Kedilerde Meme Tümörleri
Kedilerde en sık görülen tümörlerden birisi meme tümörüdür. Kedilerde meme tümörü veya meme kanseri tümörün türüne göre isimlendirilmektedir. Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İyi huylu olanlar tümör olarak adlandırılırken, kötü huylu tümörler genellikle kanser olarak ifade edilmektedir. Kedilerde oldukça sık karşılaştığımız sorunlardan birisi olan mama tümörlerinin büyük bir kısmı kötü huyludur yani kanserdir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kedilerde görülen meme tümörlerinin yaklaşık olarak %85’inin kötü huylu tümörler olduğu belirlenmiştir.
Kedilerde Meme Tümörü Nedenleri
Aslında kesin bir neden söylemek söz konusu değildir. Fakat riski artıran faktörler söz konusudur. Cinsiyet, yaş, kısırlaştırma durumu gibi bazı özellikler meme tümörü için risk faktörleri arasında yer almaktadır.
- Dişi kediler erkeklere oranla çok daha fazla meme tümörüne yakalanırlar. Dişi kediler daha yatkındır.
- Yaşlı kedilerde daha sık görülür. Özellikle 8 yaş üstündeki kediler daha fazla risk altındadır.
- Kısırlaştırılmamış kedilerde görülme olasılığı çok daha fazladır. Bunda hormonal etkilerin olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kızgınlık öncesi kısırlaştırılmış olan kedilerde meme tümörü olma ihtimali oldukça düşüktür.
- Kızgınlığı baskılamak için hormon kullanılan kedilerde de görülme oranı biraz fazladır.
Bunun dışında tüm tümör ve kanserlerde olduğu gibi beslenme, radyasyon, kimyasal maddeler, zehirli maddeler, kullanılan ilaçlar, solunan hava gibi durumların da etkisi kanıtlanmamış olsa bile düşünülmektedir.
Kedilerde Meme Tümörü Belirtileri
Kedilerde meme tümörünün en büyük belirtisi meme üzerinde çeşitli büyüklüklerde yer alan şişliklerdir. Başlangıç aşamasında bu şişlikler el ile detaylı kontrol edilmeden tespit edilemeyebilir. Fakat girerek büyüyen şişlikleri tespit etmek daha kolaydır. İleri vakalarda göz ile bu şişlikler çok rahat olarak görülür. Tümörün tipi, şiddeti gibi faktörlere bağlı olarak büyüklüğü, şekli ve kıvamı değişebilir.
Bazı vakalarda memeden irin benzeri veya kanlı akıntılar gelebilir. Bu meme ucundan gelebileceği gibi tümörün dışarı açılan bir bağlantısı aracılığı ile de olabilir. Bu da önemli belirtiler arasındadır.
Kötü huylu meme tümörlerinde başta lenf yumruları ve akciğer olmak üzere değişik doku ve organlara metastaz söz konusu olabilir. Bu durumda diğer belirtilerde ortaya çıkar. İştahsızlık, kilo kaybı, akciğer metastazlarında öksürük gibi belirtileri de görmeye başlarız.
Kedilerde Meme Tümörü Tanı ve Tedavisi
Meme tümörünün tanısını koymak klinik anlamda kolaydır. Fakat iyi huylu mu? Kötü huylu mu? Olduğunu belirlemek için patolojik muayene yapılması en doğru olandır. Aslında veteriner hekimin el ile muayenesi neticesinde bir öngörüde bulunulabilir ama en kesin patolojik muayenedir.
Klinik olarak tespit edilen meme tümöründen sonra dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlardan en önemlisi kötü huylu bir tümör ise diğer meme bezlerine ve dokulara yayılım göstermiş mi? Bunu tespit etmek gerekir. Özellikle akciğer metastazı fazla görüldüğünden ve hayati risk taşıdığından mutlaka bir akciğer röntgeni ile bu ihtimali değerlendirmek gerekir.
Tedavide en etkili yöntem tümörün operasyon ile uzaklaştırılmasıdır. Tümör olan meme bezi dışında diğerleri de mutlaka kontrol edilmeli ve gözden kaçırılmamalıdır. Aksi takdirde nüks etme ihtimali olabilir. Tedavide kemoterapi ve radyoterapi uygulanan vakalar olmuştur. Fakat en kesin çözüm operasyon ile uzaklaştırmaktır. Lenf yumrularına ve akciğere metastaz yapmış olan kötü huylu meme tümörü vakalarında ise prognoz kötüdür.
Öneriler
- Özellikle dişi, kısırlaştırılmamış ve yaşlı kediler bu anlamda rutin kontrollerden geçirilmelidir.
- Kedi sahipleri ara sıra el ile meme bezlerini yoklamalı, bir anormallik gördüklerinde veteriner hekime başvurmalıdır.
- Yavru almayı düşünmediğiniz kedilerinizi en kısa sürede kısırlaştırmak doğru olacaktır.
Bizim 6 aylık kedimizde böyle oldu. Kısırlaştırma ile geçer dediler. Olabilir mi acaba?
6 aylık kedimiz var. Kucağıma aldığımda fark ettim kitleleri, veteriner hekime götürdüm. Hormonal olabilir dendi. Kan alınıp tahlile gönderildi. Eğer hormonal ise derhal kısırlaştırma yapılacak, eğer değilse patoloji için parça alınacak. Çok maliyetli bunu daha uygun fiyata yapan yerler yok mu acaba? Çok endişeleniyorum, yavruyu kaybetmek istemiyorum. Çünkü o benim öksüzüm.
Merhaba kedim hamile olmadığı halde son iki memesi sarkık bunun nedeni ne olabilir acaba?
Maalesef Vişnezade Mahallesi’nin maskotu Vişne hanımefendiyi ameliyatta kaybettik.