (Collie gibi) ırklarda ise beyin zarlarından kaynaklanan tümörler daha sık görülür.
Köpeklerde beyin tümörleri genellikle orta yaş üstündeki yani 4-5 yaş üstündeki köpeklerde görülür. Ortalama görülme yaşı ise 9’dur.
Köpeklerde Beyin Tümörü Nedenleri
Spesifik olarak bir nedenden söz etmek mümkün değildir. Birçok faktör hazırlayıcı olabilir ama net olarak neden söylemek zordur. Kalıtımın etkili olduğu birçok uzman tarafından ifade edilmektedir. Bunun dışında çevre faktörleri, beslenme, kimyasal maddeler, radyasyon, UV ışınları, ilaçlar gibi birçok hazırlayıcı neden sayılabilir.
Köpeklerde Beyin Tümörü Belirtileri
En sık görülen belirti çeşitli aralıklar ile görülen nöbetler, bilinç kayıpları ve koma halleridir. Bunun dışında çok farklı belirtilerde görülebilir. Davranış bozuklukları da yine önemli belirtiler arasında yer alır. Genellikle artan saldırganlık tarzında davranış bozuklukları görülür. Bunun dışında koordinasyon bozuklukları, görme problemleri, uyuşukluk, halsizlik gibi belirtiler görülebilir.
Tanı ve Tedavi
Çeşitli sinirsel belirtiler özellikle nöbetler, bayılmalar beyin tümöründen de şüphe ettirir. Kesin teşhis için görüntüleme sistemleri ve biyopsi kullanılır. Normal röntgen ile tümörü tespit etmek zor olabilir. Tespit yapılsa bile tam olarak yeri, boyutu hakkında bilgi alınamaz. Bu nedenle CT veya MR bu anlamda en çok kullanılan yöntemlerdir. Yine biyopsi ile tümörün tipi belirlenebilir.
Tedavide diğer tümörlerde olduğu gibi kemoterapi, radyoterapi veya cerrahi müdahale kullanılabilmektedir. Kemoterapi ve radyoterapi genellikle tümörü küçültmek ve belirtileri ortadan kaldırmak ya da cerrahi müdahale sonrasında tümörün tekrarlamasını engellemek amacı ile uygulanır. Cerrahi tedavi ise tümörü tamamen veya kısmen bölgeden uzaklaştırmak amacı ile uygulanır.
Tümörün tedavisinde; daha doğrusu tedavi yönteminin seçiminde hastanın genel durumu, tümörün tipi, tümörün büyüklüğü, hastanın yaşı gibi birçok faktör etkili olmaktadır.