Kedilerde Beyaz ve Köpüklü Kusma ile Olası 10 Nedeni

Tüm kediler belirli aralıklar ile kusma davranışı sergilemektedir. Sık olmayan, ekstra bir durum göstermeyen (kusmukta kan vb.) ve ara ara tekrarlayan bu kusma durumu kediler için normal karşılanabilir. Kedilerde ırk, genetik özellikler, bakım ve besleme koşullarına göre bazen kusma daha sık görülebilmektedir. Kedilerde kusma çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir. Normal mide içeriğini kusma, tüy yumağı kusma, safra kusma gibi durumlar söz konusu olabilir. Bazen ise kedilerde beyaz ve köpüklü kusma görülebilir.

Kedinizin beyaz köpük kustuğunu görmek özellikle endişe verici olabilir. Bu durumda kedi sahibi, kedisinde neler olduğunu ve kedisinin gerçekten iyi olup olmadığını merak eder. Bu durum ilk etapta kedinizin neden kustuğuna bağlı olarak değişebilir. Nedenlerine geçmeden önce, kediniz oldukça hasta görünüyorsa, kusma dışında başka belirtilerde varsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmak en doğru şey olacaktır.

Kedilerde kusma çoğu zaman basit durumlardan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, kedilerin beyaz ve köpüklü kusmasının genellikle tek bir açıklaması vardır. Bu kedilerin midesinin boş olduğunu ve aç karnına kustuğunu gösterir. Kedilerin kusmasına neden olabilecek en yaygın nedenleri ve kedinize en iyi şekilde yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi bu konumuzda gözden geçiriyoruz.

Kedilerin Beyaz ve Köpük Kusmasının 10 Nedeni

Kedilerde kusma birçok farklı nedenden dolayı karşımıza çıkabilmektedir. Beyaz renkte ve köpüklü bir şekilde kusma ise genellikle kedilerde midenin boş olduğu ve kedinin aç olduğu durumlarda karşımıza çıkar. Nadir olarak görülen ve başka belirtiler gözlemlenmeyen durumlarda bunu normal karşılamamız mümkündür. Fakat sık sık tekrarlayan ve başka belirtiler ile birlikte görülen kusmada endişe etmemiz gerekebilir.

1. Tüy Yumakları

Muhtemelen kedilerin kusmasının en yaygın nedenlerinden birisi tüy yumaklarıdır. Bu tarz kusmada karşımıza iğrenç, sümüksü, boru şeklindeki bir tüy kitlesi çıkar. Tüy kusma bazı kediler için nispeten daha yaygın olabilir. Kediler zamanlarının yaklaşık olarak %30’unu kendilerini temizlemek için harcarlar. Bu durumda kediler her gün çok miktarda tüy yutmaktadır. Bu tüylerden bir kısmı sindirim sisteminden geçerek atılırken, bir kısmı birikerek kusmuk şekilde atılmaktadır.

Bazı veteriner hekimler, bir kedi sık sık tüy yumağı kusuyorsa bunun altında yatan başka bir sağlık sorunu olabileceğine inanır. Bu nedenle, kedinizin çok sık tüy yumağı kustuğunu düşünüyorsanız, veterinerinizle konuşmayı unutmayın.

2. Hazımsızlık

Kedilerde hazımsızlık, öğün atlama veya geciktirme, çok hızlı yemek yeme (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Midede, mide suları ve asitleri birikmeye başlar. Bu da mideyi tahriş eder ve kusmaya neden olabilir. Bu senaryoda, boş mide nedeniyle beyaz veya sarı köpük şeklinde bir kusmuk görmek muhtemeldir.

Kedinizin öğünlerini atlamamanız ve gün boyunca küçük ve daha sık öğünlerle beslemeyi düşünmeniz gerekir. Mide asitlerinin birikmesini önlemek için kedinizi düzenli bir beslenme programına alıştırmanız doğru olacaktır.

3. Gastrit

Bazen hatalı yiyecekler vermek, bozulmuş besinler ile kediyi beslemek, aşırı yemek yemek veya bir tür enfeksiyon gastrite yol açabilir. Bu durumda kedinizi beyaz köpük ve muhtemelen safra veya kan kusarken bulabilirsiniz.

Kedilerde gastrit durumunda karşımıza çıkan diğer semptomlar arasında uyuşukluk, genel bir depresif tutum, dehidrasyon ve iştahsızlık öncelikli olarak sayılabilir. Gastritten şüpheleniyorsanız kesinlikle kedinizi veterinere götürmeniz gerekir.

4. İç Parazitler

Bazı mide ve bağırsak parazitleri kedilerde kusmaya neden olabilir. Yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve mide kurtları bunlardan öncelikli olarak sayılabilecek birkaçıdır. Genellikle ishal gibi diğer sindirim sistemi sorunlarıyla bağlantılıdır. Ancak bu belirtiler parazite bağlıdır. Teşhis ve tedavi için kedinizi veterinere götürmeniz gerekmektedir.

5. Enflamatuar Barsak Hastalığı

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), kedilerde aralıklı kusmanın yaygın bir nedenidir. Bu hastalık kedilerde ishal, yorgunluk ve kilo kaybı gibi belirtilere ek olarak kronik kusmaya neden olabilir.

Kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığının altında beslenme ve başka diğer faktörler ile ilişkili nedenler yatmaktadır. Veterineriniz hastalığı ve altında yatan ana nedeni teşhis etmek için çeşitli testler yapacaktır. İlaç ve diyet değişikliklerinin bir kombinasyonu tipik olarak tedavi sürecini oluşturmaktadır.

6. Diyabet

Diyabeti mutlaka kusma ile ilişkilendirmeseniz de, bu diyabet hastalığında olası bir semptomdur. Diğer semptomlar ise kilo kaybı, artan su içme ve idrara çıkma ve uyuşukluktur.

Kusmaya ek olarak bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, en kısa zamanda veterinerinize danışmanızda fayda vardır. Diyabet teşhisi konulursa tedavi, şiddetine bağlı olarak insülin enjeksiyonlarını veya diyet değişikliğini içerebilir.

7. Pankreatit

Pankreatit, diyabet ve IBD gibi diğer durumlarla birlikte ortaya çıkabilir. Kusma bir semptomdur, ancak iştahsızlık, uyuşukluk, kilo kaybı, dehidratasyon, sarılık, mide ağrısı, düşük vücut ısısı gibi birçok farklı belirti de karşımıza çıkar ve ileri aşamalarda bu belirtiler şiddetlidir.

Tedavi, veterinerinizin pankreatiti ve altta yatan koşulları ilaç ve sıvılarla tedavi etmesini içerecektir. Bazı durumlarda ise cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir.

8. Hipertiroidizm

Hipertiroidizm özellikle yaşlı kedilerde yaygındır. Kusmanın yanı sıra ishal, kilo kaybı, artan idrara çıkma ve aşırı ağlamayı da belirti olarak görebilirsiniz. Veterinerinizin kedinizin tiroid hormonu seviyelerini kontrol etmek için kan tahlili yapması gerekecektir ve gerekirse ilaç yazacaklardır.

9. Böbrek Hastalıkları

Yaşlı kedilerde yaygın olan bir diğer hastalık ise böbrek hastalığıdır. Kusmanın dışında, iştahsızlık, dehidrasyon, halsizlik, artan içme, enerji eksikliği, kilo kaybı, aşırı idrara çıkma ve düşük tüy kalitesi de karşımıza çıkmaktadır. (Bkz. Kedilerde Aşırı Su İçme ve Susama)

Tedavi edilemez, ancak ilaçlar ile, diyet değişikliğiyle ve potansiyel olarak sıvı tedavisiyle süreç yönetilebilir. Bir kedi çeşmesi satın almak bazen yardımcı olabilir çünkü kedinizin mümkün olduğunca fazla su içmesini istersiniz ve kedilerin akan sudan içmesi daha kolaydır.

10. Karaciğer Hastalığı

Karaciğer hastalığı, kusmanın yanı sıra sarılık (sarı cilt ve gözler), kilo kaybı, iştahsızlık, uyuşukluk, aşırı susama ve idrara çıkma gibi belirtiler ile karşımıza çıkmaktadır. Böbrek hastalığı gibi, tedavi edilebilecek bir şey değildir. Ancak tıbbi tedavi ve diyet değişikliği ile süreç yönetilebilir.

Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Kediniz bir kez beyaz köpük kusarsa ve normal aktivitesine geri dönerse, muhtemelen endişelenecek bir şey yoktur. Kediniz beyaz veya sarı köpük kusarsa, onları düzenli olarak beslediğinizden emin olun, çünkü bu, düzensiz beslenmekten kaynaklı olarak midelerinin bozulduğunu gösterebilir.

Kediniz 24 saat boyunca kusuyorsa, özellikle ishal, iştahsızlık ve uyuşukluk gibi diğer semptomlarla birlikteyse, mümkün olan en kısa sürede veterinerinize danışın. Veteriner hekiminiz eksiksiz bir fiziki muayene yapacaklardır. Bunun dışında çeşitli testlere başvurması muhtemeldir. Testler arasında rutin kan parametreleri, idrar tahlili, dışkı muayenesi ve muhtemelen X-ışınları ve/veya ultrason yer alabilir. Bu, veteriner şüphelilerinizin sorunun ne olabileceğine bağlıdır.

Kedinizi Evde Tedavi Edebilir Misiniz?

Kediniz için evde güvenle sağlayabileceğiniz herhangi bir tedavi olmadığından kusma tedavisini veterinerinize bırakmanız en iyisidir. Sizin yapacağınız uygulamalar sorunu daha da kötüleştirebilir.

Kusma olayı sırasındaki tüm koşulları not etmek ilerde sorunun altında yatan ana nedeni belirlemede yardımcı olacaktır. Kediniz ne ve ne zaman yediği ve ne kadar yediği, kusmanın ötesinde gözlemlediğiniz diğer semptomların neler olduğu gibi bilgiler oldukça önemlidir. Veterinerinize bu ve benzeri bilgileri sağlamalısınız. Böylece daha iyi bir bilgiye sahip olacaklar ve uygun şekilde tedavi edebilecekler.

Çözüm ve Öneriler

  • Kediniz nadiren beyaz köpük kusarsa, bu çok endişelenmeniz gereken bir şey değildir. Ancak daha sık hale gelirse bir veteriner tarafından değerlendirilmeleri gerekir.
  • Beyaz köpük, midede bulunan mukus ve sıvının bir birleşimidir. Kediniz aç karnına kustuğunda bunu görmeniz muhtemeldir.
  • Kedinizin düzensiz beslenme nedeniyle kusmasını önlemek için kedinizin yaşına ve özelliklerine göre uygun bir beslenme programı belirlemelisiniz ve düzenli beslenmesine önem vermelisiniz.
  • Eğer tekrarlayan, farklı belirtiler ile birlikte görülen bir kusma durumu söz konusu ise altında yatan ana nedeni belirleyebilmek için veteriner hekime kısa sürede başvurmanız doğru olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu