Solucan Gübresi İşi ve Üretim Aşamaları
Solucan gübresi işi özellikle son yıllarda popüler olmuş işlerden birisidir. Solucan gübresinin üretimin ekonomik olması ve verimi ciddi anlamda olumlu etkilemesi bu gübreyi tercih sebebi kılmış ve bu gübreyi üreten işletmelerin sayısı her geçen gün artmıştır. Bununla ilgilide hem yerel basında hemde ulusal basında sık sık haberler duymaktayız.
Bu konumuzda sizlere solucan gübresi işinden kısaca bahsedeceğiz. Kısaca işleyişi nasıldır? Hangi tür solucanlar kullanılır? Üretim tesisi kurmak için neler gereklidir? Ne kadar maliyeti vardır? Ne kadar kar getirir? Gibi sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız.
Solucan Gübresi İşinde Kullanılan Solucan
Öncelikli olarak bu işe başlamak isteyen birisi kullanması gereken solucan türünü iyi bilmelidir. Bizlerde bu konu ile başlamak istedik. Bu işte kullanılan solucan türü Kırmızı Kaliforniya Solucanı olarak adlandırılan bir türdür. Bu türün Latince adı Eisenia foetida‘dır. Bu tür bir kültür solucanı olarak üretilmiştir ve diğer solucanlara göre daha farklı bir vücut yapısına sahiptir. Bu solucanın yaklaşık vücut uzunluğu 6-13 cm, çapı ise yaklaşık 0.75 cm’dir. Koyu turuncu ve kırmızıya çalan bir renktedir. Baş kısmı kalındır. Vücudun uç kısmı ön kısmına göre daha ince bir yapıdadır. Vücudun baş kısmında ağzı, uç kısmında ise anüs yer alır. Yaklaşık olarak 80-110 segmente sahiptir.
Resim: Eisenia foetida isimli solucan türü.
Solucan Gübresi Üretim Alanı
Solucan türü ile ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra solucan gübresi işinde üretim alanı nasıl olmalıdır? Sorusuna cevap verelim. Bunun için öncelikli olarak solucanların güneş ışığına maruz kalmayacağı kapalı bir alan gereklidir. bu kapalı alanın betonarme veya izolasyonu iyi yapılmış bir malzemeden olması üretim açısından faydalı olacaktır. Çok soğuk veya sıcak hava, ya da ani hava değişimleri hemen hemen ütün canlıları etkilediği gibi bu solucanlarıda etkileyebilmektedir. Bu nedenle yapının izolasyonlu olmasına dikkat etmek gerekir.
Kapalı bir yapıyı belirledikten sonra üretim alanları dikkat edilecek önemli alanlardır. Solucanları metal kaplarda beslemek doğru değildir. Bunun için plastik büyük su tankları ideal ürünlerdir. Bu tarz yerden yüksek plastik ürünler ile üretimi yapabilirsiniz. Aynı zamanda zemin beton ise bu beton zemin üzerinde uzun yığınlar yaparak üretim gerçekleştirebilirsiniz.
Gübre Üretimi İçin Kullanılacak Ürünler
Solucanlar hazır ve yeriniz hazır ise, ortamı hazırlamış iseniz artık üretime başlayabilirsiniz. Tabi ki solucan gübresini üretmek için bazı maddelere ihtiyacınız olacaktır. Bu maddeleri solucanlara vererek gübre elde edeceksiniz. Bunun çok farklı ürünleri kullanabilirsiniz. Aşırı tuzlu, asidik, alkali veya kimyasal içerikli olmadıktan sonra hemen hemen tüm organik maddeleri gübre üretiminde kullanabilirsiniz.
Solucan gübresi üretiminde ana materyal olarak taze sığır gübresi gerekmektedir. En uygun ana madde budur. Ana maddenin yanında çeşitli yardımcı organik maddelerde kullanacaksınız. Bu yardımcı organik maddelere örnek vermek gerekirse; ağaç yaprakları, çay posası, evsel organik atıklar, ot, çimen, mısır sapı, saman, yumurta kabukları, yonca, pancar yaprakları, bitkisel atıklar sayılabilir.
Solucanlar için hazırlayacağınız karışımı %70 taze sığır gübresi, %30 bitkisel atıklar olarak hazırlamak en idealidir. Böylece elde edilen gübre kaliteli olacaktır.
Solucanlar İçin Mama Hazırlama
Gübre üretiminde kullanılacak olan ürünlere genel olarak mama denilmektedir. Sonuç olarak solucanlar bu ürünü yemekte ve gübre olarak dışarı atmaktadır.
Yukarıda dediğimiz oranda yani %70 oranında ana madde ve %30 oranında yardımcı madde içeren bir karışım hazırlıyoruz. Bu karışımı doğrudan güneş görmeyen kapalı bir alanda muhafaza ediyoruz. Hazırladığınız bu karışım 4 günde bir defa karıştırıyoruz. bunun sonucunda karışım ortalama olarak 40 günde fermente olur. 40 gün sonunda bu karışımı mama olarak kullanabilirsiniz. Hazırlamış olduğumuz karışım fermente edilirken sürekli nemli olmalıdır. Bu konuya dikkat edilmeli, gerektiğinde su ilavesi yapılmalıdır.
Ne Kadar Gübre Elde Ederim
Burada önemli olan elinizdeki solucan sayısı ve mama miktarıdır. Aynı zamanda ortam, mamanın kalitesi gibi önemli diğer bazı faktörlerde vardır. Şu şekilde açıklayabiliriz. 100.000 adet solucan için 1 aylık mama miktarı yaklaşık olarak 2.000 kg olmalıdır. Bu 2.000 kg mamadan solucanlar yaklaşık olarak 1.000 kg humus üretirler. Bu elde edilen humus yaklaşık olarak 1-2 ay kapalı bir ortamda olgunlaşmaya bırakılır ve burada su kaybeder. Son olarak ticari öneme sahip 300-350 kg gübre elde edilir.
Kırmızı Kaliforniya Solucanı Fiyatları
Fiyatlar alacağınız solucan adedine ve aldığınız yere göre farklılıklar göstermektedir. Fakat fiyat anlamında bir ipucu vermemiz gerekirse; 1.000 adet solucan yaklaşık 120-150 TL arasında, 10.000 adet solucan yaklaşık 750-1000 TL arasında, 100.000 adet solucan ise 7.000-8.000 TL arasındadır. Aldığınız solucanlar yaklaşık olarak 3 ay içerisinde üreyerek mevcut adedin 2 katı bir sayıya ulaşacaktır.