Muhabbet Kuşlarında İshal Nedenleri ve Tedavisi

Birçok canlıda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da ishal oldukça sık görülen sindirim sistemi semptomlarından birisidir. Semptom diyoruz çünkü ishali tek başına bir hastalık olarak nitelendirmek çok doğru değildir, ishal genellikle başka sorun ve hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. İlk olarak muhabbet kuşlarında ishal nedir? Nasıl anlaşılır? Sorusuna cevap verelim. Muhabbet kuşlarında sıvı bir şekilde dışkı görülmesi direk olarak ishal anlamına gelmez. İshali anlamanın en kolay yolu anüs ve çevresine bulaşmış olan dışkıdır. Tabi ki bununla beraber dışkıda normale göre daha sıvı görünecektir. Kuşlar ve dolayısı ile muhabbet kuşları idrar ve dışkılarını birlikte yaptıkları için durumun ishal olup olmadığını anlamak bazen tecrübe gerektirebilir.

Muhabbet Kuşlarında İshal Nedenleri

İshal, birçok sorunun ve hastalığın; özellikle de sindirim sistemine ait sorun ve hastalıkların önemli bir belirtisidir. İshal aslında vücudun vermiş olduğu bir tepkidir. Bazen basit nedenlerden kaynaklı kısa süreli ve geçici ishal görülürken, bazen ishal çok ciddi sorun ve hastalıkların habercisi olabilir. Aslında muhabbet kuşu sahiplerinin bu konu ile alakalı dikkat etmeleri gereken en önemli husus takiptir. İshalin türünü, şiddetini ve süresini takip etmek ve ayrıca ishal ile beraber başka belirtilerin olup olmadığını gözlemlemek çok önemlidir. Muhabbet kuşlarında ishale neden olabilecek başlıca faktörler aşağıda verilmiştir.

  • Beslenme ile ilgili ishallere çok sık rastlıyoruz. Normal besinleri dışında bir besin verilmesi, bozuk besinler verilmesi ve muhabbet kuşunun diyetinin bir anda değiştirilmesi en sık belirlenen nedenlerdendir.
  • Suyu ayrı bir başlık altında ele almak istedim. Kirli su en büyük ishal nedenlerindendir. Görünüm olarak su kirli olmayabilir. Fakat mikrobik yük olarak kirli olan sular ishale neden olur. Eğer mikrobiyolojik açıdan kirli suyu muhabbet kuşu uzun süre tüketirse sistemik enfeksiyonlarda ortaya çıkabilir.
  • Ortam ısısı ishale neden olabilecek diğer bir etkendir. Hem soğuk, hem de sıcak neden olabilir.
  • Rüzgarda ve hava akımında kalması ishale neden olabilir. Özellikle evde bakılan muhabbet kuşlarında bu durum ile çok karşılaşıyoruz. Evde açılan kapı ve pencereler ister istemez bir hava akımı oluşturuyor. Eğer kuşunuz bu akımın ortasında kalırsa ishal olması muhtemeldir.
  • Bağırsak enfeksiyonları ishallere neden olur.
  • Hormonal bazı bozukluklar yine sebepler arasında sayılabilir.
  • Akut ve kronik böbrek yetmezlikleri muhabbet kuşlarında ishalin önemli nedenlerinden birisidir. Kronik ishal olgularında mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Sindirim sisteminde bulunan tümörler yine ishale neden olur.
  • Yutulan yabancı cisimler nedenler arasındadır.
  • Zehirlenmeler yine ciddi nedenler arasında sayılır. Hem sindirim sistemi aracılığı ile alınan zehirli maddeler hemde solunum veya deri yolu ile alınan zehirli maddeler neden olabilir.
  • Bazı mantar enfeksiyonları yine nedenlerdendir.
  • Stres önemli bir nedendir. Her türlü stres kaynağı kuşlarda ishale sebebiyet verebilir. Kuşun farklı bir yuvaya gitmesi, eşini kaybetmesi, yeni bir kuş ile tanışması ve bunlara benzer faktörler stres kaynağı olabilir.

Bunlar başlıca nedenlerdir. Tabi ki bunun dışında birçok farklı neden sayılabilir. Detaylı bir muayene ile tam olarak neden belirlenmelidir.

Muhabbet Kuşlarında İshal Belirtileri

Yukarıda aslında belirti ile ilgili kısa bir bilgi vermiştik. Sadece dışkıya bakarak ishali anlamak biraz güç olabilir ve tecrübe gerektirir. Muhabbet kuşu sahipleri için en kolay olan yol anüs çevresini gözlemlemektir. Anüs çevresindeki dışkı bulaşıklığı en önemli belirtidir. Yani kuşunuzun bu bölgesi kirlenmiş ve dışkı ile bulaşmıştır. Bunun yanında nedene göre değişmek ile beraber; iştahsızlık, tüylerde kabarıklık, halsizlik, gözlerde yaşarma, burun akıntısı gibi belirtilerde görülebilir.

Muhabbet Kuşlarında İshal Tedavisi

İshalin tedavisinde öncelikli olarak nedeni belirlemek çok faydalı olacaktır. Neden belirlendikten sonra tedavi hem daha etkili hem de kolay olacaktır. Bu nedenle ishal olan kuşların mutlaka bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesi ve gerekirse yardımcı tanı yöntemleri kullanılarak nedenin belirlenmesi gerekir. Neden bazen muhabbet kuşu ile direk olarak alakalı olmayabilir. Örnek olarak; yemin değiştirilmesi, bozuk besin verilmesi, su hijyeninin kötü olması dış nedenlerdir. Bu konuda veteriner hekime gerekli bilgileri vermeniz ve yardımcı olmanız ana nedeni belirlemede çok önemlidir. Ana neden belirlendikten sonra tedaviye geçilebilir. Bu sayede tedavi süresi ciddi anlamda kısalır ve tedavide başarı oranı artar.

Basit nedenlerden kaynaklı ishaller kendiliğinden geçebilir. Bu nedenle kuşunuzda başka bir belirti görmüyorsanız ishal durumunda birkaç gün takip etmeniz ve duruma göre müdahale etmeniz uygundur. Bu esnada ishal şiddetleniyorsa, halsizlik, iştahsızlık gibi başka belirtilerde ortaya çıkmaya başladıysa vakit kaybetmek hiç doğru değildir.

İshalin altında yatan nedene göre vitamin ve mineral takviyeleri, antibiyotik tedavisi, spesifik bazı tedaviler ve operasyon gerekebilir. Özellikle enfeksiyon kaynaklı ishaller sıkça karşılaştığımız ishallerdir. Bu tür ishallerin tedavisinde ise çoğunlukla antibiyotikler tercih edilir. Fakat antibiyotiklerin muhabbet kuşlarında doğru ve uygun bir şekilde kullanılması gerekir. Ayrıca her antibiyotik kuşlarda kullanılmaz. Bu nedenle veteriner hekimin önereceği antibiyotiği; uygun dozlarda ve sürelerde kullanmanız gerekir.

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. Merhaba benim kuşum yavru, 4-5 aylık; aldığım yere götürdüğümde ishal olduğunu söyledi ve ilaç tavsiye etti. Günlük dediği gibi kullandım ama her geçen gün kötüye gitti. Şimdi ayaklarını kullanamıyor ve kafesinde bir köşeye çekiliyor ve orada bekliyor. Ayaklarını kontrol ettim can var ama kullanmıyor. Acil cevap verirseniz sevinirim, çok üzülüyorum onun için.

    1. Sizin kuşunuz cereyanda kalmış o yüzden ayaklarını kullanamıyor ve benim kuşumda da öyle olmuştu. Ben bal vermiştim düzenli olarak ve benim kuşum daha hâlâ yaşıyor ama ayaklarını pek fazla kullanamıyor.

  2. Özalp bey ayaklarını kullanamıyorsa büyük ihtimal akut böbrek yetmezliği geçirdi. Acil bir veteriner hekime götürün.

  3. Merhaba, görünümde kuşun hiçbir sağlık problemi gözükmemesine rağmen, kuşun idrar kısmı çok sulu, yeşil kısmı normal, fakat beyaz kısmı çok aşırı sulu olmakla beraber bazende bembeyaz su dışkılıyor. Şu an 1 yaşında doğduğu günden itibaren öyle, çok sayıda ilaç denedim ama sonuç aynı. Bazen aşırı derecede iştahsız oluyor. Bu vücuduna da yansıyor, bazende kilo alma yönünde eğilim gösteriyor. Bunun nedenini bir türlü çözemedim.

  4. Ali bey yeşil kısmı normal, beyaz kısmı suluysa o böbrek deniyor veterinere götürdünüz mü hiç? Ona göre antibiyotik tedavisi vermiş olması gerekli.

  5. Merhaba benim kuşum normalde çok hareketliydi ama şuan uçmak istemiyor. İshal olmuş durumda, yemek yemiyor ve sürekli kafa sallıyor. Çok zayıfladı. Sizce neden olabilir? Lütfen cevaplarsanız çok mutlu olurum.

    1. Merhaba, anlattıklarınıza göre maalesef durumu ciddi ve acil bir şekilde tedaviye başlanması gerekiyor. Veteriner hekimin tavsiye ettiği ilaçları, tavsiye ettiği dozda kullanmanız gerekiyor. Maalesef biz buradan hastayı muayene etmeden, sorunun ana nedenini belirlemeden ilaç ismi veremiyoruz. Ama tavsiyemiz kesinlikle vakit kaybetmeyin.

  6. Veterinere götürdüğüm zaman çok masraf çıkar mı acaba? Babam sırf o yüzden götürmek istemiyor.

  7. Merhaba kuşumu daha yeni aldım, evde geçirdiği ilk gün ishal olması normal mi acaba? Geçer mi?

    1. Merhaba net olarak bir şey söylememiz mümkün değil ama muhabbet kuşları stres nedeni ile ishal olabiliyorlar. Kuşunuzun yeni bir ortama girmesi de aslında bir stres sebebi… Tavsiyemiz birkaç gün gözlemleyin. İshal devam ederse ya da halsizlik, iştahsızlık gibi başka belirtilerde görülürse mutlaka önleminizi alın.

  8. Merhabalar, 2 muhabbet kuşum var. Bir tanesi yaklaşık 4 aydır ishal hatta su gibi daha çok yapıyor. Diğer kuşumda sorun yok, sürekli beraberler. Veterinere götürdüm 2 farklı antibiyotik kullandım. Böbrekleri içinde ilaç kullandım, probiyotik ve ek vitaminler belirtilen sürelerde kullandım. Hareketli, konuşuyor, çok yaramaz, su içmesi ve yem yemesi çok iyi; ishal dışında hiçbir sorun yok. Yem değişikliği yaptım, hazır su kullanıyorum kendi yemleri dışında ek olarak meyve ishal olduğundan beri vermiyorum, yeşillik hiç vermedim. Kullandığı eşyaları kafes ve oyuncak vb. her gün düzenli temizliyorum. Gün boyu kafes dışındalar yemek ve su için kafese giriyorlar. Ortam havası sıcak yada soğuk değil bir buçuk haftadır hiçbir ilaç vitamin kullanmıyorum vücut dinlensin diye çok üzgünüm, nasıl iyileştirebilirim? Onlar benim bebeklerim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu