Köpeklerde Sarcoptes Uyuzu
Bilindiği gibi uyuzun etkeni farklı türler olabilir. Bunlardan biriside Sarcoptes scabiei var. canis‘tir. Bu etkenin neden olduğu uyuza sarcoptes uyuzu ismi verilir. Sarcoptes uyuzunda geniş bir alan etkilenir fakat derin lezyonlar pek görülmez. Kaşıntılı bir hastalıktır.
dış ortamdan vücuda alınan etken 1-3 hafta arasında inkübasyon periyodu sonrasında belirtileri göstermeye başlar. Etkenin yaşam siklusu 17-21 gün arasında değişmektedir ve bu süreyi konakçı üzerinde tamamlar. Konakçı üzerindeki yetişkin sarcoptesin yaşam süresi 1-3 hafta arasında değişir. Dış ortamda ise 3-20 gün arasında canlı kalır. Dış ortamda canlı kaldığı bu süre diğer hayvanlara bulaşma açısından ve tekrar enfekte olma açısında önemlidir.
Klinik Belirtileri
Sarcoptes uyuzunda öncelikli kıl dokusu az olan bölgeler etkilenir. Karın, dirsekler, kulaklar en önce etkilenen bölgelerdir. Bunun sonucunda müdahale edilmediği takdirde tüm vücuda yayılım gösterir. En önemli belirti kaşıntıdır. Parazite karşı gelişen alerji ile beraber kaşıntı daha da artar.
Kaşıntı ve alerjik reaksiyonlar ile başlayan hastalık ilerledikçe kıllarda dökülme, deride papul, eritem ve pullanmalar görülür. Kabuklanma da sonraki aşamalarda görülen bir belirtidir.
Hastalık ile beraber leny yumrularında büyüme görülebilir.
Bazı durumlarda sekonder olarak deri enfeksiyonları şekillenebilir.
Pinna pedal refleks genellikle görülür.
Bunlar dışında kilo kaybı görülebilir.
Tedavi
Tedavide antiparaziter ilaçlar ile özel banyo solüsyonları veya spreyler birlikte kullanılır. Bu konuda veteriner hekim hastanın genel durumu, hastalığın şiddeti gibi faktörleri göz önünde bulundurarak uygun tedaviyi yapacaktır. Yine sekonder enfeksiyonlar söz konusu ise antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Yine antihistaminikler ve vitamin kompleksleri tedavi protokolüne eklenebilir.
İnsanlara Bulaşır Mı?
İnsanlarda geçici reaksiyonlar oluşturabilir. Kaşıntılı papüller görülebilir.