Muhabbet Kuşlarında Tüy Dökülmesi
Birçok kişi evcil hayvan beslemeye bayılır. Kedi, balık ve kuş evcil hayvanların başta gelenlerindendir. Evcil hayvan beslemek güzel olsa da birçok bakım problemleri yaşanmaktadır. Bizde bu yazımızda muhabbet kuşunun bakımıyla ilgili bilgiler vereceğiz. Kafes kuşlarının bakımı arasında birinciliği muhabbet kuşu almaktadır. Bu türün yaşadığı en önemli sorun çok tüy dökmeleridir. Peki, bu tüy dökülme olayı nedir, tüy dökülmesine karşı ne yapılabilir?
Muhabbet Kuşunun Tüy Yapısı
Diğer evcil kuş türleri gibi muhabbet kuşları da ince ve kalın tüy olmak üzere 2 farklı tüy yapısı bulunmaktadır. Bu farklılık kuş tüylerinden birinin incelenmesiyle yapılabilir. Bu tüyler kalın ve sert olabildiği gibi ince tüyler yumuşak ve ipeksidir. Bazı papağan türleri ve muhabbet kuşlarının tüyleri arasında diğer kuşlardan farklı olarak kum taneleri bulunmaktadır. Bu kum taneleri muhabbet kuşlarının derisinin havalanmasına ve tüylerinin düzenli durmasını sağlamaktadır. Muhabbet kuşları gagalarıyla kum tanelerinin yerlerini değiştirerek tüylerini düzeltirler.
Muhabbet Kuşlarında Tüy Değişimi
Normal koşullarda bir muhabbet kuşu sağlıklı ise yılda 1 ya da 2 kere tüy değiştirmektedir. Her tüy değişimi kuşlarda sorun olarak algılanmamalı tam tersine doğal tüy değişimi kuşların sağlıklı olduğunu göstermektedir. Her kuş için tüy değişimi gerekli bir durumdur. Kuşlar için tüy değiştirmek zor bir süreçtir. Tüy değişimi kuşlarda halsizlik ve karın ağrısı yapmaktadır. Bu nedenle tüy değişimine giren kuşlar dirençli ve sağlıklı olmalıdır. Normal şartlarda tüy değişimi 10-12 gün sürmektedir. Bu süreci iyi geçiren kuşların tüyleri daha sağlam ve renkleri daha canlı olmaktadır. Eğer ki kuşlar bu süreci iyi geçiremezlerse sık sık yıl boyunca tüy döker ve tüyleri zayıf olur. Doğal tüy değişim dönemleri dışında kuşlar sık sık tüy döküyorsa bu bir rahatsızlık belirtisidir.
Muhabbet Kuşlarında Ara Tüy Dökümü
Muhabbet kuşları doğal tüy dökme döneminde değil de sık aralıklarla tüy döküyorsa bunların farklı nedenleri olabilir. Bunun farkına varmak için muhabbet kuşlarının tüy değişim dönemlerinde olup olmadığını bilmek gerekir. Bunları şu yöntemlerle anlayabilirsiniz;
- Tüy dökme döneminde kuşlar normal zamana göre daha az öter ve halsiz olurlar. Bazen de hafif ve cansız olarak öterler.
- Kafesin bir köşesine geçerler, çevreye ilgi duymazlar ve dinlenmeyi tercih ederler.
- Muhabbet kuşlarının eşlerine ilgisi bu dönemlerde azalmaktadır. Muhabbet kuşlarının gaga deliklerinin üstünde ki kısım cere olarak adlandırılır ve dişi muhabbet kuşlarında pembe ya da beyaz renkte olmaktadır.
- Muhabbet kuşlarının gözlerinin üzerinde ve kafalarında kalın tüy kökleri görülmektedir. Bu tüy kökleri albino kuşlarda ve beyaz kafalı kuşlarda belli olmamakta fakat diğer türlerde belirginlik kuvvetlidir. Çünkü muhabbet kuşlarının hepsinde tüy kökleri beyaz olur. Normalde kafası ya da yüzü lacivert, siyah, sarı muhabbet kuşları tüy dökümüne girdiklerinde bu bölgelerde belirgin şekilde beyaz tüy kökleri görünmektedir. Kafası ya da yüzü beyaz olanlara yakından bakıldığında bu bölgelerde parlak ve kalın tüy kökleri varsa kuş tüy dökme dönemindedir. Ara tüy dökümü mevsimi Ağustos, Eylül ayı dışında kalan dönemleri kapsar.
Ara Tüy Dökümü Nedenleri
Kuşlarda ara tüy dökümünün nedenleri; kuşun yeterince hava alamaması, yer değişikliği, yem ve mamanın kuvvetli olmasıyla kuşların bünyesinde aşırı büyüme yapması, parazit, kaşıntı gibi hastalıkları varsa ya da kuş kızgınlık döneminde ise yani 2 yıldır eşi yoksa ara tüy dökümü görülmektedir.
Tedavisi ve Çözüm Yolları
Kuşunuzun uzun zamandır eşi yoksa eşleştirilmesi gerekir. Yemi veya maması yeni değiştirildiyse eski yeme dönülmelidir. Her sabah banyo suyu değiştirilmelidir. Parazit varsa parazit dökücü ilaçlar alınmalıdır.