Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Nedenleri

Halsizlik ve iştahsızlık kedilerde birçok farklı problemin, psikolojik sorunların ve hastalıkların habercisi olarak karşımıza çıkabilir. Bu kavramlar çok geniş kavramlardır ve birçok durumda halsizlik ve iştahsızlık ile karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle diğer belirtilere bakmadan ve bazı özel testler yapmadan net olarak nedeni saptamak çok mümkün değildir. Tabi ki bu sorunu küçük gördüğümüz anlamına kesinlikle gelmemelidir. Oldukça ciddiye alınması ve araştırılması gereken bir konudur.

Kedilerde genel olarak baktığımızda halsizlik ve iştahsızlık psikolojik problemlerden, fizyolojik sorunlardan, farklı uygulamalardan ve hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bazen tek başına halsizlik ve iştahsızlık belirti olarak karşımıza çıkar ki bu durumda nedeni tespit etmek daha zordur. Bazen ise ishal, kusma, yüksek ateş, sarılık, anemi gibi birçok farklı belirti ile beraber ortaya çıkar. Bu tarz durumlarda nedeni saptamak ve nedene doğru ilerlemek daha kolay olmaktadır. Peki kedilerde halsizlik ve iştahsızlık neden olur?

Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Nedenleri

Kedilerde halsizlik ve iştahsızlık neden olur? sorusuna çok farklı cevap vermek mümkündür. Çünkü halsizlik ve iştahsızlığın yüzlerce farklı nedeni olabilir. Küçük basit sorunlar bu duruma sebebiyet verebildiği gibi çok ciddi bazı hastalıkların belirtisi olarak ta karşımıza çıkabilmektedir. Kedilerde halsizlik ve iştahsızlık durumuna neden olabilecek başlıca faktörleri sizler ile paylaşacağız.

Psikolojik Sorunlar

Birçok psikolojik problem kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa neden olabilir. Genellikle psikoloji kaynaklı olan nedenlerde halsizlik ve iştahsızlık dışında fazla bir belirti görülmez. Bu belirtiler dışında en çok görülen belirti olarak bazı davranış değişikliklerini söyleyebiliriz. Kedilerde psikolojik sorunlara neden olabilecek çok fazla etken vardır. Bunlar arasında; aile değişikliği, ortam değişikliği, aileye yeni bir birey katılması, yuvanın ve kedi tarafından kullanılan malzemelerin değişikliği, kediye olan ilginin azalması, ona karşı sert davranışlar sergilemek, ani olarak meydana gelen travmalar sayılabilir. Tüm bunlar kedide halsizlik ve iştahsızlığa neden olur.

Bu tarz sorunlardan kaynaklı ortaya çıkan halsizlik ve iştahsızlık problemi genellikle kendiliğinden ve nedenin ortadan kalkması ile düzelir. Fakat uzun süre devam eden durumlarda vücut gerekli enerjiyi alamayacağından farklı problemlerde ortaya çıkabilir.

Beslenme Değişiklikleri ve Problemleri

Kediler çok fazla mama değiştirmeyi sevmez, aynı zamanda beslenme konusunda özellikle ev kedileri hassastır. Bir mama değişikliğinden sonra birkaç gün boyunca kedilerde iştahsızlık ve dolayısı ile halsizlik görülebilir. İlk başlarda mamayı yemeyi kabul etmeyecektir. Genellikle birkaç gün içerisinde azda olma mamayı yemeyi başlar. Eğer bu esnada başka bir seçeneği yoksa mamayı yemeyi kabul edektir.

Mama değişikliği dışında farklı besinler ile beslenme, bozuk gıdalar tüketilmesi gibi durumlar ile sindirim sistemi etkilenebilir. Bunun neticesinde bir süre halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Genellikle beslenme ile alakalı olarak sindirim sistemini etkileyen durumlarda ishal ve kusma ek belirti olarak görülebilir.

Kızgınlık Dönemi

Kızgınlık dönemi kısaca kedinin çiftleşmeyi kabul ettiği dönemdir. Dişi kedilerde bu dönemde bazı davranış değişiklikleri meydana gelir. Bu davranış değişiklikleri ile beraber iştahsızlık ve halsizlik görülmeside muhtemeldir.

Parazitler

Parazitler özellikle düzenli olarak parazit muayenesi ve tedavisi yapılmayan kedilerde önemli bir nedendir. Yavru kediler bu anlamda daha duyarlıdır. Özellikle kedilerde ilk 2 ay içerisindeki halsizlik ve iştahsızlık olgularının büyük çoğunluğunda parazit saptanmaktadır. Bu duruma sebep olmamak için 1. aydan itibaren düzenli olarak parazit muayenesi ve tedavisi veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Ağız ve Diş Problemleri

Ağız ve diş sağlığını etkileyen problemler iştahsızlık ve halsizliğin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Ağız mukozasındaki lezyonlar, diş hastalıkları, diş eti hastalıkları, ağız içerisinde ve dilde meydana gelen yaralar kedilerde iştahsızlık ve halsizliğe neden olabilmektedir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Kedilerde her dönemde sindirim sistemi ile farklı hastalıklar görmek mümkündür. Bu hastalıklar mide, bağırsak, karaciğer gibi sindirim sisteminin birçok doku ve oranını etkiyebilir. Bu tarz sindirim sistemi hastalıklarında çok farklı belirtiler görülsede halsizlik ve iştahsızlık görülen önemli belirtiler arasında yer almaktadır.

Enfeksiyöz Hastalıklar

Kedilerde birçok enfeksiyöz hastalık görülebilmektedir. Özellikle yavru kediler bu hastalıklara karşı çok daha duyarlıdır. FIP, feline panleukopenia, feline leukemia bu hastalık arasında özellikle sıralanması gereken hastalıklardır. Bu hastalıklar ani müdahale edilmediği takdirde genellikle şiddetli olarak seyreder ve birçok belirti meydana gelir. Şiddetli halsizlik ve iştahsızlık bu hastalıkların en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.

Tümörler ve Kanser

Kedilerde iyi huylu ve kötü huylu (kanser) tümörler özellikle orta yaştan sonra sık görülen hastalıklar arasındadır. Birçok tümör ve kanser ilk başlarda ciddi bir belirti vermez. Genellikle ilk ortaya çıkan belirtiler ise çok şiddetli olmayan ama giderek şiddetini artıran halsizlik ve iştahsızlık durumudur. Sonrasında diğer belirtilerde ortaya çıkmaya başlar.

Doku ve Organ Hastalıkları

Vücudumuzda yer alan birçok doku ve organ farklı nedenlere bağlı olarak sorunlar yaşayabilir. Her bir doku ve organ belli başlı hastalıklardan etkilenebileceği gibi özel bazı hastalıklarıda vardır. Halsizlik ve iştahsızlık birçok dokuya ve organa ait hastalıkta ve problemde görülebilir.

Kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa neden olabilecek önemli bazı durumları sizler ile paylaştık. Halsizlik ve iştahsızlık çok geniş kavramlardır. Birçok sorundan kaynaklı olarak farklı şiddetlerde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle nedenin belirlenmesi için detaylı bir muayene, çeşitli laboratuvar testleri ve yardımcı tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar sayesinde sorunun ana nedeni tespit edilebilir. Kediler oldukça hassas canlılardır ve iştahsızlık, halsizlik gibi durumlar kedileri ciddi anlamda etkileyebilir. Bu nedenle acil bir şekilde kontrol edilmesinde fayda vardır.

Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Genellikle kedi sahipleri halsizlik ve iştahsızlık olayını çok fazla önemsemiyor ve birkaç gün müdahale etmeden beklemeyi tercih ediyor. Bu durumda genellikle müdahaleye geç kalınıyor ve tedavide başarı oranı ister istemez azalıyor. Nedeni ne olursa olsun bir halsizlik ve iştahsızlık olgusunda bir veteriner hekime danışmak, genel olarak kedinin muayenesini yaptırmak oldukça önemlidir. Bu sayede sorun ilerlemeden daha kolay bir şekilde çözüm bulmak mümkün olacaktır.

Evet bazen halsizlik ve iştahsızlık çok basit nedenlerden kaynaklı olabilir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkabilir. Fakat aksi durumları düşünmek ve durumu riske atmamak için en kısa sürede muayene edilmesi faydalı olacaktır.

İlgili Makaleler

32 Yorum

  1. 1.5 yaşındaki kedim 2 gündür çok halsiz ve çok az yiyordu ancak suyu bol bol içiyordu. Bugün veterinere götürdüm. İç parazit dedi ve aşısını yaptı ama hala halsiz ve az yiyor. Beklemeli miyim? Etkisi uzun mu sürer? İlk defa aşı oluyor.

    1. Aynısını yaşıyoruz bu aralar. Benim kedim de 1.5 yaşında çok fazla uyuyor, az yiyor ve bol bol su içiyor. Detaylı bir kan tahliliyle sorun anlaşılabilir. Bugün röntgen çektirdim ve karaciğerinin çok büyüdüğünü söylediler. Nedenini anlamak ve bir an önce tedaviye başlamak için detaylı kan tahlili şart. Ayrıca röntgen veya kan tahlili yapmadan ezbere parazit diyen veterinerden de koşarak uzaklaşmanızı öneririm. Umarım sadece parazittir sorunu ve aşı çözüm olmuştur.

      1. Bizim kedide de 2 yaşında daha önce aynı belirtiler vardı. Veteriner parazit dedi ama hala kendine gelmedi. Başka veteriner virüs kaynaklı diye antibiyotik tedavisi başladı. İki gün içinde kendine geldi, boğazları şişmiş halsizlik ve iştahsızlık ondanmış…

    2. Ayrıca ilk defa aşı oluyor yazmışsınız. 2 veya 3 ayda bir düzenli iç ve dış parazit yaptırıp, yıllık karma ve kuduz aşılarını yaptırmazsanız dostunuz ciddi hastalıklarla mücadele edebilir.

    3. Selam 15 gün önce bir kedi sahiplendim, veterinere götürdüm. Mama, kum, kumluk ve malzeme aldım. Hekim kediyi eve götürdüğünüzde yıkayın dedi. Bizde getirdik ve yıkadık. O günden beri hasta, bir şey yemiyor, çok halsiz, 4 defada kustu. Gittim hekime olanları dedim, getirin 400 TL masrafın olacak dedi. Ne yapabilirim? O kadarda param yok kediyi de bu halde görünce içim parçalanıyor. Ne yapabilirim? Lütfen yardımcı olun.

  2. İki buçuk aylık kedim var, enfeksiyon kapmış, doktora götürdüm serum taktılar, antibiyotik verdiler. Ama buna rağmen durumunda bir iyileşme görülmedi ve yemek yemiyor. Her gün biraz daha zayıflıyor, ölmesinden korkuyorum. Ne yapmalıyım?

    1. Sarılık olmuş olabilir. Düzenli olarak antibiyotik ve seruma devam etmeliler bence zorla şırıngayla yedirin. Ben ettim, siz etmeyin. Bir kedimi tedaviye devam edilmediği için kaybettim.

  3. Benim kedim iki gündür halsiz ve her sabah yaptıklarını yapmıyor. Huysuz veterinere götüremiyorum. 3 yaşında ve ilk defa karşılaşıyorum. Ne yapmalıyım, ne öneriyorsunuz? Ölmesini istemiyorum. Ne olur kurtarın kedimi.

    1. 4 yaşında kedim var. Kendisi yarı evcil, 2 gündür iştahı yok ve halsiz. Muayene götürmem imkansız. Ne yapmam lazım hiçbir fikrim yok…

      1. İmkan yoksa alabilirseniz. Azitro toz alın ve verin, uygun fiyatı ama antibiyotik olduğu için eczaneler vermeyebilir. Bağışıklık içinse İmuneks veya Aminosol bunlar azcık tuzlu, şekerli ılık suda bir kere olmak kaydıyla verin. Belki iyi gelebilir.

  4. Merhaba, sokakta hasta bir kedim var. Çok zayıf, ağzından salya akıtıyor ve dili dışarıda evime almak istedim ama köpeğim izin vermiyor. Yardımcı olabilir misiniz?

    1. Konunun uzmanı değilim ama kedinin ağzından salya akması ölümcül bir hastalık olan FIP’in bir göstergesi olabilir. Dışkıdan veya salyadan kolayca bulaşabilir diğer kedilere. Köpeklere bulaşır mı bilgim yok ama evdeki köpeğiniz için uzak durmanızı öneririm. Ve ne yazık ki kesin bir tedavisi yok. Yine de başka bir hastalıktan da olabilir eldiven takıp bir kutu içerisinde veterinere götürürseniz emin olabilirsiniz.

    2. Ağız ve diş eti sorunu gibi enfeksiyon vücudunda fazla olduğu için tedavisi zor olacak gibi ama hemen tedaviye başlamalı kurtulamayabilir.

    1. Benim de kedim aynı iştahsız ve halsiz olarak yatıyor. Ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun lütfen?

