Köpeklerde Katarakt
Köpeklerde sık görülen göz hastalıklarından birisi katarakttır. Öncelikli olarak katarakt nedir? Bunun tanımını yapalım. Katarakt için; göz içerisinde yer alan lens kısmının saydamlığını yitirmesi diyebiliriz. Göze gelen ışıklar korneadan geçer ve irisin ortasında yer alan pupilladan da geçrek lense gelir. Lens ise gelen ışığı arka kısımda yer alan retinaya iletir. Bu iletim aşamasının en önemli noktalarından birisi lens kısmıdır. Bu kısımdaki saydamlığın yitirilmesi yani katarakt oluşması görmeyi çeşitli derecelerde olumsuz etkiler.
Predizpoze Irklar
Birçok köpek ırkında katarakt problemi görmek mümkündür. Fakat; Amerikan Cocker, Minyatür Schnauzer, Golden Retriever, Boston Terrier ve Sibirya Husky ırkları bu göz hastalığına daha yatkın olan ırklar arasında sayılabilir.
Köpeklerde Katarakt Nedenleri
Katarakt için birçok neden saymak mümkündür. Katarakt çıkan köpeklerin büyük çoğunluğunda genetik önemli bir rol oynar. Yani kalıtım en büyük neden olarak sayılabilir. Genellikle yaşlı köpeklerde görülür. Bu neden ile yaşta önemli bir sebeptir. Bunun yanında diabet ve hipokalsemi önemli metabolik nedenlerdendir. Ayrıca UV ışınları, radyasyon ve bazı zehirli maddeler (naftalin, dinitrofenol) katarakta neden olabilir.
Köpeklerde Katarakt Belirtileri
Belirti anlamında kataraktın derecesi oldukça önemlidir. %30’a kadar lens bozukluklarında bir belirti görülmeyebilir. %60’a kadar ise hafif görmem problemleri ortaya çıkmaya başlar. Özellikle loş ortamlarda görme kaybı artar. Tabi ki katarakt şiddetlendikçe görme kaybı artacaktır.
Diğer önemli bir belirti gözün tam orta kısmının şeffaflığını kaybetmesi ve bu bölgede beyazımsı bir kısım görülmesidir.
Köpeklerde Katarakt Tedavisi
Tedavi için operasyon gerekmektedir. Geçmişten günümüze çok farklı operasyon teknikleri katarak tedavisinde kullanılmıştır. En çok kullanılan yöntem lensin uzaklaştırılmasıdır. Son yıllarda özellikle insan sağlığında kullanılan fako emülsifikasyon yöntemi köpeklerde de kullanılmaya başlanmış ve çok başarılı sonuçlar elde edilmiştir.