Kedi ve Köpeklerde Pire Enfestasyonu
Pireler kedi ve köpeklerin zorunlu ve sürekli parazitleri arasında yer almaktadır. Pirelerin 2000’e yakın türü vardır. Fakat bizler açısından önemli olan 5-6 tür bulunmaktadır.
Önemli Pire Türleri
Ctenocephalides felis: Kedilerde ve köpeklerde en yaygın bulunan pire türüdür. Kedi piresi olarak adlandırılmaktadır. Fakat köpeklerdede yaygın olarak bulunur. Kedi ve köpek pirelerinin yaklaşık olarak %90’ını bu tür oluşturmaktadır.
Ctenocephalides canis: Köpeklerde bulunan ve köpeklere yerleşen bir pire türüdür.
Echidnophaga gallinacea: Tavuklarda ve bazı diğer kanatlılarda bulunan bir pire türüdür. Nadiren kedi ve köpeklerede yerleşebilir.
Pulex irritans: İnsan piresi olarak adlandırılmaktadır. Kedilerde ve nadirde olsa köpeklerdede bulunabilir.
Pirelerde Üreme ve Çoğalma
Pireler yumurtlayarak çoğalan parazitlerdir. Yumurtadan erişkinliğe geçiş süresi yaklaşık olarak 21 gündür. Bu türlere göre 15 günden 6 aya kadar değişebilir. Erişkin olan pireler konakları üzerine yumurtalarını bırakır. Konak üzerinde bulunan yumurtalar konağın hareketleri ile bulunduğu ortama ve çevreye yayılır. Bu yumurtalardan larvalar çıkar. Larvalar küçük beyaz kurt benzeri canlılardır. Dışkı artıkları ve diğer organik artıklar ile beslenirler. Larvalar nemli ve sıcak ortamları severler. Bu ortamlar onların gelişimini hızlandırır. Kuru ortamlar larvaların ölümüne sebep olur. Sonrasında ise pupa evresine geçiş yaparlar. Ortam uygunsa türe göre değişmek ile beraber pupa kısa sürede erişkin bir pire olur. Eğer ortam uygun değilse pupa uygun koşullar sağlanana kadar uzun süre kozada bekleyebilir. Sonrasında pupa erişkin pireye dönüşür. Erişkin pireler yaklaşık 2 hafta içerisinde kendisine bir konakçı bulmak durumdadır. Bir konakçıya yerleşen erişkin pirelerde siklus aynı şekilde başa döner. Konakçıya yerleşen pireler konakçı üzerinde 3 ay kadar yaşayabilir. Konakçıdan ayrılırsa yaşam süreleri 2-3 güne kadar düşer. Bu süreçte yeni konakçı bulamazsa ölür.
Bizim için en önemli pire türü olan Ctenocephalides felis piresinde bu siklus 16 günde tamamlanmaktadır.
Pire Enfestasyonu Belirtileri
Pire enfestasyonu genellikle mevsimsel olarak görülmektedir. Her yaştan ve ırktan kedi ve köpeklerde pire görülebilir. Genel olarak ise 6 ay ile 5 yaş arasındaki kedi ve köpeklerde biraz daha sık görülmektedir. Pire enfestasyonu en kaşıntılı kedi ve köpek hastalıkları arasında yer almaktadır. Şiddetli kaşıntı gördüğünüz durumlarda tüyleri aralayarak baktığınızda pireleri rahatlıkla görebilirsiniz. Pireler özellikle kuyruğa yakın bel bölgesinde daha yoğun olarak görülür. Ayrıca arka bacaklar ve bacak araları yine yoğun görüldüğü yerler arasındadır. Bazen generalize bir hale dönüşebilir ama genellikle baş kısmında görülmez.
Pire enfestasyonu sonucu oluşan primer lezyonlar papüllerdir. Sivri, küçük kabarcıklar halinde görülür ve üzerinde kabuklanma görülebilir. Bu papüllerin kaşınması ile beraber kaşıma sonucunda küçük yaralar oluşabilir. Bu yaraların enfekte olması ile beraber sekonder follikülitler gelişebilir.
Pire Enfestasyonu Tedavisi ve Korunma
Kedi ve köpek üzerinde bulunan erişkin pireler toplam pire miktarının çok küçük bir kısmını (yaklaşık %5-10 civarında) oluşturur. Geri kalan kısmını ise pupa, larva ve yumurtalar oluşturur. Bunu bilmek tedavi açısından oldukça önemlidir. Sadece erişkin pirelere müdahale ettiğimizde kısa sürede tekrar sorun tekrarlayacaktır.
Günümüzde pire sorununda kullanılacak birçok etkili ilaç bulunmaktadır. Birçok uygulama banyo, sprey veya ense damlası şeklinde yapılmaktadır. Burada hayvanın yaşı oldukça önemlidir. Yavru kedi ve köpeklerde damla kullanılması uygun değildir. Bunun yerine veteriner hekim size banyo veya sprey önerebilir. Ayrıca bu uygulamaların tekrarı yapılabilir. Kısacası tedavisi basittir. Veteriner hekim hayvanın yaşına, genel sağlık durumuna ve pire probleminin şiddetine bakarak farklı tedavi yöntemleri uygulayabilir.
Ayrıca kaşıntıyı önlemek için çeşitli ilaçlar ve sekonder enfeksiyon söz konusu ise bunun önüne geçmek için antibiyotik uygulamaları yapılabilir.
Burada hasta hayvanı tedavi etmek kadar çevre temizliğide önemlidir. Hayvanın bulunduğu yerde çok sayıda yumurta, larva ve pupa olabilir. Bunlar çok uzun süre bu ortamlarda saklanabilir. Burasınıda kontrol altına almak gerekmektedir. Bunun için çeşitli solüsyonlar ve dezenfektanlar kullanılabilir. Ayrıca fiziksel temizlikte oldukça önemlidir.
Merhaba, altı aylık bir kedi aldım ve üstünde minik böcekler fark ettim. Bir çok parazit türünü araştırdım ama kedim de gördüklerime benzer bulamadım. Ayrıca kedimin üzerinde 2-3 civarı ya da 4-5 tane var. Zıplamıyor ya da uçmuyorlar ve kedimin her yerine baktık yumurta yok. Veterinere götürdük bir şey bulamadı. İlk geldiğinde tüyleri dökülüyordu fakat şu an dökülmüyor ama boyun bölgesinde hala bu hayvanlardan var. Ayrıca nefesi kesilmiş gibi öksürüyor ve yerlere yatıyor. Sebebi nedir?