Papağan ve Muhabbet Kuşlarında Ani Ölüm

Evcil bir papağanın veya muhabbet kuşunun ani ölümüyle psikolojik olarak baş etmek, özellikle genç ve bağımlı olduğunuz bir kuşunuz ise zor olabilir. Böyle durumlarda doğal olarak, neden öldüğünü bilmek istersiniz. Papağanlar ve bir papağan türü olan muhabbet kuşları, birçok nedenden dolayı ve önceden herhangi bir hastalık belirtisi göstermeden beklenmedik bir şekilde maalesef ölebilir.

Papağanlar ve muhabbet kuşlarında ani ölümün en yaygın nedenleri; tehlikeli yiyecekler ve bitkiler, ağır metaller veya ev ürünlerinden çıkan zehirli dumanlar nedeniyle zehirlenmedir. Bir papağan ayrıca bir virüs, bakteri, mantar veya parazitin neden olabileceği enfeksiyonlar, organ yetmezliği veya hastalıktan dolayı aniden ölebilir.

Papağanınızın veya evcil kuşunuzun neden öldüğünü bilemiyorsanız, cansız bedenini otopsi için bir veteriner hekime götürebilirsiniz. Bu ölüm sonrası inceleme sonucunda veteriner hekim kuşlarda ölüm nedenini belirleyebilir.

Papağanın veya Muhabbet Kuşunun Öldüğü Nasıl Anlaşılır?

Papağan ya da muhabbet kuşu hareketsiz yatıyorsa ve hareket etmiyorsa, onun öldüğünü varsayabilirsiniz. Papağanların ve diğer bazı kuş türlerinin bir tehdide tepki olarak ölü taklidi yaptığı biliniyor, böyle bir durum olabilir. Aynı zamanda kuşunuz uyurken ölü gibi de görünebilir.

Papağanınızın ölüp ölmediğini anlamak için nefes alıp almadığını kontrol edebilirsiniz. Diğer bir yöntem olarak kalp atışını kontrol etmek için parmağınızı göğsüne de bastırabilirsiniz. Kalp atışı yok, nefes yok ve sert, soğuk bir vücuda sahipse bu durum maalesef papağanınızın öldüğü anlamına geliyor.

Ölü bir papağanı hayata döndürmek maalesef mümkün değildir. Bu yüzden yapabileceğiniz tek şey ölümünün nedenini öğrenmektir. Bu şekilde, sahip olduğunuz veya sahip olabileceğiniz diğer evcil kuşların başına aynı şeyin gelmesini önleyebilirsiniz.

Papağanın veya Muhabbet Kuşunun Ölüm Nedeni Nasıl Anlaşılır?

Bir papağanın veya muhabbet kuşunun neden öldüğünü anlamak çoğu zaman zor olabilir. Dikkate alınması gereken ilk şey, papağanınızın ya da muhabbet kuşunuzun yaşlı olup olmadığıdır. Tüm papağan türlerinin farklı yaşam süreleri vardır. Afrika gri papağanları 80 yıl veya daha fazla yaşayabilirken, muhabbet kuşunun ortalama yaşam süresi 5-7 yıl arasındadır.

Papağanlar her zaman belirgin bir şekilde yaşlanma belirtileri göstermezler. Çoğu papağan türü tüm yaşamları boyunca aynı görünür ve aynı şekilde davranır. Bu nedenle eğer papağanınızın yaşını gerçekten bilmiyorsanız bunu belirlemek oldukça zor olabilir. Bir papağanın hayati organlarından birisinde bir olumsuzluk olursa, bunun sonucunda aniden yaşlılıktan ölebilir. Papağanınızın yaşlı olmadığından eminseniz, teşhis edilmemiş ve belirti göstermeyen bir hastalığı olabilir veya zehirlenmiş olabilir. Bir papağanın ölümünün bariz bir nedeni olmadığında, veterinerinizle bir ölüm sonrası araştırma için görüşme yapabilirsiniz.

Papağan ve Muhabbet Kuşlarında Ani Ölüm Nedenleri

Papağanlarda en yaygın hastalık belirtileri halsizlik, iştahsızlık, uyuşukluk, depresyon, kabarık tüyler ve kilo kaybıdır. Bunların tümü kuşunuzda bir sorun olduğunu gösterir. Ancak birçok çeşitli faktör ve neden, papağanın önceden herhangi bir belirti olmaksızın aniden ölmesine neden olabilir. Bazı kuş hastalıklarının, tespit edilmesi oldukça zordur. Bunların hiçbir belirti veya semptomu yoktur. Bazı hastalıklar ise o kadar hızlı bir şekilde gelişir ki belirtileri gözden kaçırabilirsiniz.

1. Zehirli Gıdalar ve Bitkiler

Bazı bitkiler ve insanların tükettiği besinler papağanlar için zehirleyici olabilir. Papağanlar kendileri tür ürünleri tüketebilir. Aynı zamanda sahipleri bunu bilmeyebilir ve farkında olmadan papağanlarını zehirli yiyeceklerle besleyebilir. Papağanlar için en zehirli olan yiyecekler şunlardır.

  • Çikolata
  • Avokado
  • Alkollü içecekler
  • Soğan ve sarımsak
  • Kafein ve yüksek kafein içeren ürünler
  • Kiraz gibi bazı meyvelerin çekirdekleri

Papağanınızın ölümcül şekilde zehirlenmesi için bu yiyeceklerden sadece küçük bir miktarda alması bile bazen yeterli olmaktadır. Papağanınız bu tür zehirlenmelerde ölmeden önce kusma, ishal, titreme ve kasılma gibi belirtiler gösterebilir.

Zambak, pothos ve kokulu bezelye gibi birçok ev bitkisi de papağanlar ve muhabbet kuşları için zehirlidir. Papağanınızın kafesinin dışına çıkmasına izin verildiğinizde; zehirli bir ev bitkisini kemirebilir ve kendini zehirleyebilir.

2. Ağır Metal Toksikasyonu

Ağır bir metalin yutulması ve vücuda alınması, ağır metal toksikasyonu adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir duruma yol açar. Cıva, kadmiyum, bakır ve demir gibi ağır metaller kuşlar için zehirlidir. Bununla birlikte, papağanlarda zehirlenmeye neden olan en yaygın iki ağır metal çinko ve kurşundur. Papağan, kirli içme suyu nedeniyle veya ev eşyalarını çiğneyerek ağır metalleri vücuduna alabilir. Ağır metaller içerebilecek bazı nesneler ise şunlardır.

  • Kurşun bazlı boya ile boyanmış duvarlar
  • Kurşun içeren pencereler
  • Çeşitli takılar
  • Ağız metal içeren oyuncaklar
  • Zımba teli
  • Anahtarlar
  • Metal düğmeler ve çıtçıtlar
  • Metal yemek ve su kapları
  • Madeni paralar
  • Sıhhi tesisat veya elektrik için kullanılan metal klipsler

Bir papağanda ağır metal toksikasyonu varsa, çok çeşitli semptomlar gösterebilir. Halsizlik, iştahsızlık, ishal, poliüri (aşırı idrara çıkma) ve polidipsi (aşırı susama) görülen yaygın belirtiler arasındadır. Papağanınızın üratları (bir kuşun dışkısının normalde beyaz olan kısmı) yeşil, sarı, kırmızı veya pembe renkte görünebilir. Nöbetler ve halsizlik gibi nörolojik semptomlar da ortaya çıkabilir. Zehirlenme kademeli (zaman içinde yavaş yavaş oluşan) veya akut (aniden ortaya çıkan) olabilir. Çok miktarda toksik metal alınırsa papağan aniden ölebilir.

3. Zehirli Dumanlar

Papağanlar evdeki çeşitli kimyasallardan kaynaklı zehirli dumanları solumaktan da ölebilir. Papağanların solunum sistemleri insanlara göre çok daha hassastır. Bu nedenle bu dumanları solumak papağanınızın ciddi şekilde hastalanmasına ve ölmesine neden olabilir. Papağanlar için yaygın ev zehirleri ise aşağıdaki gibidir.

  • Amonyak, çamaşır suyu, dezenfektanlar ve deterjanlar gibi ev temizlik malzemeleri
  • Aseton ve aseton içeren kimyasallar
  • Parfümler, deodorantlar, vücut spreyleri ve kokulu losyonlar
  • Pestisitler, böcek öldürücü ilaçlar ve böcek kovucular
  • Cila, boya, yapıştırıcı, tiner gibi ürünler
  • Benzin, gazyağı, çakmak gazı gibi petrol türevleri

Bir papağan veya evcil kuş zehirli dumanları soluduğunda aniden ve uyarı vermeden ölebilir. Papağanınızın ölmeden önce nefes almada zorlandığını, öksürdüğünü veya kasılmakta olduğunu fark edebilirsiniz.

4. Sıcak Çarpması

Papağanlar 18 ile 26 °C arasında en rahattır ve üst sınır yaklaşık 33 °C’dir. Bu sıcaklıktan sonra kuşlar çok ısınmaya başlarlar ve sıcak çarpması riski altındadırlar. Aşırı kilolu kuşlar, onları sıcak tutan fazladan bir yağ tabakasına sahip oldukları için özellikle daha fazla tehlike altındadır. Sıcak havalarda, kafes doğrudan güneş ışığı altındaysa, bu durum papağanlar ve muhabbet kuşları için gerçek bir sorun oluşturabilir. Aşırı kalabalık ve sıkışık olan kafesler de risk oluşturur.

Aşırı sıcak ortamlarda papağanlar ve diğer evcil kuşlar ısı stresi yaşamaya başlar. Bu durumda ağız açık şekilde solunum yaparlar, hızlı solunum yaparlar ve kanatlarını açarak dururlar. Nefes alması hızlı ve sığ hale gelecektir. Papağan serinleyemezse, sıcak çarpması yaşayacak ve vücut ısısını artık düzenleyemeyecek hale gelecek ve hayati organlarına zarar görecektir. Papağanlarda sıcak çarpması saatler hatta bazen dakikalar içinde ölüme neden olabilir.

5. Diğer Nedenler

Yukarıda saydığımız nedenler dışında papağanlarda, muhabbet kuşlarında ve diğer kafes kuşlarında ani ölüme neden olabilecek birçok farklı neden ve faktör vardır. Bunlardan önemli olan bazılarını aşağıda maddeler halinde sizler ile paylaşacağız.

Stres ve Korku: Herhangi bir ani yüksek ses veya parlak ışık, papağanın korkmasına ve paniğe kapılmasına neden olabilir. Havlayan köpekler, ağlayan bebekler, kediler, ani ve yüksek sesler aşırı stres ve korku sonucunda ölüme neden olabilir. Özellikle küçük kafes kuşları bu konuda hassastır.

Yumurta Sıkışması: Dişi muhabbet kuşları ve papağan türlerinde görülebilen bir durumdur. Karın bölgesinde şişlik, ıkınma gibi belirtiler ile kendisini gösteren ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Aksi takdirde ölüme neden olabilir.

Çeşitli Hastalıklar: Papağanlarda ve muhabbet kuşlarında görülen birçok farklı enfeksiyon ve hastalık söz konusudur. Bunlardan bazıları ölümcül olmazken, bazıları tedavi edilmediği takdirde ölümcül olmaktadır. Bazıları ise maalesef kuşlarda ani ölüme sebebiyet verebilmektedir. Psittakoz (Papağan Ateşi), Proventriküler Dilatasyon Hastalığı (PDD), Aspergilloz, Yumurta Sarısı Peritoniti, Sarkositoz, Polyomavirus (Fransız Tüy Dökümü), Tiroid Hiperplazisi, Ateroskleroz ve tümörler öncelikli olarak sayabileceğimiz hastalıklar arasındadır.

Papağanım veya Muhabbet Kuşum Öldü! Ne Yapmalıyım?

Papağanınız veya muhabbet kuşunuz aniden öldüyse, kendinizi kötü hissetmeniz gayet doğaldır. Bu durumda papağanınızı mümkün olan en kısa sürede gömmek isteyebilirsiniz. Ancak özellikle evde başka kuşlarınız varsa onların nasıl ve neden öldüklerini öğrenmelisiniz. Bu diğer kuşların sağlığı açısından önemlidir. Papağanınız bulaşıcı bir hastalıktan ölmüş olabilir. Diğer kuşlarınız semptom göstermese de aynı hastalığı taşıyor olabilirler ve önlem almak gerekebilir.

Diğer olasılıklar olarak, papağanınız çevresel bir toksin, zehirlenme veya başka bir sağlık probleminden kaynaklı olarak ölmüş olabilir. Eğer öyleyse, diğer papağanlarda risk altındadır. Papağanınızı neyin öldürdüğünü öğrenerek gelecekteki trajedileri önleyebilirsiniz. İzlemeniz gereken yol ise aşağıdaki gibidir.

Papağan ve Muhabbet Kuşlarında Nekropsi

  1. Ölen papağanınızın vücudunu hafifçe ıslatın ve ardından ağzı kapalı, temiz bir plastik torbaya koyun.
  2. Cesedi korumak ve veteriner hekimin ölüm nedenini bulmasına yardımcı olmak için bu torbayı buzdolabına koyun. Papağanınızın cesedini otopsiden önce asla dondurucuya koymayın. Vücudun dondurulması dokunun bozulmasına neden olarak hastalığın tespit edilmesini zorlaştırır.
  3. Bir nekropsi ayarlamak için veteriner hekiminizi arayın.
  4. Papağanınızın cesedini veterinere götürmek için, içinde buz torbası bulunan bir kutuya koyun. Buz torbasının doğrudan kuşa dokunmadığından emin olun.
  5. Otopsiden (nekropsiden) sonra papağanınızın cesedini defin için geri alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu