Havlama Önleyici Tasmanın Değerlendirilmesi

Özellikle küçük yaşlarda iken doğru eğitim verilmeyen veya ciddi anlamda bir yer değişikliği (bahçeli evden apartman dairesine gibi) geçiren köpeklerde havlama sorunu görülebilir. Hemen hemen her köpek belirli zamanlarda az veya çok havlayabilir. Fakat bazen bu bir sorun haline gelmekte ve ciddi problemlere neden olmaktadır. Özellikle apartman dairesinde bakılan köpeklerde görülen havlama sorunu aile kadar komşularıda olumsuz etkilemekte ve sorun çok daha ciddi boyutlar kazanmaktadır.

Bu tarz havlama ile ilgili sorunlar yaşayan köpeklerde sahipleri çeşitli çözüm yolları aramaktadır. Bu kapsamda karşılarına çıkan seçeneklerden birisi havlama önleyici tasma veya şok tasması olarak adlandırılan tasmalardır. Bu ürünler ilgili çok fazla yorum yapılmakta ve başarısı tartışılmaktadır. Bizde bu konumuzda bu ürünler hakkında kısa biraz bilgi verelim dedik.

Havlama önleyici tasmalar ses frekanslara göre çalışmaktadır. Köpeğin boyun kısmına bir tasma gibi takılan ürün yüksek ses frekansı algıladığında kısa bir elektrik şoku vermekte ve böylece köpeği susturmayı amaçlamaktadır. Köpek her havladığında bu tarz bir durum ile karşılaşacağından bir süre havlamayı kesmektedir. Daha doğrusu ürünün amacı bu şekildedir. Fakat bu tarz ürünlerin köpeklerin üzerindeki zararı ise oldukça fazladır. Özellikle psikolojik anlamda köpeğe çok ciddi zararlar vermektedir.

Bu tarz ürünler kullanılan köpekler her şok yediğinde daha fazla havlamakta ve acı çektiğini belirtmektedir. Bir süre sonra havlama kesilmiş olsa bile köpekte ciddi bir travma meydana gelmiş olacaktır. Bu psikolojik sorunlar havlama dışında farklı şekillerde kendisini göstermektedir. Çevreye karşı ciddi bir saldırganlık davranışı en sık görülen davranış bozukluklarından birisidir. Bu agresiflik sizin ile köpeğiniz arasındaki bağı zayıflatabilir. Ya da tam tersi çevreye karşı aşırı ilgisizlik gibi sorunlarda meydana gelebilir.

Yukarı saydığımız problemler bu tarz ürünlerin yarattığı psikolojik bazı problemlerdir. Bunun dışında tasmanın bulunduğu bölgede yara oluşumları veya tasma nedeni ile kendisine zarar verme girişimleri ortaya çıkan fiziksel bazı problemler arasında yer alır.

Eğer bir havlama problemi söz konusu ise mutlaka bunun bir nedeni vardır. Altında yatan neden veteriner hekimler tarafından özel davranış testleri ile belirlenmeli ve buna yönelik çözümler oluşturulmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu