Kedilerde En Ölümcül 5 Hastalık

En sevilen evcil dostlarımızdan olan kediler bazen ciddi sağlık sorunları ile karşı kaşıya kalabilir. Kedilere etkileyen birçok hastalık söz konusudur. Bazıları kolay bir şekilde tedavi edilirken bazıları çok ciddi sorunlara ve maalesef bazen ölümlere neden olabilmektedir.

Kediler; insanlar ile iç içe yaşayan evcil hayvanlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Yaklaşık olarak Dünya’da 500 milyon civarında ev kedisi olduğu bilinmektedir. Bu kadar yaygın olarak bulunan kedilerde bulaşıcı bazı hastalıkların ortaya çıkma ihtimali ise her zaman söz konusudur.

Kedileri ciddi anlamda etkileyen ve maalesef kedi ölümlerinde ciddi oranlara sahip olan bazı hastalıklar hakkında sizlere kısaca bilgi vereceğiz. Bu hastalıklara geçmeden önce kedilerdeki başta aşı olmak üzere koruyucu uygulamaların, bakım ve besleme koşullarının çok önemli olduğunu bir kez daha sizlere hatırlatalım.

1. Feline Panleukopenia (Kedi Gençlik Hastalığı)

Bu hastalık özellikle yavru kedileri etkileyen bir hastalıktır. Kedilerde kusma, ishal, iştahsızlık ve halsizlik ile seyreder. Aşısız sokak kedileri ve yine evlerde bakılan aşısız kediler hastalığa oldukça duyarlıdır. Hastalığın aşısı mevcuttur. Korunma sağlamak için kedi karma aşısını mutlaka uygun zamanlarda ve veteriner hekimin önerisi ile uygun tekrarlarda yaptırmak gerekir. Kedilerde panleukopenia hastalığı ortaya çıktıktan sonra tedavisi oldukça zordur ve maalesef genellikle başarısız olmaktadır.

2. FIP (Feline Infectious Peritonitis)

Bu hastalık viral kedi hastalıkları arasında yer alır. Etkeni corona virüsün mutasyona uğramış halidir. Kediler için ölümcül hastalıklar arasında yer almaktadır. Kedilerde kuru ve yaş form olmak üzere 2 farklı formda görülebilir. Özellikle yaş FIP daha belirgin belirtilere sahiptir. Görülen en önemli dış belirti kedinin karnındaki şişliktir. Bu belirtinin dışında solunum güçlüğü, iştahsızlık, halsizlik diğer belirtiler arasında sayılabilir. Bu hastalık hem yavru, hemde yetişkin kedilerde görülebilir. Ciddi oranda ölüme neden olmaktadır.

3. Kedi Lösemi Virüsü (Feline Leukemia)

Oldukça bulaşıcı bir hastalık lösemi; feline leukemia virus sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık hem yavru, hemde yetişkin kedilerde görülebilir. Hastalığın belirtiler arasında; lenf yumrularında şişlik, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik sayılabilir. Bu hastalığa karşı aşı vardır. Bu hastalıktan kedilerimizi korumak için aşı yaptırmak şarttır.

4. FIV (Kedi AIDS’i) (Feline Immunodeficiency Virus)

Hastalığa neden olan etken feline immunodeficiency virus adı verilen bir mikroorganizmadır. En yaygın bulaşma yolu ise kedilerin birbirini ısırmasıdır. Bu viral hastalık kedilerde oldukça ölümcül olarak seyretmektedir. Hastalığın belirtileri arasında ishal, zayıflama, halsizlik ve diş eti iltihapları sayılabilir. Oldukça şiddetli seyreden ve ölümlere neden olan bu hastalıktan kedilerimizi korumak için yapılması gereken düzenli aşılamadır.

5. Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu (Feline Calicivirus)

Kedilerde solunum sistemini etkileyen viral bir hastalıktır. Özellikle yavru kedilerde ani ölümlere neden olabilen bir hastalıktır. Yavru kedilerde ölüm oranları %30’lara kadar çıkmaktadır. Hastalığın belirtileri arasında ağız içerisinde ve çevresinde ülserler, burun akıntısı, göz akıntısı, iştahsızlık, halsizlik ve zayıflama sayılabilir. Kedilerde bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu düzenli aşılamadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu