Köpeklerde Beyin Tümörü (Astrositom)
Astrositomlar, organın (beynin) sinir hücrelerini (nöronları) çevreleyen, onlara destek veren ve elektriksel olarak izole eden glial hücrelerini etkileyen beyin tümörleridir. Köpeklerin beyninde meydana gelen tümörlerin en yaygın olanıdır. Bununla beraber astrositom türündeki tümörler nadiren omurilikte görülebilir. Yayınlanmış olan araştırmalara bakıldığında retinada yerleşik bir astrositom vakası bildirilmiştir. Tüm bununla beraber tümörün merkezi ve öncelikli olarak etkilediği organ beyindir.
Köpeklerde Astrositom Nedenleri
Öncelikli olarak beyini etkileyen bu tümörler, nadiren omuriliği etkilemektedir. Sadece tek vakada retinayı yani gözü etkilediği bildirilmiştir. Altında yatan ana neden ile ilgili yapılan araştırmalardan şu ana kadar bir sonuç çıkmamıştır. Yani net olarak nedeni henüz bilinmemektedir.
Köpeklerde Astrositom Belirtileri
Köpeklerde astrositom tümörü ile ilgili belirtiler; tümörün konumuna ve hücre farklılaşması eksikliğinin derecesine bağlıdır. Bununla beraber hastalığın şiddeti ile belirtilerde doğru orantılıdır. Köpeklerde astrositom durumunda gözlenen başlıca belirtiler aşağıda verilmiştir.
- Çeşitli nöbetler
- Davranış ve karakter değişiklikleri
- Yönelim bozukluklukları
- Bilinçli propriyosepsiyon kaybı (yani ayakların beceriksizce yanlış yerleştirilmesi, takılma vb.)
- Kraniyal sinir anormallikleri
- Felç
Yukarıda saydığımız belirtiler tümörün şiddetine göre sıralanmıştır. Hastalığın derecesine göre öncelikli olarak nöbetler görülür. Hastalık şiddetlendikçe tablo felç durumuna kadar gider.
Köpeklerde Astrositom Teşhis ve Tedavisi
Öncelikli olarak iyi bir anamnez (hasta sahibinin hasta hakkında bilgi vermesi) vermek, belirtilerin süresini, şiddetini ve türünü detaylandırmak önemlidir. Astrositom durumunda ortaya çıkan belirtiler birçok farklı hastalıkta görülebilir. Bu nedenle ayırıcı tanı oldukça önemlidir. Diğer hastalıkları ekarte etmek için iyi bir fiziksel muayenenin yanı sıra bir biyokimya profili, idrar tahlili, tam kan sayımı ve elektrolit paneli önemlidir ve bu tür laboratuvar testleri birçok sorunu elimine edecektir.
Beyin omurilik sıvısının analizi, astrositom gelişiminin göstergesi olan hücre sayısında bir artış olmaksızın artmış protein seviyelerini gösterebilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme tümörün teşhisi, yerinin ve büyüklüğünün belirlenmesinde çok önemlidir.
Bu beyin tümörü tedavisinde kemoterapi ve cerrahi en sık kullanılan tedavi yöntemleridir. Radyasyon tedavisi de etkili olabilir. Tedavi yönteminin belirlenmesinde köpeğin yaşı, tümörün yerleşimi, tümörün büyüklüğü ve hastalığın şiddeti çok önemlidir.