Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde göz enfeksiyonu ile sık karşılaşılmaktadır. Kedilerdeki göz enfeksiyonları rahatsız edici ve hatta bazen ciddi derecede ağrılı olabilir. Kedinizin göz enfeksiyonu varsa; bazı çeşitli belirtiler ile bu durumu gösterir yani bazı semptomlar görülür. Kedilerde göz enfeksiyonuna neden olabilecek faktörler, göz enfeksiyonunun belirtileri, kedilerde göz enfeksiyonunun tedavisi ve kullanılan ilaçlar hakkında sizlere bu konumuzda bilgi vereceğiz.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Göz enfeksiyonu her kedide aynı semptomları göstermeyebilir. Kedinin genel sağlık durumu, yaşı, ırkı ve enfeksiyonun altında yatan ana nedene göre belirtilerde farklılıklar gösterebilir. Genel olarak göz enfeksiyonu olan kedilerde aşağıdaki belirtiler gözlenebilir.

  • Gözün beyaz kısmında kızarıklık
  • Çeşitli karakterlerde (sulu, irinli, berrak, sarımsı, yeşilimsi vb.) göz akıntısı
  • Aşırı göz kırpma veya gözü kapalı tutma
  • Üçüncü göz kapağının gözün bir kısmını kapatması
  • Göz, göz kapakları ve göz çevresinde şişlik
  • Gözde kaşıntı
  • Gözü bir yerlere sürtme ve tırmalama isteği
  • Gözde beyazımsı renk değişikliği
  • Burun akıntısı, hapşırma gibi durumlar
  • Işığa karşı hassasiyet

Kedilerde göz enfeksiyonu, kediniz için oldukça rahatsız edici ve ağrılı olabilir. Özellikle ağrılı durumlarda kedinizin davranışlarında da değişiklik görülebilir. Saklanma, saldırganlık gibi durumlar gözlenebilir.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nedenleri

Kedilerde göz enfeksiyonunun altında birçok farklı neden yatabilmektedir. Altta yatan neden gerçek bir enfeksiyon olabileceği gibi farklı nedenlerden kaynaklı bir enfeksiyonda oluşmuş olabilir. Enfeksiyonunun altında yatan nedene göre bu sorun bulaşıcı da olabilmektedir. Ayrıca bakteriyel veya viral olmayan nedenlerden kaynaklı olan göz enfeksiyonlarının da söz konusu olabileceğini unutmamak gerekir. Kedilerde göz enfeksiyonuna neden olabilecek başlıca faktörler şunlardır.

Feline Calicivirüs

Calisivirüs, tüm kedilerde üst solunum yolları, burun, ağız ve gözleri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Aynı zamanda oldukça bulaşıcı olan bir hastalıktır. Yavru kedilerde daha şiddetli enfeksiyona ve sorunlara neden olur. Bu hastalığa karşı aşı vardır ve kedi karma aşılarının büyük kısmı bu hastalığa karşı da koruyuculuk sağlamaktadır. Bu nedenle yavruluk döneminden itibaren kedilerde aşı uygulamalarına dikkat etmek ve düzenli olarak aşıları yaptırmak gerekir.

Feline Herpesvirüs

Kedilerde herpesvirüs aynı zamanda kedi uçuk virüsü olarak bilinir. Kediler arasında oldukça yaygındır. Aynı zamanda virüsün neden olduğu hastalık feline viral rhinotracheitis hastalığı olarak ta bilinmektedir. Hastalık özellikle üst solunum yollarını etkilemektedir. Hırıltılı solunum, öksürük, salya akıntısı, ağız ve burun akıntısı ile beraber göz enfeksiyonu da bu hastalıkta görülebilmektedir. Aşısı olan bir hastalıktır ve kedi karma aşılarında genellikle bu etkene karşı içerik bulunmaktadır. Kedi karma aşılar ile ilgili olarak “Karma Aşı İçeriği” konumuzdan detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Konjonktivit

Konjonktivit, kelime anlamı olarak konjonktiva (göz kapağının iç kısmını kaplayan mukoza) iltihaplanması anlamına gelmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak konjonktiva iltihaplanması şekillenebilmektedir. Altta mikroorganizma kaynaklı çeşitli nedenler olabileceği gibi lokal bir enfeksiyonda görülebilmektedir.

Kornea Hastalıkları ve Ülseri

Gözün üst kısmını kaplayan şeffaf kısma kornea adı verilmektedir. Kornea yaralanmaları ve ülser gibi kornea ile ilgili olabilecek sorunlar göz enfeksiyonuna neden olabilmektedir.

Kedilerde göz enfeksiyonuna neden olabilen bazı önemli nedenleri ve hastalıkları yukarıda saydık ama bunun yanında başta travmalar ile irrite edici maddeler (toz, kimyasal maddeler, polenler vb.) olmak üzere çeşitli faktörlerde göz enfeksiyonuna neden olabilir.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi

Kedilerde göz enfeksiyonu durumunda yapılacak olan tedavi altta yatan neden ile ilişkilidir. Fakat göz için düşündüğümüzde tedavi genellikle standarttır. Tabi ki calisivirüs, herpesvirüs gibi enfeksiyöz hastalıklarda ana soruna yönelik tedavi süreci farklıdır ama biz özellikle göz ile ilgili olan kısım için tedaviden bahsedeceğiz.

Kedilerde göz enfeksiyonu durumunda genellikle antibiyotik veya steroid içeren damlalar kullanılmaktadır. Kornea hasarının fluorescein göz testi ile belirlenmesi steroid kullanılıp kullanılmayacağı açısından önemlidir. Eğer kornea hasarı veya kornea ülseri varsa steroid içeren damlaların kullanılmaması gerekir. Göz damlaları ile beraber uygun antiseptikler ile gözün temizliği ve bakımı da tedavi sürecinde fayda sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde göz enfeksiyonu nasıl geçer?

Göz enfeksiyonu durumunda ilk olarak altta yatan nedenin belirlenmesi ve buna yönelik tedavi yapılması gerekir. Bunun yanında direk olarak göz enfeksiyonu için uygun antibiyotikli ve steroid içeren damlalar ile tedavi ve göz antiseptikleri ile bakım yapılır.

Kedilerin gözü neden iltihaplanır?

Bunun ana nedeni gözde çeşitli mikroorganizmaların çoğalması ve gözü irrite etmesidir. Fakat özellikle yavru kedilerde bazı sistemik ve bulaşıcı enfeksiyonlar göz iltihaplanmasına neden olabilir.

Yavru kedilerde göz enfeksiyonu nasıl geçer?

Yavru kedilerde oldukça şiddetli seyreden bazı viral hastalıklar göz enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak altta yatan nedenin belirlenmesi gerekmektedir. Altta yatan nedene göre sistemik veya lokal tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Kedi göz enfeksiyonu insana bulaşır mı?

Kedilerde göz enfeksiyonuna neden olan hastalıklar ve sağlık sorunları insanlar için risk oluşturmamaktadır. Fakat yine de bir enfeksiyon durumu söz konusu ise hem kedinin hijyenine hem de kişisel hijyene dikkat etmek gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu