Rozella Papağanı Hakkında Bilgi
Rozella Papağanları anavatanları Avustralya’nın güney bölgeleri olan ve orta boy papağanlar sınıfına giren bir papağan türüdür. Doğal ortamlarında ormanlık bölgelerde yaşarlar ve bu bölgelerde ürerler. Yine doğal ortamlarında tohumlar ve meyveler ile beslenirler. Bilimsel adı Platycercus Flaveolus’dur. Ortalama boyları 25-35 cm arasında değişmektedir. Ortalama yaşam süreleri ise doğal ortamlarında 15 yıl kadardır, uygun bakım ve beslenme koşulları ile beraber bu süre 25 yıla kadar çıkabilmektedir. Çeşitli türleri olan Rozella Papağanları oldukça farklı ve canlı renklere sahip, aynı zamanda bakımı kolay bir papağandır.
Bu tür evcil olarak sıklıkla beslenen bir papağan türüdür. Daha önceki yıllarda muhabbet kuşlarınında bu ailede yer aldığı düşünülüyordu. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda farklı oldukları belirlendi.
Bu papağanlar genellikle 2 ile 8 arasında yumurta yumurtlar. Kuluçka süreleri ise ortalama olarak 21 gündür. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra yaklaşık 5 hafta ebeveynleri tarafından beslenir ve daha sonra yuvadan ayrılırlar.
Bakım ve Beslenmesi
Bu papağan türleri genel olarak agresif bir karaktere sahip olsa bile, ilgi gösterilerek oldukça uysal bir şekilde evcilleştirilebilir. Eğer kafes ortamında bakılacak ise kafes olabildiğince büyük olmalıdır. En az kuşun kanat açıklığının 1,5 katı büyüklüğe sahip olmalıdır. Tabi ki sürekli olarak kafes ortamında tutmak çok doğru değildir. Rozella papağanları suyu çok sever. Hatta doğal ortamlarında genellikle su birikintilerine yakın yerleri tercih ederler. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda sık sık yıkanabilmesi için, kafes içerisine banyo koymakta fayda vardır.
Doğal ortamlarında tohumlar, çiçek tomurcukları ve meyveler ile beslenirler. Evlerde bakımlarında da çeşitli besin türleri ile kombine olarak beslenmelidir. Hazır olarak satılan papağan yemlerinin dışında, taze meyve ve sebzeleri sık sık yedirebilirsiniz.
Konuşma Yeteneği
Rozella papağanlarının konuşma yetenekleri çok iyi değildir. Ciddi bir eğitim programı ile beraber birkaç kelime öğrenebilir ama çok büyük beklentilerde olmamak gerekir. Islık ve benzeri sesleri taklit edebilirler. Ayrıca özellikle sabah saatlerinde yüksek ses ile ötebilirler.
Cinsiyet Ayrımı
Genel olarak rozella papağanlarında cinsiyet ayrımı kafa yapılarından ve yanak lekelerinden yapılır. Erkek kuşların kafa yapıları dişilere oranla daha büyüktür. Ayrıca erkeklerin yanak lekeleri daha parlak ve canlı, dişilerin ise daha mat ve grimsi renklerdedir.
Rozella Papağanı Türleri
Platycercus eximius (Doğu Rozella Papağanı)
Bu türün ana vatanı Avustralya ve Tazmanya’dır. Yaklaşık olarak 30-32 cm boya sahiptir. Baş, boyun ve göğüs tüyleri kırmızı renktedir. Yanakta belirgin bir beyaz kısım vardır. Alt gövdesi yeşil ve sarı tonlarındadır. Sırt tüyleri siyah ve üstü yeşil ve sarı pullu görünümdedir. Kuyruk sokumu kısmında yine yeşil ve sarı tonda tüyleri vardır. Kanat tüyleri ve kuyruk tüyleri ise mavi renktedir, kuyruk altını örten tüyleri kırmızı tondadır.
Platycercus elegans (Koyu Kırmızı Rozella Papağanı)
Bu tür Avustralya’ya özgü bir türdür. Aynı zamanda Yeni Zelanda’ya ve Norfolk Adası’na da yayılmıştır. Ortalama olarak boyları 35 cm civarındadır. Ana rengi canlı kırmızıdır. Kuyruk tüyleri, yanak benleri ve kanat tüyleri ağırlıkla olarak mavi tondadır. Sırt tüyleri siyah ve üstü kırmızı pulludur.
Platycercus flaveolus (Sarı Rozella Papağanı)
Bu tür yaklaşık olarak 33-35 cm boya sahiptir. Vücutlarının ana rengi sarı ve tonlarındadır. Yanak benleri, kanat tüyleri ve kuyruk üstü tüyleri ise mavi tondadır. Alın bölgesi kırmızı ve sırt tüyleri siyah üstü ve açık sarı pullu görünümdedir.
Platycercus icterotis (Batı Rozella Papağanı)
Bu türün anavatanı Avustralya’dır. Boyları yaklaşık olarak 26-28 cm civarındadır. Erkek olanlarda kafa kısmı ve gövde altı tüyleri kırmızı renkte, yanak benleri koyu sarı renktedir. Sırt tüyleri siyah üstünde yeşil tonda pullu görünümdedir. Dişi olanlarda ise kafa kısmında alın bölgesindeki tüyler kırmızı renktedir. Kafa ve alt gövde kısmı kırmızı, yeşil tonların karışımı şeklindedir.
Platycercus adelaide (Adelaide Rozella Papağanı)
B u türün boyları yaklaşık 30-35 cm civarındadır. Gövde alt kısmı kırmızı renktedir. Karın bölgesindeki kırmızı ton daha açık ve sarımsı tonları karışmış gibi görünmektedir. Yanak benleri mavi renktedir. Sırt tüyleri sarı tonda pulludur.
Platycercus venustus (Kuzey Rozella Papağanı)
Bu türün boyları yaklaşık 30 cm civarındadır. Kafa kısmı siyah ve yanak beni beyaz renktedir. Sırt tüyleri siyah ve üstü sarı pullu görünümdedir. Kuyruk tüyleri mavi alt kısmı kırmızı tondadır.
Platycercus caledonicus (Yeşil Rozella Papağanı)
Bu tür Tazmanya’nın endemik kuş türlerinden birisidir. Boyları yaklaşık olarak 35 cm civarındadır. Kafasında ki tüyler sarı, alın kısmı tüyleri kırmızı, kanat tüyleri ve yanak beni mavi renktedir. Kuyruk sokumuna doğru olan tüyleri ise yeşil renktedir.
Platycercus adscitus (Solgun Göğüslü Rozella Papağanı)
Bu türün anavatanı Avustralya’dır. Boyları yaklaşık olarak 32-34 cm civarındadır. Kafa kısmında tüyleri sarı, yanak benleri beyazımsı tonda, sırt kısmında tüyler siyah üstü altın sarısı tonda pullu görünümdedir. Alt gövde kısmı mavi ve kuyruk sokumuna doğru olan tüyleri ise mavimsi tondadır.
Not: Fiyatları türe ve genel özelliklerine göre 100-1500 TL arasında değişmektedir.
Rozella papağanının yaş tahmini nasıl anlayabilirim? Lütfen yardımcı olur musunuz?
Merhabalar benimde rosella papağanım var. Elinize alabiliyor musunuz acaba?