Kedilerde Topallama Nedenleri
Hareket sistemi ile ilgili en sık karşımıza çıkan belirti topallamadır. Topallama kemik, kas, sinir ve hareket sisteminin yardımcı dokularından kaynaklı olabilir. Bu neden ile birçok farklı neden sıralamak mümkündür. Topallığın şiddeti, türü, süresi gibi birçok faktör değerlendirilerek sebep ortaya konulabilir. Peki kedilerde topallamanın sebepleri ne olabilir? İsterseniz kısaca bu soruya cevap verelim.
Kemik Doku Kaynaklı
Kemik dokulardaki her türlü problem topallamanın başlıca sebebidir. Kırık, çatlak gibi kemik doku hasarları topallamaya sebebiyet verir. Aynı zamanda kemik doku iltihabı ve kanseri de topallama sebebidir. Direk olarak kemik doku ile alakalı olmasa da burkulma ve çıkıkta bu başlık altında sayılabilir. Özellikle ekstremiteyi oluşturan kemiklerdeki bu tarz problemlerde topallamaya neden olur. Ama omur gibi bazı kemiklerdeki sorunlar da dolaylı olarak topallama nedenidir.
Eklem Kaynaklı
Eklemler hareket sisteminin en önemli parçalarındandır. Eklemler ile ilgili çıkık, burkulma, displazi gibi fiziksel sorunlar ve artrit, poliartrit gibi hastalıklar topallamaya neden olur. Yine eklem, eklem sıvısı ve eklem kapsülü ile ilgili her türlü problemde topallama görmemiz muhtemeldir.
Kas Doku Kaynaklı
Yumuşak doku olarak nitelendirdiğimiz kaslardaki ezilme ve diğer travmalar genellikle geçici ve hafif topallamaya sebep olur. Aynı zamanda kas hastalıkları, kas zayıflığı, kaslarda gerginlik gibi durumlarda da topallama görülebilir.
Tendo Kaynaklı
Hareket sisteminin önemli parçalarından olan tendolarda meydana gelen fiziksel problemler ve tendon iltihabı değişik derecelerde topallamaya neden olur.
Sinir Sistemi Kaynaklı
Sinir sistemi ile ilgili problemlerde doğrudan veya dolaylı yollardan topallama görülebilir. Kedilerde özellikle radial sinir filci olgularına sık rastlanılır ve bu durumda topallama görülür. Yine ekstremitelerde görevli sinirlerde veya sinirlerin omurilik çıkışındaki kollarında meydana gelen problemler ve hastalıklarda topallık görülebilir.
Travma ve Yabancı Cisim Kaynaklı
Özellikle tırnaklar, tırnak araları ve pati yaralanmaları ile bu bölgelerdeki yabancı cisimler topallamaya neden olur. Topallamanın önemli nedenlerinden birisidir.
Diğer Nedenler
Bunlar dışında birçok farklı fiziksel ve metabolik neden saymamız mümkündür. Bunları çok geniş kapsamda değerlendirmek gerekir.
Merhaba biz sokaktan yavru bir kedi aldık. Gözünün biri farklıydı. Veterinere götürdük bize önce enfeksiyon kapmış dedi. Damla ve hap verdiler. Sonra arka ayaklarında yürümede zorlama oldu başka bir veterinere götürdük FIP olmuş dediler. Test yaptık ama testte çok az silik şeklinde bir çizgi çıktı. Biz bunu da FIP kabul ediyoruz, ıslak FIP dedi. 10 gün sonra ölür, yaşamını sonlandıralım dedi ama biz kabul etmedik. Başka bir veterinere götürdük omurga zedelenmesi dedi balık yağı hapını verdi, kulandık ayağı düzeldi. 3 ay sonra bir sabah hiç yürüyemedi, tuvalete çıkamıyordu. Veterinere götürdük röntgen çekti. Kırık, çıkık hiç bir şey çıkmadı. Fıtık var, geçici felç olmuş dedi. B vitamini hap verdi zamanla geçer dedi. Ama biz korkuyoruz. Bize yardım edin. Kedimiz düzelir mi? Kedi fıtığı felçlik yapar mı?
Merhaba, iki kedi bahçemizde doğum yapmış. Bizde yavruları besliyorduk. Yavruları arada eve alıp sevip salıyorduk. Geçen cuma günü en çok aldığımız sarı kedinin çok miyavladığını farkettik. Ayağına dokununca acı acı miyavlıyordu. Benimde kuyruk sokumum çatlaktı. Ağrı kesici kremimden sürdüm. Birde galiba lokal anestezi yapıyor krem. Kedi ayağına daha çok basar oldu. Ama sağ arka ayağının iç kısmı morarmıştı. Bu sabah diğer bacağını oynatırken diğerini saldığını hiç kullanmadığını bacağının adeta sallandığını farkettim. Elimle kırık hissedemedim. Babama söyledim. Babam bir iki oynattı. Kedi iki bacağını oynatır gibi oldu, tepki göstermedi. Biz düzeldi sandık ama az önce kediyi kucağıma aldım. Bacağının iç tarafı çok fena morarmış. Resmen çürümüş. Kedi hafif aksaklıkla koşsada ona kötü bir şey olmasından çok korkuyorum. Lütfen yardım edin.
Merhaba, kedim iki gün önce 2. kattan düştü. İlk gün bir sıkıntısı yoktu, kusma gibi şeyler de olmadı ama dünden beri yürürken aksıyor ve dururken patisini havaya kaldırıyor ve patisinin üstünde biraz şişlik var. Bugün ise veterinere götürdük. Kırığı, çıkığı olmadığı söylendi ama tendonları zarar görmüş sanırım. İğne yapılması gerektiğini, bunun ağrılarını dindirecek bir tedavi olacağını ve iğneler yapılmazsa patisinin öyle kalacağını söylediler. Pek güvenemediğim için yaptırmadım. Sizce iğneler bir zarar verir mi? Yada başka bir tedavi mi gereklidir?