  5. Benim kedim 10 yaşında birdenbire yemeyi kesti hep uyumak istiyor, ölecek diye korkuyorum. Kan tahlili yapıldı bir hastalık belirtisi çıkmadı. Kanser olsa 6’lı tarama kan testinde çıkardı değil mi? Sebepsiz bir şekilde dünyaya küsmüş gibi karanlık odaya gidip orada oturuyor tek başına. Ara sıra püre mamalardan azıcık yiyor, kuru mamaya bakmıyor bile, çok perişanım ne yapabilirim?

  6. Bizim kedimiz 5 aylık ilk aldığımız zaman çok hareketliydi. Sonra torunumuz bize geldi, bir kaç kez ona sert davrandı ve kedimiz o günden bu yana sürekli uyuyor, bizden gizleniyor, yemek pek yemiyor, halsiz şekilde duruyor. Ne yapmamız lazım?

  7. Merhaba, forpus papağanımızı yeni aldık ama tüm gün hiç su içmedi ve çok kaşınıyor, tüy kabartıyor. Nedeni ne olabilir?

  8. Annesi bırakıp gitmiş, 4-5 günlük kediye 10 gündür bakıyorum ama bu sabah çok halsiz, yemek yiyor, tuvaletini yapıyor ama yürümeye mecali yok. Neden olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim.

  9. Kedim 2 yaşında ve dün çok enerjik iken bugün yemeden içmeden kesilip sürekli uyuyor. Annemler de parazit aşısını vurdurmamışlar aylardır. Ondan olabilir mi? Çok alıştığı, bir sürü başka kedimizin olduğu bir yerden ayrılmak zorunda kaldık. Bundan da olabilir mi? Ne yapmam gerek?

    1. Merhaba, iç parazit aşıları yalnızca birkaç gün gecikse bile maalesef kedilerde iç parazit olabiliyor. Kedinizin son durumu nedir acaba?

  10. Merhaba, bizim kediciğimizin iç parazit aşıları tam, fakat 2-3 gündür çok halsiz ve hiçbir şey yemiyor. Ağzına şırıngayla zorla veriyoruz. Veterinere götürdük; enfeksiyon kapmıştır, iştahı birkaç güne açılır diyerek bir hap verdi. Fakat hala hiçbir şey değişmedi. Bir bilgisi olan var mı? Ne yapabileceğimizi söyleyebilir misiniz? Yavrumuza çok üzülüyoruz…

  11. Merhaba, bahçemizde büyüyen 3 yavru kediden biri 2-3 gündür hasta. Diğer kardeşi yanından ayrılmıyor, üzerine yatıp ısıtıyor onu. Yavru gözlerini sürekli kısık tutuyor. Halsiz ve yemek yemiyor, bir de yersiz bir yutkunma refleksi var. Nesi olabilir acaba? Biz evde tedavi edebilir miyiz? Bir ilaç, gıda vs. takviyesi önerebilir misiniz lütfen. Yabani olduğu için tutup veterinere de götüremeyiz sanırım. Doğduklarından beri yemek ve/veya kuru mama veriyorum ama hala sevemedim kerataları.

  12. Merhaba, 2 haftalık bebek kedim var. Bir anda sadece halsizleşti, ne yapmalıyım? Panik oluyorum. Bir ilaç ismi varsa, veterinere götürmem zor biraz…

  13. 3 aylık yavru kedim az süt içiyor ve bu gün başladı halsizliği hala sütü kesmedi. Veterinere götürme imkanım yok çünkü kokusu giderse annesi bakmaz arada kalkıyor yer değiştirip geri yatıyor. 1 gün önce normal halsizlikteydi ondan önce aşırı hareketliydi aynı anda doğan kardeşi yemek yiyebiliyor ama hala o yemiyor yardım edin lütfen…

    1. Öncelikli olarak veterinere götürebilirsiniz, bununla ilgili herhangi bir sakınca bulunmuyor. Sadece bir günlük halsizlik ve iştahsızlığa bakarak net bir şey söylemek mümkün değil ama bu aşlar özellikle bazı bulaşıcı hastalıklar için riskli yaşlar. Vakit kaybetmeden veteriner hekima başvurmanızı öneririz.

    2. Benim kedim 2 yaşında, burnu tıkalı, sürekli hapşırıyor, hep uyuyor. Burnu tıkalı, iştahı da yok. Ne yapabilirim? Çok üzgünüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu