Koyunlarda Çiçek Hastalığı (Koyun Çiçeği)
Çiçek koyunlarda sık görülen viral hastalıklardan birisidir. Koyun çiçeği hayvanda; yüksek ateş ve çiçek lezyonları ile seyreden bir hastalıktır. Özellikle derinin kılsız olan bölgelerinde çiçek lezyonları ile karşılaşılmaktadır.
Hastalık; hasta hayvanlardan ortama saçılan etkenler ile bulaşmaktadır. Çiçek lezyonlarından düşen parçalar ve öksürük ile saçılan virüs çevreye yayılır. Yem, su vb. unsurlar ile virüsü alan hayvana hastalık bulaşır. Yine yakın temas ve hastalık ile bulaşık malzemelerde hastalığın yayılmasında önemli unsurlardır.
Belirtileri
Hastalığın belirtilerinden de kısaca bahsedelim. Yüksek ateş, burun akıntısı, taşipne yani solunumun hızlanması, titreme, göz kapaklarında şişkinlik sayılabilir. Tabi ki baş, kuyruk, kuyruk altı, kol ve bacak içi, meme gibi bölgelerdeki deri lezyonları en önemli belirtidir. Başlangıçta kırmızı yuvarlak şekilde olan bu lezyonlar, daha sonra kabarır ve şişer; içerisinde sıvı toplanır. Daha sonra ise sararıp kabuklaşır. Bu kabuklarda ortalama 5-7 gün içinde düşer. Yerlerinde iyileşme dokuları kalır. Hastalık gebe koyunlarda aborta neden olur. Kuzularda hastalık daha şiddetli seyretmektedir.
Hasta hayvanların bakımına göre ölüm oranları %5 ile %50 arasında değişebilir.
Hastalık için kesin bir tedavi söz konusu değildir. Hasta hayvanlar belirlendiğinde mutlaka diğerlerinden ayrı yerlere alınmalı ve veteriner hekime başvuru yapılmalıdır.
Koyun çiçeği ihbari mecburi bir hastalıktır. Hastalık görüldüğünde; tarım il ve ilça müdürlüklerine ihbar edilmelidir.
Hastalığı önlemek için aşı önerilmektedir. Koç katımından önce çiçek aşısı sürüye uygulanabilir. Gebe hayvanlara aşı uygulanmamalıdır. Aynı zamanda hastalığın görüldüğü sürüyede aşı uygulanmaz. Aşı yapıldıktan 21 gün sonra bağışıklık başlar ve yaklaşık 8 ay bu bağışıklık devam eder.