Çekoslavak Muhabbet Kuşu Hakkında Bilgi
Muhabbet kuşları evde beslemeye uygun hayvanlardır. Piyasada pek çok muhabbet kuşu cinsi vardır. Bu muhabbet kuşu cinslerinden birisi de Çekoslovak muhabbet kuşlarıdır. Bu cins muhabbet kuşları diğer cinslerden farklıdır. Örneğin bir Pakistan muhabbet kuşu çok daha küçüktür lakin Çekoslovak muhabbet kuşları, Pakistan muhabbet kuşlarına göre çok daha iridir. Başka bir cins muhabbet kuşlarının tüyleri kısayken Çekoslovak muhabbet kuşlarının tüyleri daha uzundur. Yani en önemli özellikleri kanat ve kuyruk tüylerinin diğer türlere göre oldukça uzun olmasıdır.
Çekoslovak muhabbet kuşları hakkında bilgi verilirken söylenilecek başka bir özellikleri ise vücutlarının çok daha ince olduğudur. Bu türlerin boyları uzun olduğundan dolayı diğer tür muhabbet kuşlarından kolaylıkla ayrılabilmektedir. Ayrıca asil kuyruk tüyleri de diğer cins muhabbet kuşlarına göre daha uzundur. Ayrıca bu cins muhabbet kuşları diğer kuşlardan uzun olmasına rağmen belli bir iriliğe de sahiptirler.
Çekoslovak Muhabbet Kuşunun Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çekoslovak muhabbet kuşu bakımı özenle yapılmalıdır. Her muhabbet kuşu gibi bu cins muhabbet kuşlarını da dikkatle ve sevgi ile büyütmelisiniz. Muhabbet kuşları kesinlikle sürekli hava sirkülasyonunun olduğu bir yerde kalmamalıdır. Yani muhabbet kuşları kesinlikle cereyanda kalmamalıdırlar. Muhabbet kuşları temizlenmeyi de seven hayvanlardır. Özellikle kafese muhabbet kuşları için olan bir banyo küveti alırsanız onlar kendileri yıkanarak temizleneceklerdir. Çekoslovak muhabbet kuşlarını parazitlerden de korumanız gerekmektedir. Yetkili yerlerde satılan parazit spreylerini düzenli aralıklar ile muhabbet kuşunuzun kanatlarının altına, kuyruğuna ve başına sıkmalısınız. Bu arada spreyin muhabbet kuşunun gözlerine gelmemesine de dikkat etmelisiniz.
Çekoslovakya Muhabbet Kuşu Beslenmesi
Bu cins muhabbet kuşlarının beslenmesi de diğer cins muhabbet kuşlarındaki gibidir. Muhabbet kuşlarına özel yemler ile beslenen kuşların suları da sık aralıklar ile değiştirilmelidir. Ayrıca Çekoslovak muhabbet kuşları da diğer cins muhabbet kuşları gibi bazı zamanlarda kum yemelidirler. Muhabbet kuşu kumu denilen bu kum muhabbet kuşlarının kursaklarını rahatlatarak çok daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Muhabbet kuşları çok uzun süre açlığa dayanamazlar. Bundan dolayı yemlikleri devamlı olarak kontrol edilmelidir. Çekoslovak muhabbet kuşlarından bazıları yemlerinin kabuklarını yemlikleri içine bırakırlar. Bu da sizin yanılarak yem varmış gibi zannetmenize neden olur. Lakin aslında yemlik içerisinde yem değil kabuk vardır. Bu kabuklar sürekli olarak üflenerek temizlenmelidir ve yemlikler kontrol edilmelidir.
Not: Fiyatları özelliklerine, yaşına ve cinsiyetine göre 20 ile 150 TL arasında değişmektedir.
Benim yaklaşık 6-7 aylık arası erkek Çekoslovak türü muhabbet kuşum var ve bize hiç yaklaşmıyor. Biz elimize aldığımız zaman çok ısırıyor ve sürekli ötüyor. Ne yapmalıyım bize alışması için?
En geçerli taktik bence kuşu göbeğine alarak avuç içinle, parmağınla baştan aşağıya sıvazla. Gaga altı ve başını kaşı. Bunu her gün 10-15 dakika yap. Çekler hassas kuşlardır. Ürkütme, korkutma ve yanına bile varırken önce kendini hissettir. Ani hareketler yapma, eminim ki 1 hafta içerisinde ele de alışacak, senide benimseyecek. Saygılar…
Göbeğinizi de ısırır 🙂 bizimkide çok korkak zor alıştı, ayağından sevmeye başladım sonra kanat filan derken bana güvenip elime gelmeye başladı. Çok sıkıştırdığımda yada kafesten çıkarmadığımda ısırabiliyor.
Bende de dişi var aynı yaşta. Böyle bir ırk yok arkadaş. Çocuğa aldım onunla ilgilensin hayvanlara karşı bir tutum vs. diye, yok arkadaş böyle bir kuş. 3 aydır izlemediğim video, uygulamadığım taktik kalmadı. En sonunda sprey sıkmak için elime aldım, parmağımı koparacak zannettim, parçaladı ya resmen kanattı parmağımı. O günden sonra bende pes ettim. Takas edeceğim vereceğim bunu…
Aydın abi senin kuş bizde, gel al…
Sürekli sevgi gösterin, hemen elinize gelmez. Muhabbet etmeye çalışın ve ilgilenin. Gagaladığı şeyleri seviyor. Kurşun kalemle, zarar vermeden almaya çalışın. Kaleme ilgi duyuyor bizimki, gelmesede zorlamayın. Az miktarda marulla başlayın, marulu her kuş sever.
Benim kuşum maruldan korkuyor. Sizce ne yapayım? Yani kafesinin içine marul falan koyunca hareket etmiyor, o bölgeye yaklaşmıyor, elimizde de yemiyor.
Annesinden ayrıldığı gün sayılırmış yaşı ama benim kafam karışık. 1 günlük aldık. Fakat kocaman bir kuş. İlk 2 gün çok sakindi, bugün 5. günümüz kafasına veya sırt kısmına dokununca ısırmaya çalışıyor. Şimdiye kadar hiç böyle tepki vermiyordu. Ne yapmam lazım?
Sürekli konuş “Ş” harfinin olduğu kelimeler kullanmaya çalış, kafesin içinde günde 10-15 dakika parmağınla göğüsünü okşa, ayak parmağına dokun hep kaçar ama vazgeçme yorulup pes edecek sana bırakacak kendisini… Elinde yem ile usulca yaklaş, kuş yine kafesin içinde olsun tabi elinde yem yesin alışsın eline ve sana sonra omuzuna almaya çalış uzan göğsünün üzerine bırak falan dolaşsın sürekli yap bunu alışacak sana…
3 aylık iken aldığım dişi Çekoslovak muhabbet kuşum var. 3 ay oldu alalı ve hâlâ elime gelmiyor. Kafese yanaşayım hemen kaçıyor. Denemediğim yol taktik kalmadı. Bunun yüzünden bütün hevesim kaçtı. Bu ne biçim bir ırk, bana denk geldi. Satan kişide zaten ne ırkı nede cinsiyet söyledi. Sprey sıkacağım elime alayım dedim kanattı parmağımı, koparacak zannettim. Bende pes ettim artık. Rutin bir şekilde bakımını yapıyorum. Başka hiçbir şekilde ilgilenmiyorum.
Bende iki farklı muhabbet kuşu var. Bir de papağan var, papağan çok hırçındı, parmaklarımı deldi neyse ben kuşlarımı ilk aldığımda iki gün kafeste tuttum, eve ortama alışsınlar diye sonra salıverdim. Bir hafta sonra kafesten yemleri aldım ve gün boyu papağanımı aç bıraktım sonra, elime aldım yemi, 30 dk falan bekledim gelmesini ve papağanım görünce yemi geldi elime. Sultan papağanı darıya bayılıyor. Darıyla daha kolay oldu. Böylece iyice alıştı bana, ısırması gitti. Eskisi gibi de korkmuyor. Tüneğe gelmezdi hiç ama artık tüneğe de geliyor. Sırayla yapmak lazım her şeyi ama sakince…
Ben daha yeni aldım, fakat hırçın bir kuş.
Benim yavrum 40 günlüktü aldığımda. İlk getirdik onu eve yerinden hareket etmedi yem yemedi su içmedi. Elimizde yedirmeye çalıştık masum meleğimi. Sonra sonra alıştı yemeye ötmeye başladı. Her gün elime aldım oynadım şuan 5 aylık oldu cicikuş, aşkım, annecim, babacım diyor devamlı. Onu öpmeme bayılıyor, devamlı ağzımın önüne gelmeye çalışıyor. Yeter ki öpeyim en sevdiği şey. Canım nasıl da çok seviyorum. Tüyü kadar ömrü olsun.
Bende de Çekoslovakya türü vardı, kafesi hiç sevmiyordu. O kadar sakin ve sevgi dolu yaklaşmama rağmen elimi uzattığım anda ısırıyordu. Dün son kez kafesine koyduğumda adeta kafesi parçalamak istercesine bir sağa bir sola saldırdı. Bende bugün istemeyerek petshopa geri vermek zorunda kaldım. Bu arada 5 gün evde baktım.
Kafesin içine koyabilirsin, orda dursun zamanla alışacaktır.