Muhabbet Kuşlarında Yumurta Sıkışması ve Tıkanması
Muhabbet kuşlarında yaygın olarak görülmesede ara sıra yumurta sıkışması veya tıkanması görülebilir. Bu durum genellikle genç dişi kuşlarda, ilk yumurtlamada görülür. Ayrıca normale göre daha küçük yapıda olan kuşlarda bu durum görülebilir. Genellikle ölümcül olmayan bu duruma müdahale etmek gerekir ve bazen cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Yumurta Sıkışması/Tıkanması Nedir?
Normal olarak yumurta dişi kuşun genital kanalında geliştikten sonra kabuklu bir şekilde dış ortama çıkartılır. Fakat bazı sebeplere bağlı olarak yumurta çıkması gereken zamanda dış ortama çıkartılamaz ve kanalda takılı kalır. Bu durum yumurta sıkışması veya tıkanması olarak adlandırılır.
Yumurta Sıkışması/Tıkanması Nedenleri
Bunun için farklı nedenler sıralamak mümkündür. Bu durum genetik olarak aktarılmaktadır. Yani bu problemin oluşmasında genetik faktörler etkilidir. Bunun dışında kuşun genç olması, normale göre boyutunun küçük olması, genital kanalın dar olması, yumurtanın normale göre büyük olması, kalsiyum eksikliği nedenler arasında sayılabilir.
Kalsiyum eksikliği bu anlamda önemli bir noktadır. Yumurta kabuğunun normal yapısında olabilmesi için kalsiyum gerekmektedir. Eğer yetince kalsiyum alınmaz ise kabuk tam anlamı ile gelişmez ve sert yapısına kavuşmaz. Bu durumda yumurtanın dışarı atılması daha güç olmaktadır. Ayrıca bu yumurtalar kanalda normal pozisyonlarının dışına çıkabilir ve yumurta tıkanması anlamında risk oluşturabilir.
Yumurta Sıkışması/Tıkanması Belirtileri
Normal olarak yumurta barındıran kuşun karın bölgesi biraz şiş olur. Fakat bu şişlik kuşu rahatsız edecek boyuta ulaşmaz ve bir süre sonra yumurtlama meydana gelir. Eğer bu şişlik devam ediyorsa ve özellikle anüs bölgesinde tüylerde dökülme varsa yumurta sıkışması durumu meydana gelmiş olabilir. Bunun yanında aynı zamanda kuyruk düşürme, kanat sarkıtma görülen belirtiler arasındadır.
Yumurta Sıkışması/Tıkanması Tedavisi
Kuş için genellikle çok ciddi problemler oluşturmaz. Bir süre sonra düzelir. Fakat kuşu rahatsız edecek boyuta geldiğinde müdahale etmek gerekmektedir. Bazen ilk yumurta çıkmadan ikinci yumurta gelişmeye başlar, bu durum daha büyük risktir. Arkadan gelişen yumurta önceki sıkışan yumurtaya bakı yapacak ve kuşun rahatsızlığı artacaktır.
Özellikle karın şişliği ve anüste tüy dökülmesi durumu ile karşı karşıya kalırsanız mutlaka bir veteriner hekime danışınız. Yumurta sıkışması bazen yapılan fiziksel muayene ile sona erdirilmektedir. Fakat bazen fiziksel müdahale yetersiz kalır ve cerrahi müdahale ile yumurta sıkıştığı yerden çıkarılır.
Selam kuşumda yumurta sıkışması oldu, çıkardık ama karın bölgesinde halen bir şişlik var ve kuş halsiz. Baktığımda yumuşak bir şişlik sanki dışkısını yapamamış gibi, sorun olur mu acaba? Vitamin olarak ne verebilirim acaba? 5 yumurta daha var.
Kuşta yumurta tıkanması vardı. Yumurtayı çıkarttık ama popo deliği dışarı fırlıyor, biz yerleştiriyoruz. Düzelir mi, ne yapmak lazım?