Salma (Serbest Gezen) Tavuk Irkları ve Irk Seçimi

Özellikle son yıllarda salma tavukçuluk (serbest gezen yumurta tavukçuluğu) oldukça popüler hale gelmiştir. Bu işe birçok kişi yatırım yapmıştır ve yatırım yapmaya devam etmektedir. Bu işe başlamayı düşünenler için en önemli noktalardan birisi tavuk ırkı seçimidir. Yumurta tavukçuluğunda ırk oldukça önemlidir. Birçok yumurta tavuğu ırkı olmasına rağmen her birisi farklı bakım ve verim özelliklerine sahiptir.

Bu işe başlamayı düşünenler öncelikli olarak detaylı bir araştırma ve risk analizi yapmalıdır. Bunun içinde yer seçimi, yerin büyüklüğü, ekipman seçimi, ekipman sayısı, gider ve gelir analizleri, yem seçimi gibi birçok faktör yer almaktadır. Irk seçimi de bunlar arasında en önemli olanlardan birisidir. Bu konumuzda sizlere salma tavukçulukta (serbest gezen yumurta tavukçuluğunda) kullanabileceğiniz tavuk ırklarından ve bunların genel özelliklerinden bahsedeceğiz.

Lohman Brown

Bu ırk tüm Dünya’da en çok kullanılan ve en verimli olan yumurta tavuğu ırklarından birisidir. Kahverengi renge sahip yumurtaları vardır. Lohman Brown tavuklar ortalama olarak 16-18 hafta arasında yumurtlamaya başlarlar. Ticari işletmelerde yumurtaya başlama yaşları 20. hafta olarak kabul edilmektedir. Yetişkin bir Lohman Brown tavuk yaklaşık olarak 2000-2300 gram arasında ağırlığa sahiptir. Yıllık ortalama 280-300 arasında yumurta yumurtlar, bu rakam bakım koşullarına ve beslenmeye bağlı olarak 260 ile 320 arasında değişebilir. Ortalama yumurta ağırlıkları ise 100-110 gram arasındadır.

Serbest gezen yumurta tavukçuluğu yapan birçok kişi bu ırkı tercih etmektedir. Bu tarz işletmeler genellikle beyaz yumurtadan ziyade renkli kabuğa sahip yumurtaları tercih ederler. Bu anlamda en verimli ırk Lohman Brown ırkıdır. Aynı zamanda yumurtlamaya başlama yaşı düşüktür, yumurta verimi yüksek, tüketilen yem miktarı ise düşüktür. Tüm bunlar bu ırkın ticari işletmeler için ekonomik olduğunun göstergesidir. Aynı zamanda uysal bir ırktır.

Ataks

Ülkemizde yapılan ıslah ve melezleme çalışmaları ile elde edilmiş bir ırk olmasından dolayı ayrı bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Veriminin yüksek olması ve bahçe ortamına kolaylıkla uyum sağlaması yani bir bahçe tavuğu olması bu ırkı salma tavukçuluk yapan işletmelerde en çok kullanılan ırklardan birisi haline getirmiştir. Ataks tavuklar 17-18 haftalıkken yumurtlamaya başlar ve ticari işletmeler için asıl yumurta verimi 19-20. haftalarda başlamaktadır. Yıllık ortalama yumurta verimleri 280-310 arasında değişmektedir. Ortalama yumurta ağırlıkları ise 58-68 gram arasındadır. Yumurta rengi krem, bej veya açık kahverengi tonlarındadır.

Bu ırk dediğimiz gibi bir bahçe tavuğudur ve bu nedenle otlama, meralama kabiliyetleri gayet yüksektir. Bu nedenden dolayı serbest gezen tavukçuluk yapmak isteyenler için en ideal ırklardan birisidir. Kötü bakım ve çevre koşullarına karşı dayanıklılığı yüksektir. Aktif bir ırktır. Tek dezavantajı yem tüketimi biraz fazladır. Verim özellikleri ile karşılaştırma yaptığımızda ideal olduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık olarak 3 yıl boyunca yumurta verirler.

Pleymut

Bu ırk için kombine bir ırk diyebiliriz. Yani hem et, hem yumurta verimi iyi düzeydedir. Aynı zamanda behçede yetiştirmek için çok uygun bir ırk olduğundan dolayı serbest gezen tavuk yumurtası üreten işletmelerin aradığı ırklardan birisidir. Kombine bir ırk olduğundan dolayı yem tüketimleri biraz yüksektir. Günde ortalama 125-130 gram kadar yem ihtiyacı vardır. 20 ile 22 hafta arasında ticari anlamda yumurta verimleri başlar. Yıllık yumurta verimleri 220-240 arasında değişmektedir.

Kombine bir ırk Pleymut ırkının tavukları 3000-3500 gram, horozları ise 4000-4500 gram civarında bir ağırlığa sahiptir. Yumurtaları 65-80 gram arasında ve krem renge sahiptir. Kötü bakım koşullarında ve hava şartlarında dahi yumurta verimi devam ettiğinden dolayı oldukça sağlam ve dayanıklı bir ırktır.

Uygun Irk Seçimi

Her ırkın kendine has bazı özellikleri vardır. Bulunduğunuz bölge, kapasiteniz, salma tavukçuluk yapacağınız yerin açık ve kapalı alanı, yumurta kabuğu rengi beklentiniz, yumurta sayısı beklentiniz, besleme koşulları gibi birçok faktörü bir arada düşünerek uygun bir ırk seçimi yapmanız gerekir. Bu seçimi tek başına yapmanız yanlışlıklara sebebiyet verebilir. Bu nedenle konusunda uzman veteriner hekimlerden, bu konu hakkında yardım alabilirsiniz.

Sadece ırk seçimi değil ilk ile beraber civciv veya yarka seçimi de oldukça önemlidir. Sağlıklı bir sürüye sahip olmak ileride oluşabilecek hastalıklarda ve sorunlarda sizi avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle alacağınız canlıların sağlığına, aşılarına, genel ve genetik özelliklerine dikkat etmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu