Köpeklerde Demir Eksikliği ve En İyi 5 Demir Kaynağı
Köpeklerde ve diğer canlılarda mineraller oldukça önemli görevler üstlenmiştir. Demirde vücut için önemli olan minerallerden birisidir. Köpeklerde demir eksikliği durumu da oldukça yaygın olarak görülen ve ciddi sorunlara sebebiyet verebilecek bir durumdur.
İnsanlar, köpekler, kediler ve diğer birçok canlının kalabilmesi için demire ihtiyacı vardır. Demirin vücut için birçok önemli özelliği vardır. Bu nedenle vücut için gerekli olan demir düzenli olarak besinlerden ya da gıda takviyelerinden alınmalıdır. Demir, farklı gıda kaynaklarında bol miktarda bulunur. Çoğu ticari köpek maması, diyet gereksinimlerinden biri olarak demiri içerir. Ancak mamaların içerikleri ve köpek ırklarına göre demir ihtiyacı aynı değildir. Köpeklerin genel anlamda benzersiz bir beslenme gereksinimleri vardır. Bu nedenle köpeğinizin yeterince demir alması önemlidir. Köpeklerde demir eksikliği durumunda sağlık sorunları kendisini gösterebilir. İşte köpeğinize verebileceğiniz 5 önemli demir kaynağı şunlardır.
Köpekler İçin En İyi Demir Kaynakları
Köpekler ihtiyaç duydukları demiri büyük ölçüde mamalarından karşılar. Özellikle profesyonel mamalar dediğimiz kaliteli köpek mamaları, köpeklerin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içermektedir. Fakat farklı sebepler ile ya da beslenme programı düzenli olmayan köpeklerde demir için ekstra gereksinim olabilir.
1. Konserve Sardalya
Sardalya, demir, protein ve esansiyel yağ asitleri bakımından oldukça zengindir ve köpeğinize besinsel anlamda ciddi faydalar sağlar. Aynı zamanda konserve sardalya neredeyse her yerde bulunur, bu da onları köpeğinizin demir alımını artırmanın kolay ve düşük maliyetli bir yolu haline getirir. Kokusuna aldırmazsanız, sardalya köpeğinizin beslenme programına ve diyetine mükemmel bir katkı sağlar. Bunların yağ açısından zengin bir yiyecek türü olduğunu ve köpeğiniz için her zaman iyi bir seçenek olmayabileceğini de unutmamak gerekir.
Sardalya Besin İçeriği (4 Küçük Sardalya)
- 100 kalori
- 12 gr protein
- 5 gr yağ
- 0 gr karbonhidrat
- 1,5 mg demir
Köpeklere konserve sardalya verirken bunun ölçüsünü de doğru şekilde ayarlamak gerekir. Minyatür ırklarda haftada 2 veya daha az, küçük köpek ırklarında haftada 3-5 tane, orta boy köpeklerde haftada 6-8 tane ve büyük ırk köpeklerde haftada 8-12 tane vermek gerekir. Aynı zamanda köpeğinize konserve ürün verirken daha doğrusu mama dışında bir şey verirken veteriner hekiminize danışmak her zaman önemlidir.
2. Sığır Ciğeri
En iyi demir, protein ve besin kaynaklarından birisi ise sığır karaciğeridir ve köpeğinize üst düzeyde bir beslenme desteği sağlar. Pek çok köpek maması karaciğer içerir, ancak aynı zamanda köpeğinizi taze karaciğer ile beslemeyi de tercih edebilirsiniz. Köpeğinizin nefesinin balık gibi kokmasına neden olabilecek balık bazlı demir kaynaklarına karşı harika bir alternatiftir. Köpeklerde demir eksikliği durumunda sığır ciğeri kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, karaciğer A vitamini açısından çok zengin olduğu için çok fazla karaciğer hipervitaminoz A’ya neden olabilir. Bunun olmasını önlemek için karaciğer, köpeğinizin diyetinin %5’inden fazlasını içermemelidir.
Sığır Karaciğeri Besin İçeriği (50 gr)
- 95 kalori
- 14 gr protein
- 2,6 gr yağ
- 1,9 gr karbonhidrat
- 2,5 mg demir
Köpekler için verilecek olan karaciğer porsiyon boyutu, köpeğinizin diyetinin en fazla %5’i kadar olmalıdır. Haftalık olarak vermek en doğru olacaktır. Özellikle köpeğinizin gıda kaynaklı sağlık sorunları varsa, karaciğer besleme konusunda veteriner hekiminize danışmakta fayda vardır. Karaciğeri asla köpekler için toksik olan soğan veya baharatlarla pişirmemek gerekir.
3. Yumurta Sarısı
Büyük bir yumurtanın sarısı, demir, protein ve esansiyel yağ asitleri de dahil olmak üzere birçok önemli vitamin ve minerali içerir. Birçok etçil ve omnivor hayvan yumurta yer. Bu nedenle köpeklerin de onlardan zevk alması şaşırtıcı değildir. Yumurtalar doğal olarak yağ asitleri içerir ve yağlar bakımından yüksek seviyelere sahiptir. Ancak aynı zamanda köpeğinizin diyetinde çok fazla yağ olmasına sebebiyet verebilir. Köpeğinizin yağ alımını izlediğiniz sürece, yumurta sarısı köpeğinize takviye besin vermenin harika bir yolu olabilir.
Yumurta Sarısı Besin İçeriği (1 Büyük Yumurta Sarısı)
- 55 kalori
- 2,5 gr protein
- 4,5 gr yağ
- 0 gr karbonhidrat
- 0,5 mg demir
4. Kırmızı Et
Köpeklerde demir eksikliği ve yeterli demir alınamaması ile alakalı olarak şüphe duyduğunuzda, köpeğinizin diyetinde demir takviyesi için kırmızı ete dönmek mantıklı olabilir. Pek çok ticari köpek maması, yağsız protein kaynakları için tavuk ve kümes hayvanlarını içerirken, bazı köpek mamaları sığır veya bizon gibi kırmızı etler içerir. Köpeğinizin demir alımını artırmanın en kolay yollarından birisi kırmızı et içeren mamaları seçmektir. Ancak kırmızı et ve kırmızı et içeren mamalar tüm köpekler için uygun değildir. Bununla birlikte, sığır eti yüksek oranda yağda içerebilir. Bu nedenle köpeğinizin günlük ne kadar yağ aldığını izlemek önemlidir.
Kırmızı Et (Sığır Eti) Besin İçeriği (50 gr)
- 144 kalori
- 13 gr protein
- 9,77 gr yağ
- 0 gr karbonhidrat
- 1,32 mg demir
Eğer köpeğinize demir takviyesi için kırmızı et verecekseniz günlük küçük miktarlarla başlayın. Küçük köpekler için günde en fazla birkaç kuşbaşı parça yeterlidir. Daha büyük köpekler için günde 4 ila 5 kuşbaşı parça yeterli olacaktır. Köpeğinizi sığır eti beslemeden önce, köpeğinizin sığır proteini tarafından tetiklenen herhangi bir gıda alerjisi veya sağlık sorunu olmadığından emin olmanız gerekir.
5. Gıda Takviyeleri
Köpeklerde demir eksikliği ve besin eksiklikleri ile savaşmaya yardımcı olabilecek çok çeşitli gıda takviyeleri vardır. Köpeğinize çok çeşitli potansiyel sağlık yararları sağlayan, diğer temel besin maddeleri ile de güçlendirilmiş bir yosun tozu takviyesini tercih edebilirsiniz. Gıda tavsiyelerinin bitki bazlı kaynaklarla elde edilmesi genellikle daha zordur. Bu nedenle yosun tozu hayvansal kaynaklı gıda takviyeleri dışında iyi bir demir, esansiyel yağ asitleri ve kalsiyum kaynağıdır. Özellikle yüksek dozda demir veya A vitamini içeren gıda takviyelerini köpeğinize vermeden önce veterinerine danışmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Demir Köpekler İçin Neden Önemlidir?
Demir, köpeğinizin hayatta kalması ve sağlıklı olması için diyetinde ihtiyaç duyduğu temel bir besin maddesidir ve dengeli bir diyet için oldukça önemlidir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. bu nedenle dolaşım sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Kırmızı kan hücrelerinin temel görevi ise, oksijeni vücudun her yerine akciğerlerden alarak taşımaktır. Demir ayrıca çeşitli enzimatik fonksiyonların önemli bir bileşenidir. Normalden daha düşük demir seviyelerine sahip köpekler, bazı semptomlar sergilemeye başlayacaklardır. Köpeklerde demir eksiliği durumunda kırmızı kan hücrelerinin üretiminde aksamalar meydana gelecektir. Bu nedenle köpeğinizin herhangi bir beslenme eksikliği olduğunu düşünüyorsanız, veterineriniz ile görüşmekte yarar vardır.
Köpeklerde serum demir konsantrasyonları için referans aralığının 33.0–147,0 µg/dl olduğu birçok çalışmada bildirilmiştir. Fakat ırk, yaş gibi faktörlere bağlı olarak bu rakam değişebilir. Köpeklerde demir eksikliği durumunda kan serumundaki demir konsantrasyonu bu miktarın altına düşmektedir.
Köpeğimin Ne Kadar Demire İhtiyacı Var?
Yetişkin bir köpeğin fonksiyonlarının düzgün çalışması için ağırlığına bağlı olarak belirli bir miktarda demir alması gerekir. Küçük köpeklerin büyük köpeklere göre daha az demire ihtiyacı vardır, bu nedenle köpeğinizin günlük ne kadar demire ihtiyacı olduğunu bulmanız gerekir. Yetişkin bir köpeğin vücut ağırlığının her bir kilogramı için yaklaşık olarak 0,5 mg demire ihtiyacı vardır. Demir eksikliği yaşamı tehdit edebilirken, kandaki çok fazla demirin demir zehirlenmesine yol açabileceğini de unutmayın.
Köpeklerde Demir Eksikliği ve Anemi Belirtileri
Köpeklerde anemi genellikle bazı sorun ve hastalıkların bir belirtisi olarak karşımıza çıkan bir durumdur. Aneminin nedenlerinden birisi yetersiz beslenme nedeni ile demir eksiklikleri olabilir. Anemik davranışa benzeyen herhangi bir semptom görürseniz, daha büyük bir sağlık sorununa işaret edebileceğinden hemen veterinerinizi arayın.
Köpeklerde demir eksikliğinin ve aneminin başlıca belirtileri arasında; halsizlik, kilo kaybı, diş etlerinde solukluk, göz mukozasında solukluk, nefes almada zorlanma ve hızlı nabız sayılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Köpeklerde demir eksikliğine ne iyi gelir?
Köpeklerde demir eksiliği durumunda ilave olarak veteriner hekimin önerdiği takviyeler kullanılmalıdır. Bunun yanında sardalya, sığır ciğeri, kırmızı et ve yumurta sarısı gibi besinlerde köpeklerde demir eksikliğine iyi gelmektedir.
Kedilerde demir eksikliği nasıl anlaşılır?
Köpeklerde demir eksikliği farklı belirtiler ile karşımıza çıkabilir. Anemi köpeklerde demir eksikliğinin en önemli belirtileri arasında yer alır. Dolayısıyla mukozalarda solgunluk, halsizlik, kilo kaybı ve nefes almada zorlanma ilk olarak karşımıza çıkan belirtiler arasındadır.