Köpeklerde Standart Aşı Programı
Köpeklerin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmeleri için aşılar en önemli noktalardan birisidir. Aşı uygulamaları ile köpekler o hastalıklara karşı bağışıklık kazanırlar. Bu sayede o hastalıklara yakalanmazlar veya yakalansalar bile hafif geçirirler. Köpeklerde parvoviral enterit, distemper, corona virüs enfeksiyonu gibi çok ciddi hastalıklar görülebilmektedir. Yine köpek sağlığı olduğu kadar insan sağlığı içinde oldukça önemli olan kuduzu es geçmek olmaz. Bu ve buna benzer hastalıklardan korunmak için ise aşı en önemli yoldur.
Aşı uygulaması yapılırken belirli bir prosedür izlenir. Tabi ki her bölgede; o bölgede daha fazla veya az görülen hastalıklara bağlı olarak aşı programında değişiklikler olabilir. Fakat genel olarak bazı prosedürler vardır ve ülkemizde genellikle bu veya buna benzer aşı programları uygulanır.
Köpeklerde en çok görülen ve çok şiddetli seyreden parvoviral enterit ve distemper hastalığına karşı zamanında aşılama hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bu hastalığa karşı aşılar ayrı olabildiği gibi karma aşının içeriğinde de bu hastalıklara karşı aşı mevcuttur. Bununla ilgili Köpeklerde karma aşının içeriği konusunda sizlere detaylı bilgi vermiştik. Bunlar dışında enfeksiyöz hepatitis, parainfluenza, enfeksiyöz laryngotracheitis, leptospirosis, kuduz, lyme gibi hastalıklara karşı da aşılama önemlidir.
Köpeklerde aşılamaya başlamadan önce mutlaka iç parazit uygulaması yapılmalı ve iç parazit ile ilgili sorun kalmadıktan sonra aşıya geçilmelidir. Aksi takdirde aşıdan tam anlamı ile bağışıklık beklenemez. En doğru uygulama yavru köpekler 5 haftalık olduklarında ilk iç parazit uygulamasının yapılması ve bundan 1 hafta sonra bu uygulamanın tekrarlanması sonrasında ise aşılara başlanmasıdır.
Köpeklerde Standart Aşı Programı
Ülkemizde genellikle köpeklerde aşılama programına karma aşı ile başlanır. Karma aşı 3’er hafta ara ile en az 2 kez yapılmalıdır. Özellikle parvoviral enterit ve distemper’ın yoğun olduğu bölgelerde bu iki hastalığa karşı aşı ile uygulamaya başlanabilir. Sonrasında karma aşı, corona ve bronchine aşısı ile devam edilebilir. Kuduz aşısı tek doz olarak yapılır. Karma aşı, corona aşısı, bronchine aşısı, lyme ve mantar aşıları 2 doz yapılır. Karma aşıda bu artırılabilir.
- 7. Hafta: Karma Aşı
- 8. Hafta: Corona Aşısı
- 9. Hafta: Bronchine Aşısı
- 10. Hafta: Karma Aşı Tekrarı
- 11. Hafta: Corona Aşısı Tekrarı
- 12. Hafta: Bronchine Aşısı Tekrarı
- 13. Hafta: Kuduz Aşısı
- 14. Hafta: Lyme Aşısı
- 15. Hafta: Mantar Aşısı
- 17. Hafta: Lyme Aşısı Tekrarı
- 18. Hafta: Mantar Aşısı Tekrarı
Eğer aşılamaya karma aşı ile başlanıyorsa program yukarıdaki şekilde uygulanabilir. Yavru köpekler ilk aylarında böyle yoğun bir aşı programı ile karşı karşıyadırlar. Fakat ileri yaşlardaki sağlık için bu gereklidir.
Aşılar uygulandıktan sonra yıllık olarak tekrarları yapılır.
Aynı zamanda iç parazit ve dış parazit uygulamaları üç ayda bir tekrar edilmelidir. Yoğun parazit popülasyonu olan yerlerde bu süre daha kısa tutulabilir.