Kedilerde FIP (Feline Enfeksiyöz Peritonitis)

Bu hastalık kedilerde kedi corona virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Corona virüs birçok canlıda hastalıklara neden olabilen patojen bir mikroorganizmadır. Corona virüs farklı virulense sahip suşlara sahiptir. Düşük virulensli olan suşlar basit enteritlere (FECV) neden olurken; yüksek virulensli suşlar öldürücü FIP enfeksiyonlarına neden olabilir.

Corona virüs taşıyan kediler hasta olacak diye bir durum söz konusu değildir. Bu virüsü birçok kedi taşıyıcı olarak taşıyabilir ama hastalık meydana gelmeyebilir. Bilimsel araştırmalara bakıldığında FCoV taşıyan her 10 kediden 1 tanesinde FIP gelişmektedir. Bu virüsün bir kediye bulaştığında hastalık yapıp yapmama durumu birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Virüsün suşu ve patojenitesi en önemli faktördür. Bunun dışında kedinin genel durumu, bağışık sisteminin durumu ve genetik yatkınlıkta etkili olan faktörler arasında yer almaktadır.

Bulaşma

Yukarıda bahsettiğimiz gibi birçok kedide FCoV hastalık oluşturmadan bulunabilmektedir. Yani bu kediler için corona virüs taşıyıcıları diyebiliriz. Bu kediler dışkıları ile bu virüsün yayılmasına neden olurlar. Bir başka kedi bu kedinin yaymış olduğu virüsü ağız yolu ile veya solunum yolu ile alabilir. Bu şekilde enfeksiyon gelişmiş olur. Bu virüsü alan kedi birçok faktöre göre ya hiçbir hastalık belirtisi oluşturmaz, ya FECV şeklinde basit bir enfeksiyon geçirir yada FIP (Yaş veya Kuru) hastalığı şekillenir.

Enfekte olan kediler hastalık oluşsun veya oluşmasın büyük oranda bu virüsü yaymaya devam eder. Birçok faktöre göre değişmek ile beraber virüsü daha kısa süre yayanlar olduğu gibi ömür boyu bu virüsü yayacak olan kedilerde olabilmektedir.

Kedilerde FIP Belirtileri

Bu belirtiler birçok faktöre göre değişiklik gösterebilmektedir. En önemli noktalar virüsün virulensi, kedinin genel immun durumu ve daha önce bu virüse maruz kalıp kalmadığıdır. Bu hastalığın inkubasyon süresi bazen aylar ve yıllar alabilmektedir. Özellikle kuru FIP olgularında bu süre daha uzundur. Özellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki kedilerde klinik belirtiler daha net olarak ortaya çıkar.

Kedilerde FIP, 2 farklı formda görülmektedir. Bunlar yaş FIP ve kuru FIP olarak adlandırılır. Yaş FIP’te peritonitis veya plöritis yada her ikisi birden görülür. Kuru FIP’te ise; böbrekler, lenf yumruları, gözler ve merkezi sistem başta olmak üzere çeşitli doku ve organlarda granülamatoz lezyonlar görülür.

Yaş FIP durumunda yaygın bir vaskülit görülür. Damar dışına bir sıvı çıkışı söz konusudur. Karın bölgesinde veya göğüs boşluğunda sıvı birikimi görülebilir.

Kuru FIP’te ise etkilenen organ önemlidir. Etkilenen organa göre çok farklı belirtiler görülebilmektedir. Gözler, böbrekler, merkezi sinir sistemi en çok etkilenen organlardır. Göz ile ilgili problemler, üriner sistem problemleri ve merkezi sinir sisteminin etkilenmesi ile beraber sinirsel bulgular görülebilir. Karaciğerde yine sık etkilenen organlardan birisidir. Karaciğerin etkilenmesi ile beraber sarılık görülebilir.

Tanı ve Tedavi

Tanısı zor olan hastalıklardan birisidir. Spesifik olarak bir belirti vermediğinden dolayı tanı koymak oldukça zordur. Ayrıca laboratuvar yöntemleri ilede net olarak bir şey söylemek doğru değildir. Günümüzde hızlı test kitleri tanı koymak için en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Büyük oranda doğru sonuçlar vermektedir.

Tedaviye geçecek olursak hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur. Çeşitli uygulamalar ile hasta desteklenir. Bunun yanında klinik belirtilere göre semptomatik bir tedavi protokolü uygulanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu