Kedilere Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır?

Canlıları çeşitli hastalıklardan korumak için alınabilecek en önemli önlemlerden birisi aşı uygulamalarıdır. Kediler içinde bu söz konusudur. Kedilerde şiddetli seyreden ve bulaşıcı olan bazı hastalıklardan korunmanın en önemli yolu aşı uygulamalarıdır. Bu nedenle kedilerde, köpeklerde ve diğer canlılarda rutin olarak kullanılan aşıları yaptırmanız hem canlınızın sağlığı hem de sizin sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

Günümüzde kedi aşılarına baktığımızda başlıca 3 aşı kullanılmaktadır. Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve feline leukemia virus (kedi lösemisi) aşısıdır. Bunun yanında mantar aşısı ve tetanoz aşısı uygulanabilir. Yine Dünya’da kedilerde uygulanan aşılardan olan FİV ve FİP aşıları ülkemizde şu anda bulunmamaktadır.

Karma Aşı

Kedilerde karma aşı Panleukopenia, Herpesvirus ve Calicivirus enfeksiyonlarına karşı uygulanmaktadır. Bu enfeksiyonlar kedilerde sıkça görülen, bulaşıcı ve şiddetli seyreden enfeksiyonlardır. Özellikle yavru ve genç kedilerde ciddi sağlık problemlerine ve maalesef ölümlere neden olabilmektedir. Bu nedenle karma aşı oldukça önemlidir. Veteriner hekimin tavsiyesine göre 45 günlük yaştan itibaren bu aşı uygulanabilmektedir. Aşı uygulamasının ile dozunu 2 ay içerisinde yaptırmak oldukça yararlı olacaktır.

Dediğimiz gibi kedilerde karma aşı 45-60 gün arasında ilk dozu uygulanır. Bu uygulamadan 21 gün sonra 2. doz uygulaması yapılır. Sonrasında ise kedilerde karma aşı yıllık olarak tekrarlanır.

Kuduz Aşısı

Kuduz insan da dahil tüm memelileri etkileyen bulaşıcı ve çok ciddi bir hastalıktır. Kuduz hastalığının Dünya’da henüz tedavisi yoktur. Sadece korunma önlemleri alınır ve hastalık ilk bulaştığında yine bazı korunma önlemleri ile enfeksiyonun ortaya çıkması engellenebilir. Bunun dışında enfeksiyon oluştuğunda ve belirtiler ortaya çıktığında tedavi şansı yoktur. Öncelikli olarak kuduzun çok ciddi bir hastalık olduğunu bilelim.

Genelde kedi sahipleri; kedilerinin dışarı çıkmadığı ve bu nedenle kuduz aşısına gerek olmadığını belirtmektedir. Fakat kuduz ülkemizde halen görülen bir hastalıktır. Her yıl yüzlerce canlının ölümüne neden olmaktadır. Aynı zamanda ülkemizde yine kuduzdan kaynaklı insan ölümleri de olmaktadır. Ulusal bir kuduz politikası mevcuttur ve tüm memeli canlılara bu aşı yapılmaktadır. Kedi ve köpeklerin seyahat edebilmesi için bu aşı zorunludur.

Kuduz aşısı 3 ayını doldurmuş olan kedilerde uygulanmaktadır. Aşı ilk seferde tek doz uygulanır ve sonrasında yıllık olarak tekrarı yapılır. Bu aşı hem sizin hemde kedinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. İhmal etmemek gerekir. Aynı zamanda yasal bir zorunluluktur.

Leukemia Aşısı

Feline leukemia virus aynı zamanda kedi lösemisi olarak ta bilinmektedir. Bu hastalık lenf yumrularında şişmeler, tümörler, yine sindirim sisteminde tümörler, iştahsızlık, anemi, halsizlik gibi belirtiler ile kendisini göstermektedir. Aynı zamanda oldukça bulaşıcıdır. Ağız, burun ve göz akıntılarından diğer kedilere de kolayca bulaşabilmektedir. Bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Bu nedenle aşılama oldukça önemlidir.

Leukemia aşısı kedilere 21 gün ara ile 2 doz olacak şekilde uygulanır ve yıllık olarak tek doz tekrarları yapılır. Eğer yetişkin kedilere aşı uygulanacak ise bu hastalığı taşıyıp taşımadığı kontrol edilmeli ve sonrasında aşı uygulanmalıdır.

Mantar Aşısı

Kedi ve köpeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisi mantardır. Kedilerde çeşitli etkenler mantar hastalığına sebep olabilmektedir. Bunlar arasında en önemlileri ise M.canis, T.mentagrophytes ve M.gypseum’dur. Ülkemizde çeşitli mantar aşıları vardır. Bu aşılardan bazıları sadece M.canis etkenine karşıdır. Bazıları ise her 3 mantar etkenine karşıdır.

Mantar aşıları kedilerde 14-21 gün ara ile 2 doz olarak uygulanmaktadır. Mantar aşısını diğer aşılardan ayıran önemli bir özellik ise mantar enfeksiyonları sırasında aynı zamanda tedavi amacı ile kullanılabilmesidir.

Tetanoz Aşısı

Kediler doğuştan tetanoz hastalığına karşı dirençlidir. Bu hastalık kedilerde çok nadir olarak görülmektedir. Bazı durumlarda veteriner hekim bu aşının uygulanmasını isteyebilir. Bu durumlarda tetanoz aşısı uygulanabilmektedir. Aşı 21 gün ara ile 2 doz ve sonrasında iki yılda bir tekrar olacak şekilde uygulanmaktadır.

FİV ve FİP Aşısı

Bu aşıları Dünya’da bazı ülkelerde uygulanmaktadır. Ülkemizde henüz ruhsatlandırma aşamasındadır ve rutin olarak uygulaması yoktur. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde de uygulanmaya başlanması muhtemeldir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu