Köpeklerde Kemik Kırıkları Nedenleri ve Belirtileri

Köpeklerde kırıklar ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Özellikle bacak kırıkları sıklıkla görülmektedir. Bu kırıklar birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Özellikle trafik kazaları ve yüksekten düşmeler kırıkların en çok karşılaşılan nedenleri arasındadır. Özellikle yaz aylarında dışarıda gezme sırasında köpeklerin tasmalarının çıkarılması sonucu trafik kazaları çok fazla görülmekte ve kırık vakaları ile karşılaşılmaktadır. Yine köpekler arasındaki kavgalar, insanların köpeklere verdiği zararlar gibi nedenler ile de kırıklar görülebilmektedir.

Kırıklar’ın belirtilerine geçersek; bunları genel klinik belirtiler, lokal klinik belirtiler ve görevsel klinik belirtiler şeklinde sıralamamız mümkündür. Yine radyolojik belirtilerde bunlara eklenebilmektedir. Şimdi sırası ile bu belirtilerden kısa kısa bahsedelim…

Genel klinik belirtilerden bahsedecek olursak; kırıklar bir travmaya bağlı olarak gelişir. Bu travma sonucunda ise; hayvanda bir durgunluk ve halsizlik hali görülür. Yine iştahsızlık, ağrı vermeyen bir pozisyonda hareketsiz durmak belirtiler arasındadır. Genel belirtilerden bir diğeri ise; vücut ısısında meydana gelen artıştır.

Kırıkların lokal belirtilerini ise başlıca 4 ana grupta toplayabiliriz. Bunlar; ağrı, anormal oynaklık, krepitasyon sesi ve şişkinliktir. Bölgedeki travmaya bağlı olarak gelişen ezilmeler, hematom ve baskı nedeniyle bölgede değişik şiddetlerde ağrı görülür. Kırıklarda görülen ağrılar genellikle çok şiddetlidir. Özellikle bölgenin hareket ettirilmesi ve bölgeye baskı uygulanması ile ağrı daha fazla artmaktadır. Kırık bölgesindeki diğer bir lokal belirti ise; anormal oynaklıktır. Kırık sonucu kemiklerin bütünlüğünün bozulması ile anormal bir oynaklık meydana gelir. Diğer bir belirti ise; kırık bölgesi hareket ettirildiğinde kırık uçlarının birbirine temas etmesi ile meydana gelen krepitasyon sesidir. Bu ses hissedilebilen ve işitilebilen bir çıtırtı sesidir. Bazı durumlarda krepitasyon sesi alınamayabilir. Kırık bölgesindeki diğer bir lokal belirti ise; şişkinliktir. Kırık bölgesinde oluşan hematom, kırık uçlarının birbiri üzerine geçmesi ve dönme gibi nedenlere bağlı olarak bölgede değişik derecelerde fark edilebilir bir şişkinlik görülür.

Kırık olgularında görülen görevsel klinik bulgular ise çok değişiklik göstermektedir. Extremitelerde yani bacaklardaki kırıklarda topallık görevsel bir klinik bulgudur. Örneğin mandibula yani çene kemiğindeki kırık sonucu oluşan çiğneme güçlüğü görevsel bir klinik bulgudur. Bu örnekleri artırmak mümkündür.

Resim: Örnek bir kemik kırığı radyografisi

Kırıklardaki radyolojik bulgular çok farklılık göstermektedir. Kırığın derecesi, türü, yeri gibi faktörlere bağlı olarak radyografide farklı görüntüler elde edilebilir. Radyografideki belirti kemiğin bütünlüğünün bozulmuş olduğudur. Kırığın prognozu ve tedavisi açısından radyografi önemlidir.

Köpeklerde sıklıkla görülen kırıkların belirtileri bu şekildedir. Kırık olgularında en kısa sürede müdahale edilmesinde çok büyük fayda vardır. Bu nedenle; yukarıda saydığımız belirtileri gördüğünüzde mutlaka bir veteriner hekime başvuru yapmalısınız. Kırıklar zaten travmalar sonucu meydana geldiğinden dolayı her travmada köpek mutlaka bir veteriner hekim kontrolünden geçmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu