Yeşil Papağan Hakkında Bilgi

Papağangiller (Psittacidae) familyasının üyelerinden biriside yeşil papağan olarak da bilinen Psittacula krameri‘dir. Birçok farklı ortama adapte olmuş ve birçok farklı ortamda yaşayabilmektedir. Sadece ormanlarda değil, küçük ağaçlık alanlar ve şehirlerde bu kuşu görmemiz mümkündür. Anavatanı dışında birçok farklı ülkede doğal olarak bulunabilmektedir. Ülkemizdede evcil hayvan olarak evlerde beslenenlerin dışında şehirlerde ve bazı ağaçlık alanlarda yabani olarak bu papağanı görmemiz mümkündür. Bilimsel adı Avusturyalı doğabilimci olan Wilhelm Heinrich Kramer anısına verilmiştir.

Hindistan, Pakistan, Nepal, Uganda, Etiyopya gibi birçok Asya ve Afrika ülkesinde yaygın olarak bulunur. Dediğimiz gibi ülkemizdede çok yaygın olmasada doğada görmek mümkündür. Ankara’da özellikle Atatürk Orman Çiftliği bölgesinde bu kuşları görmeniz mümkündür.

Alt Türleri

4 farklı alt türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • P. krameri krameri
  • P. krameri parvirostris
  • P. krameri manillensis
  • P. krameri borealis

Genel Özellikleri

Adındanda anlaşılacağı gibi tüyleri yeşildir. Gaga kısmı ise kırmızı renktedir. Yetişkin bir erkek olan yeşil papağanlarda siyah bir boyun halkası ve pembe ense bandı bulunur. Erişkin olmayanlarda ve dişilerde ise boyun halkası ve ense bandı yoktur veya çok soluk şekildedir. Yaklaşık boyları 35-40 cm kadardır. Ortalama kanat uzunluğu ise 16-18 cm civarındadır. Kanat çırpmaları güçlüdür ve hızlı uçarlar. Uçtukları esnada yüksek sesli çığlıklar duyulabilir. Doğal ortamlarında ağaç kovuklarına yuva yaparlar.

Beslenme

Doğal ortamlarında meyveler, sebzeler, tohumlar ve diğer birçok bitkisel ürün ile beslenirler. Doğal olarak yaşadığı ortam bu anlamda önemlidir. Yaşadığı yerdeki bitkilerin meyveleri ve tohumları ile beslenirler.

Bakımı

Evde yeşil papağan beslemek isteyenler öncelikli olarak ona uygun bir ortam hazırlamalıdır. Geniş bir kafese ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda kafes dışında rahatlıkla gezebilecekleri bir oda onlar için daha ideal olacaktır. Bu alanda bol oyuncak gereklidir.

Evde beslenmesinde ise karışık papağan yemleri ve meyveler ortak olarak kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu