İsrail Sazanı Özellikleri ve Zararları

Bilimsel adı Carassius gibelio olan balık türü ülkemizde halk arasında “İsrail Sazanı” olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu türe farklı bölgelerde “Takoz” ve “Çim Sazanı” gibi isimlerde verilmektedir. Bu türün ülkemizdeki geçmişi 1990’lı yıllara dayanmaktadır. Bu balığın yavruları 1990’lardan itibaren ülkemizdeki birçok göl, gölet ve barajlara bırakılmıştır. Ana amacı balık sayısı oldukça azalan göl, gölet ve barajlarımızda tekrar balıklandırmayı sağlamaktır. Fakat İsrail Sazanı istilacı bir türdür ve ülkemizdeki sulak alanların önemli balıkları olan sazan, kefal, alabalık, tatlı su levreği, kızılkanat, turna gibi balıkların popülasyonunun giderek azalmasına neden olmuştur. Aynı zamanda bu tür sularımızda yer alan bitkiler içinde zararlı bir hale gelmiştir.

İsrail Sazanı girdiği ortama çok hızlı adapte oluyor ve bir süre sonra ekosistemin en baskın türü olabiliyor. Öyle ki Beyşehir, Eğirdir, İznik, Uluabat ve Manyas gibi önemli göllerimizde popülasyonun çok büyük bir kısmını şu anda İsrail Sazanı oluşturuyor. Bu oran %85’lere dayanmış buda gösteriyor ki İsrail Sazanı ülkemizdeki birçok göl, gölet ve barajda hakimiyeti sağlamış durumda.

İsrail Sazanı Özellikleri

Bu tür birçok ortama kolayca adapte olabilen ve hızlı bir şekilde üreyebilen bir tür olarak biliniyor. İsrail Sazanı 1 yaşına geldiğinde cinsel olgunluğa ulaşıyor ve ağırlığının yüzde 30’u kadar yumurta bırakabiliyor. Yani 1 kilogramlık bir balık yaklaşık olarak 200-250 bin yumurta bırakıyor. Aynın zamanda İsrail Sazanı yılda 5-6 kez üreme özelliğine sahip. Tüm bunlara bakıldığında göl, gölet veya barajda birkaç çift olan İsrail Sazanı birkaç sene sonra milyonlarca balık olarak karşımıza çıkabiliyor. 50-60 cm boya ulaşabilir olsalarda genellikle 15-20 cm olarak bunları görmekteyiz.

İsrail Sazanı Zararları

Yukarıda zaten zararları ile ilgili konuya değinmiş olduk. İstilacı ve çabuk üreyen bir tür olduğundan kısa sürede bulunduğu ortama hakim oluyor. Bunun neticesinde ortamda yer alan diğer canlıların üremesini ve gelişmesini engelliyor. Dolayısıyla ülkemizin önemli balık türleri olan ve bizim yerli balık türlerimize ciddi zararlar veriyor. Aynı zamanda göl, gölet ve barajlardaki bitkilere de çeşitli zararlar veriyor. Tüm bunlar yanında maddi değeri ise oldukça düşük durumda.

İsrail Sazanı ve Yerli Sazan Arasındaki Farklar

Bu 2 türü ayırmanın en kolay yolu bıyıklarıdır. Yerli Sazanlarımızda bıyık yer almaktadır. Oysa İsrail Sazanında bıyık yoktur.

Resim: İsrail Sazanı ve Yerli Sazan Ayrımı

Sazan Ayrımı

Yapılması Gerekenler

Bu türün mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor. Öncelikli olarak sulak alanlara salınan balıkların türüne dikkat edilmeli ve İsrail Sazanı sulak alanlara salınmamalıdır. Aynı zamanda balık avcılarına da bu konuda çok iş düşüyor. İsrail Sazanı avında diğer türlerde olan limitler bulunmuyor. Tuttuğunuz İsrail Sazanlarını zamanı, boyutu ne olursa olsun tekrar salmayınız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. İsrail sazanı, Dicle nehrindeki tüm balık türlerini yok etmeye başlamıştır. Tüm balıkçılara duyurulur ve yakalanması istenilir. Yoksa ilerde; halk ağzıyla faran, sırıng, berat gibi sayamadığımız birçok balık türü sadece isimleriyle kalır.

  2. Bu balık türünü kim ne diye ve ne amaçla çıkarmış arkadaş, koca bir düzeni ve ekolojiyi yok ediyor.

  3. Orta Asya ve Hint kökenli bir balık. Laboratuvar ortamında çapraz döllenme ile üretilmiş bir üstün sazan türü. Üretim amacı akvaryum ve havuzlar için dayanıklı bir balık türü olarak düşünülmesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu