Kedilerde Göz Enfeksiyonu
Göz, diğer birçok canlıda olduğu gibi kedilerde de hassas olan organlardan birisidir. Göz ile ilgili problemler ile sık karşılaşmaktayız. En sık karşılaşılan problem ise çeşitli nedenler ile gözün enfekte olmasıdır.
Göz Enfeksiyonu Nedir?
Öncelikli olarak “Enfeksiyon nedir?” sorusuna cevap vermeye çalışalım. Enfeksiyon için; hastalığa neden olan mikroorganizmaların vücutta herhangi bir doku veya organa yerleşerek burada istenmeyen durumlara yol açması diyebiliriz. Göz içinde durum böyledir. Çeşitli mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar vb.) göze yerleşerek gözde istenmeyen durumlar ortaya çıkarmasıdır.
Göz Enfeksiyonunun Nedenleri
Tabi ki neden bir mikroorganizmadır. Fakat bu mikroorganizmanın buraya yerleşerek hastalık yapmasının bazı sebepleri vardır. En büyük nedenlerin başında kötü bakım koşulları, bağışıklık sisteminin zayıf olması ve stres sayılabilir.
Enfeksiyon etkenlerinin büyük çoğunluğu bulaşıcıdır. Yani çeşitli şekillerde yayılarak farklı canlılarda hastalık yapabilir. Özellikle barınak gibi ortamlarda bir kedinin hasta olması diğer kediler içinde risk oluşturmaktadır.
Göz enfeksiyonu özellikle yavru kedilerde daha sık görülmektedir. Bazı viral hastalıklar vücutta enfeksiyonlara neden olurken gözüde etkileyebilmektedir. Bu nedenle özellikle yavru kedilerde bu hastalıklardan kaynaklı olarak gözlerdede enfeksiyon görülebilir.
Göz Enfeksiyonunun Belirtileri
Gözde bir enfeksiyon söz konusu ise genellikle bunu tespit etmek kolaydır. Gözlerde çapaklanma, kızarıklık, göz akıntısı, göz kapaklarının nemli olması ve yapışması, göz bölgesindeki şişlik, gözlerde kısılma ve kaşıntı görülen önemli belirtiler arasındadır. Bu belirtileri görüyorsanız muhtemelen gözde bir enfeksiyon söz konusudur. Fakat tam anlamı ile teşhis koyacak olan veteriner hekimdir.
Göz enfeksiyonları bazen tek gözde oluşurken bazen her iki gözde birlikte görülebilir. Şiddeti ise enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne, enfeksiyonun şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Göz enfeksiyonları genellikle lokal belirtiler ile ortaya çıkar. Ama bazı durumlarda özelliklede enfeksiyona müdahale edilmediği ve enfeksiyonun ilerlediği durumlarda farklı belirtilerde görülebilir. Halsizlik, iştahsızlık, yüksek vücut sıcaklığı görülebilecek genel belirtiler arasında sayılabilir.
Göz Enfeksiyonunda Teşhis ve Tedavi
Belirtilere bakarak teşhis koymak kolaydır. Fakat karışabileceği bazı farklı göz problemleri söz konusudur. Veteriner hekim bu problemler arasında ayrım yaparak teşhis koyar. Bir diğer önemli nokta ise altında yatan sebebi bulmaktır. Dediğimiz gibi bazı genel hastalıklar gözleride etkileyebilir. Bu nedenle altında yatan sebebi bulmak önemlidir. Ayrıca etkeni belirlemek tedavide bizim için büyük kolaylık sağlayacaktır. Bunun için çeşitli yöntemler söz konusudur.
Tedaviye ise veteriner hekimler karar vermektedir. Fakat genel prensiplerinden bahsedersek; öncelikli olarak göz için uygun antiseptik solüsyonlar ile göz çevresinin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Bununla beraber lokal olarak kullanılacak göz damlaları ve kremleri tedavide önemlidir. Bu damlaların ve kremlerin hangisi olacağına veteriner hekim birçok kriteri göz önünde bulundurarak karar verir. Çünkü özellikle kornea hasarı olan durumlarda her damlayı kullanamayız. Bu hususlara dikkat ederek sadece veteriner hekimin önerisini uygulamak gerekir. Ayrıca şiddetli vakalarda genel bazı ilaçlar kullanılabilmektedir.
Korunma Yolları
Özellikle İran kedisi, himalayan gibi göz akıntısı fazla olan kedi ırklarında düzenli olarak göz temizliğinin uygun solüsyonlar ile yapılması gerekmektedir. Bunun dışında genel bakım ve hijyen kurallarına uyulmalı, hasta canlılar ayrı tutulmalıdır.