Kedi ve Köpeklerde Düşük ile Gebelik Sonlandırma

Evcil hayvan sahiplerinin evcil hayvanlarında hamileliği önlemek istemelerinin çok sayıda nedeni vardır. Yazımızın hemen başında önermemiz gereken bir şey var. Eğer kedi veya köpeğinizden yavru almak istemiyorsanız, yavrulara bakamayacağınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden kısırlaştırma operasyonlarını mutlaka yaptırın. Şimdi konumuza tekrar dönelim. Bu oldukça yaygın bir sorundur. Kediniz veya köpeğiniz istenmeyen bir şekilde hamile kaldıysa, hamileliği güvenli bir şekilde sonlandırmanın yolları vardır. Bunun için vakit kaybetmeden veteriner hekimler ile görüşmek gerekir. Diğer yandan, kedi ve köpeklerin çeşitli tıbbi nedenlerden dolayı kendiliğinden düşük yaşayabileceklerini de belirtmek önemlidir. Her iki durum da burada ele alınacaktır.

Kedi ve Köpeklerde Düşük

Evcil hayvanınız kendiliğinden düşük yaşadıysa, fark edebileceğiniz en yaygın şey anormal vajinal kanamadır. Bazı durumlarda ve gebeliğin daha ileri dönemlerinde dışarıya atılmış bir fetüs görülebilir. Kendiliğinden oluşan düşüğün en yaygın nedeni hormonal dengesizlikten kaynaklanan fetal ölümdür.

Kedi ve köpeklerde düşük genellikle anormal giden bir gebeliğe karşı vücudun vermiş olduğu bir tepkidir. Yavrular ya anne karnında ölmüştür ya da ciddi bir sağlık problemi söz konusudur. Kedi ve köpeklerde hatta tüm canlılarda görülen düşüklerin ana sebebi budur.

Kedi ve Köpeklerde Hamilelik Tespiti

Eğer istenmeyen bir gebelikten şüphe ediliyorsa ilk olarak gebeliğin tespit edilmesi gerekmektedir. Bazen evcil hayvan sahipleri, kedi veya köpeklerinin gebe olduklarını düşünmektedir ama bu her zaman doğru olmayabilir. Aynı zamanda her çiftleşme gebelik ile sonuçlanacak diye bir kaide de söz konusu değildir. Gebeliğin ilk birkaç haftası haricinde ultrason muayenesi ile kedi ve köpeklerde gebeliği tespit etmek mümkündür. Ultrason muayenesinde gebeliğin dönemine göre farklı belirtiler görülür. Bu sayede yaklaşık olarak gebeliğin ne kadar süredir var olduğu da tespit edilir. Eğer bir gebelik sonlandırma yapılacaksa, öncelikli olarak ultrason muayenesi ile detaylar araştırılmalı, gebeliğin süresi tespit edilmelidir.

Kedi ve Köpeklerde Gebelik Sonlandırma

İstenmeyen bir gebeliği önlemek veya olası bir gebeliği sonlandırmak için güvenli seçenekler arayan sahipler için dikkate alınması gereken birkaç tıbbi alternatif vardır. Kedi ve köpeklerde gebeliği kalıcı olarak önlemek için kısırlaştırma (ovariohisterektomi) en iyi seçenektir. Tabi ki ortaya çıkmış olan bir gebeliğin sonlandırılması için bazı tıbbi seçenekler ve medikal uygulamalar vardır. Bunlardan da kısaca bahsedelim.

Enjekte Edilebilir Östrojenler

İstenmeyen gebeliklerin önlenmesinde en sık kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Etkili olabilmesi için gebeliğin ilk dönemlerinde kullanılması gerekmektedir. Bununla birlikte, kemik iliği baskılanması ve pyometra (yani rahim enfeksiyonu) gibi dikkate alınması gereken birkaç potansiyel yan etkisi de vardır.

Oral östrojenler

Etkisiz oldukları ve hayvanlarda pyometraya neden olabileceği için bunlar tavsiye edilmez. Bkz: Köpeklerde Pyometra (Rahim İltihabı)

Prostaglandin F2 Alfa

Evcil hayvanlar için güvenli bir gebelik sonlandırmaya neden olduğu gösterilen doğal bir hormondur. Yan etkileri olsa da diğer birçok uygulamaya göre yan etkilerinin daha az olduğunu söylemek mümkündür. İlacın bilinen yan etkilerinden bazıları nefes nefese kalma, titreme, mide bulantısı ve ishaldir.

Deksametazon

Birçok amaç için kullanılan bir etken maddedir. Aynı zamanda evcil hayvanlarda gebelik sonlandırma yaptırmak için uygun bir seçenektir. Enjeksiyonu genellikle nefes nefese kalma, aşırı su içme (polidispi) ve aşırı idrara çıkma (poliüri) gibi yan etkiler izler.

Kedi ve Köpeklerde Gebelik Sonlandırma ve Sonrası

Planlı gebelik sonlandırma durumunda, işlem sonrası en sık görülen semptom kanamadır. Herhangi bir yan etkiye veya sağlıkla ilgili sorunlara hızlı bir şekilde yanıt verilebilmesi için kedi veya köpeğinizi yakından izlemeniz önerilir.

Hem düşük hem de planlı gebelik sonlandırmayı takiben, büyük bir rahatsızlık, biraz vajinal kanama veya anormal akıntı olabilir. Evcil hayvan sahipleri, sonuç olarak daha ciddi sorunların gelişmemesi için hayvanlarının davranışlarını dikkatlice gözlemlemelidir ve gerektiğinde veteriner hekime başvurmalıdır.

Kedi ve köpek sahipleri en başından itibaren kısırlaştırmayı düşünmelidir. Kısırlaştırma ile ilgili “Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırma Faydaları ve Zararları” ve “Kedilerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?” konularına göz gezdirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu