En Bilinen Canlı Doğuran Akvaryum Balığı Türleri

Canlı doğuran akvaryum balıkları; kolay bakımları, çok fazla ekipman gerektirmemesi ve kolay üremeleri ile en çok bakılan akvaryum balığı türleri arasında yer almaktadır. Akvaryumlarda bakılan birçok canlı doğuran türü bulunmaktadır. Lepistes, moli, plati, kılıçkuyruk, endler ve velifera en çok beslenen ve bilinen canlı doğuran akvaryum balıklarıdır.

Canlı doğuran olarak adlandırılan akvaryum balıklarının en önemli özelliği yalan doğrum olarak adlandırılan bir üreme yapısına sahip olmasıdır. Yani dişi olan balıklar yavrularını canlı olarak dış ortama bırakırlar. Doğan yavru balıklar hemen hareket etme yeteneğine sahiptir. Erkek balık dişiyi dölledikten sonra yumurtaların döllenmesi vücut içerisinde olmaktadır. Vücut içerisinde döllenen yumurtalar, yine vücut içerisinde gelişir ve yavrular yumurtadan çıkarlar. Anne karnında yer alan yavrular yeterli olgunluğa ulaştıklarında doğrum olarak nitelendirebileceğimiz bir olay ile dış ortama bırakılır. Canlı doğuran türleri genel olarak bu özelliğe sahiptir.

Canlı Doğran Akvaryum Balığı Türleri

Lepistes (Guppy) Balığı

Bu balıklar genel olarak lepistes olarak bilinse de guppy olarak da adlandırılmaktadır. Bilimsel olarak Poecilia reticulata ismi ile anılmaktadır. Anavatanı Kuzey Brezilya, Venezuela, Trinidad, Barbados gibi Güney Amerika bölgeleridir. Hemen hemen her türlü biyotopa uyum sağlayabilmektedir. Hem etçil hemde otçul olarak beslenmektedir. Doğal koşullarda genellikle küçük böcekler ile beslense de akvaryum ortamında her türlü yem ile beslenebilir. Barışçıl bir balık türüdür.

Dişi lepistesler, erkek olanlara göre biraz daha iridir. Dişi bir lepistes ortalama 5-6 cm iken, erkekler ise ortalama 3-4 cm’dir. Erkekler dişilere göre daha gösterişli ve renklidir. Birçok akvaryuma rahatlıkla uyum sağlayabilmektedir. Fakat akvaryumun 40 litreden fazla olması sağlıkları açısından iyi olacaktır. Yaklaşık olarak 3-4 aylıkken üreme yaşına ulaşırlar. Lepisteslerde üreme kolaydır. Bu nedenle üretilmesi ve yavruların büyütülmesi için ekstra bir şey yapmaya gerek yoktur. Genellikle kendiliğinden üremektedir. Ortalama gebelik süreleri 4-6 hafta arasında değişmektedir. Dişi bir lepistes tek seferde 5 ila 100 arasında yavru doğurabilir.

Lepistesler genel olarak bakımları kolay balıklardır. Özellikle bu hobiye yeni başlayacaklar için oldukça ideal bir seçim olacaktır. Hemen hemen her akvaryumda üreyebilir. Fakat dişi sayısının erkek sayısının 3-4 katı olmasında fayda vardır. Aksi takdirde çok kovalanan dişilerde bitkinlik olabilmektedir. Aynı zamanda yavrular doğduklarında diğer balıklar tarafından yenebilir. Bunu önlemek için ya yavruluk koymak lazım ya da akvaryumda yavruların saklanabileceği alanlar oluşturmak lazımdır.

Moli Balığı

Akvaryumlarda beslenen oldukça farklı türleri vardır. 30’dan fazla türü akvaryumlarda beslenmektedir. Cüce moli, siyah moli, platin moli, dalmaçyalı moli ve altın moli en çok bilinen alt türleridir. Anavatanları Orta ve Güney Amerika’nın tatlı sularıdır. İstisnai olarak bazı alt türlerinin tuzlu suda da yaşadığı görülmüştür. Doğal ortamlarında hem etçil hemde otçul bir beslenme yapısına sahiptir. Eğer bitkili bir akvaryumda bakılıyorsa bu bitkiler ve ilave bir miktar yem ile beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Moli balıkları alt türlerine göre farklılık gösteriyor olsa da genel olarak 4 ile 10 cm arasında boyutlara sahiptir. Bu balıklar için ideal akvaryumlar 30 litreden büyük akvaryumlardır. Yine bitkili akvaryumlar olması daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Tabi ki bitki bulunmayan akvaryumlarda da yaşayabilirler. Her bir erkek moli balığı için en az 4 adet dişi moli balığı bulunmasında yarar vardır.

Dişi moli balıklarının gebelik süresi 21-30 gün arasında değişmektedir. Akvaryum sıcaklığı, annenin yaşı ve kaçıncı gebeliği olduğu, bakım ve besleme koşulları bu süreyi değiştirebilmektedir. Hamile olan dişi moli balıklarına başka akvaryuma alarak yavruları koruyabilirsiniz. Ya da ana tankta yavruların olmasını istiyorsanız bol bitki ve saklanacak alan gerekmektedir. Genel olarak dayanıklı ve bakımı kolay balıklardır. Akvaryuma yeni başlayacak olanlar için ideal seçimlerden birisi olacaktır.

Plati Balığı

Bilimsel olarak Xiphophorus maculatus veya Poecilia maculata ismi ile bilinmektedir. Bu balıkların anavatanları Orta Amerika kıtasıdır. Özellikle bu bölgenin Atlantik yönünde yer almaktadır. Canlı doğran tatlı su balıkları sınıfında yer alan ve akvaryumlarda sıkça gördüğümüz bir balık türüdür. Barışçıl bir balıktır.

Ortalama olarak dişi bir plati 6 cm, erkek plati ise 5 cm boyundadır. Dişi platilerde gonopod bulunmaz. Dişilerde yumurta balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılır ve yavrular ortaya çıkar. Bu nedenle canlı doğuranlar sınıfında yer alır. En az 50 litrelik akvaryumlar sağlıklı koloniler için gerekmektedir. Asidik suları çok fazla sevmezler bu nedenle su pH’ı 7.0-8.2 arasında olmalıdır.

Platiler tüm diğer canlı doğuran balık türleri ile birlikte yaşayabilirler. Yavrular için saklanma alanları varsa ve akvaryumda bitkiler varsa yavrular kendiliğinden büyüyebilirler. Çoğunlukla bu balıkların 2 çift halinde tutulması önerilmektedir. Canlı doğran akvaryumlarına renk veren barışçıl, sakin ve uyumlu bir balıktır.

Kılıçkuyruk Balığı

Orta Amerika kökenli bir balık türüdür. Bu bölgedeki hafif akıntılı nehirlerde yaşarlar. Latince ismi Xiphophorus helleri‘dir. Hem etçil hemde otçul olarak beslenen, barışçıl bir balık türüdür. Erkek olanlarda kuyrukları giderek sivrileşen bir uzantıya sahiptir. Bu balığı kılıçkuyruk ismi bu özelliğinden dolayı verilmiştir.

Erkek olan kılıçkuyruk balıkları yaklaşık olarak 10 cm, dişi olanlar ise yaklaşık olarak 12 cm boyuna sahiptir. Kılıçkuyruk balıkları için uygun akvaryumlar en az 60 lt olmalıdır. Sert suları severler ve ideal pH değerleri 7.0-8.3’dür. Her ne kadar barışçıl bir balık türü olsada kendi türünün erkeklerine karşı diğer erkekler agresif olabilmektedir.

Endler Balığı

Bu balıklar Güney Amerika kökenli balık türleridir. Lepistes balıkları ile aynı doğal habitatı paylaşmaktadır. Endler balıkları aynı sulardaki 27 derecedeki sıcak bölgede yaşarken, lepistes balıkları ise biraz daha serin olan yaklaşık 25 derecedeki gölgelik kısımlarda yaşarlar. Bilimsel olarak Poecilia wingei ismi ile bilinirler. Doğal ortamlarında hem etçil hemde otçul olarak beslenen barışçıl bir balık türüdür.

Endler balıkları yaklaşık olarak 5 cm boyuta sahiptir. Dişi olanlar renksiz ve gösterişsizdir. Erkeklere göre biraz daha iri olurlar. Üremeleri kolaydır ancak yavrularına yiyebilirler. Bu nedenle hamile olan dişileri ayrı bir alana almak veya bol bitkili akvaryumlar hazırlamak gerekmektedir. aynı zamanda bu balıklar lepistesler ile kolayca çiftleşip kırma yavrularda doğurabilir.

Akvaryum seçerken en az 40 litre hacme sahip olan akvaryumları seçmekte yarar vardır. İdeal akvaryum sıcaklıkları 25-28 derece, pH değeri ise 6.0-8.5 arasıdır. Akvaryumlarda tüm kuru yemleri tüketebilirler. Dayanıklı ve üretilmesi kolay balıklardır. Akvaryum hobisine başlayacaklar için ideal seçimlerden birisidir.

Velifera Balığı

Anavatanı Orta Amerika kıtasının Meksika taraflarıdır. Latice olarak Poecilia velifera ismi ile adlandırılmaktadır. Hem etçil hemde otçul olarak beslenen, orta derecede agresif bir balık türüdür. Doğal ortamlarında genellikle su dibindeki yosunlar ve küçük canlılar ile beslenirler. Ayrıca nehrin denize döküldüğü bölümlere yakın yaşarlar. Bu kısımlarda su biraz daha acıdır, bu nedenle akvaryum suyunun hafif acı olmasında yarar vardır.

Bu balıklar için ideal akvaryumlar 100 litreden fazla olmaktadır. İri boyutlar elde edebilmek için akvaryumların 300 litreden büyük olması önerilmektedir. Ortalama olarak ideal şartlarda 15 cm boyutlara ulaşırlar. Erkeklerin üst yüzgeçleri daha gelişmiş ve daha renklidir. Dişiler ile daha renksiz ve üst yüzgeçleri az gelişmiştir. Akvaryumlarda 1 erkek için 3 dişi şeklinde bakılması önerilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu