2020 Veteriner Hekim Maaşları ve İş Olanakları

Veteriner hekimlerin sektörlere göre 2020 yılında alması gereken muhtemel maaşlar ve iş olanakları hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Ülkemizde Üniversitelerin Veteriner Fakültelerinden mezun olarak veteriner hekim ünvanı alan kişiler başta hayvancılığın tüm alanları olmak üzere çeşitli alanlarda çalışma imkanı kazanmaktadır. Çalışma alanı en geniş olan meslek gruplarından birisi olan veteriner hekimlik ülkemizde çok önemsenmiyor olsa da özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde en prestijli meslekler arasında yer almaktadır. Başlıca çalışma alanları arasında; Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimleri, özel veteriner muayenehaneleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri, kanatlı çiftlikleri, çiftlik hayvanları ve kanatlı kesimhaneleri, yem fabrikaları, kuluçkahaneler, hayvansal gıda (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri vb.) üretimi yapan firmalar, ilaç ve aşı firmaları sayılabilir.

Veteriner hekim maaşlarından bahsedecek olursak ise birçok farklı kritere göre maaşlar değişkenlik göstermektedir. Çalışılan sektör, firma, kıdem süresi, çalışma şekli, elde edilen başarılar, çalışılan süre, tecrübe, uzmanlık gibi birçok faktör maaşı belirlemektedir. Tabi ki özel sektör için en önemli kriter çalışılan firmanın maaş politikasıdır. Devlette ise kademe ve çalışılan yer maaşın belirlenmesinde önemlidir.

Özel Sektörde Çalışan Veteriner Hekim Maaşları

Burada oldukça fazla kriter devreye girmektedir. Detaylara başlamadan önce kısa bir açıklama yapmak istiyorum. Aslında Veteriner Hekimler Odası her yıl asgari veteriner hekim maaşını belirlemektedir. İşverenler ve çalışan veteriner hekimler bu belirlenen asgari ücretlere uymalıdır. Fakat gerçekte maalesef bu her zaman mümkün olmuyor. Biz yinede konuya başlamadan önce bu bilgilendirmeyi yapmak istedik.

Özel sektörde çalışılan firma, sektör, çalışma süresi, tecrübe, çalışılan pozisyon gibi birçok farklı kritere göre maaşlar değişkenlik göstermektedir. Özel veteriner muayenehanelerinde çalışan veteriner hekimlerin maaşları başlangıç için 2500-3000 TL civarındadır ve 6000-7000 TL seviyelerine kadar çıkmaktadır. Hayvan çiftliklerinde çalışan veteriner hekimlerin maaşları 4000-8000 TL arasında değişmektedir. Tecrübe ve pozisyona göre bu rakam daha da artabilmektedir. Fakat bu sektörde çalışma şartları biraz zorludur. Genel olarak gıda işletmeleri, kesimhane, yem fabrikası gibi yerlerde çalışan veteriner hekimler 4000 TL gibi rakamlar ile işe başlamaktadır ve bu rakamlar kıdem, pozisyon ve firmanın şartlarına bağlı olarak 15000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Konu aslında çok detaylı ve yüzlerce sektörü ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Fakat bir genelleme yaptığımızda yeni mezun veteriner hekimler ortalama 3000-4000 TL civarında maaşla işe başlamaktadır. 1-5 yıl arası tecrübe sonrası maaşlar 5000-7500 TL, 5 yıl üzerinde ise maaşlar genellikle 7500 TL ve üzerindedir.

Özel Sektörde Çalışan Veteriner Hekim Maaşları

Kamuda çalışan veteriner hekimler genellikle Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışmaktadır. Fakat bunun dışında farklı bakanlıkların çok yoğun olmasa da veteriner hekim kadroları vardır. Devlette çalışan veteriner hekimlerin maaşları özel sektör kadar değişken değildir. Başlıca 2 kriter vardır. Bunlardan ilki memurluk kademesi, diğeri ise çalışılan bölgedir. Genel olarak memur maaşları 5500 ile 7500 TL arasında değişmektedir.

2020 Veteriner Asgari Maaş Tarifeleri

Yukarıda belirtmiştik, aslında veteriner hekim çalıştıran işletmeler ve çalışan veteriner hekimler Veteriner Hekimler Odalarının belirlediği asgari maaş tarifelerine uymak zorundadır. Veteriner Hekim Odası kendi sorumlu olduğu bölgede çalışan veteriner hekimler için bu maaşı belirlemektedir. 2020 yılı için Veteriner Hekim Odalarının belirlediği asgari maaş tarifeleri 5600-6000 TL arasında değişmektedir.

Veteriner hekimlerin iş alanları genel anlamda baktığımızda oldukça geniştir. Fakat ülkemizde neredeyse tüm bölümlerden olduğu gibi Veteriner Fakültelerinden de ihtiyaçtan fazla veteriner hekim mezun olmaktadır. Bu durumda rekabet artmakta ve maaş dengesizlikleri oluşmaktadır.

Özel sektörde veteriner hekimler genellikle daha az maaş ile işe başlıyor olsa da maaşların artma oranı ve daha yüksek pozisyonlarda çalışma oranları daha fazladır. Kamuda çalışan veteriner hekimlerde ise maaşlar genellikle başlangıç için daha yüksektir, fakat yükselme ve kıdem farkları daha azdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu