Köpeklerde Pemfigus ve Formları

Köpeklerde görülen otoimmun deri hastalıklardan birisi pemfigus’dur. Çeşitli formlarda görülebilen bu hastalık, derinin normal unsurlara karşı otoantikor üretmesi sonucunda meydana gelir. Pemfigus sonucunda deride püstüler ve/veya vezikobullöz karakterde lezyonlar meydana gelir.

Hastalığın Formları

  • Pemfigus foliaseus
  • Pemfigus eritematozus
  • Pemfigus vulgaris
  • Paraneoplastik pemfigus
  • Panepidermal pustular pemfigus

Bu formlarda arasında köpeklerde en sık görülen pemfigus foliaseusdir. Bu form aynı zamanda köpeklerde en sık görülen otoimmun deri hastalığıdır.

Nedenine gelecek olursak tam olarak bir neden henüz belirlenememiştir. Genetik olarak bu hastalığı karşı yatkınlığın söz konusu olduğunu bildiren araştırmalar vardır. Bunun yanında bazı ilaçlar, radyasyon, UV ışınları gibi etkenler neticesinde de şekillenebileceği bildirilmiştir.

Hastalık genellikle 4 yaş üzerindeki köpeklerde görülür.

Predispoze Irklar: Akita, Chow Chow, Collie, Doberman

Klinik Belirtileri

Primer ve sekonder deri lezyonları şeklinde deri ile ilgili belirtileri iki kısımda inceleyebiliriz.

Primer Deri Lezyonları: deride içerisinde nötrofil ve akantolitik keratinositler yer alan püstüller oluşur.
Sekonder Deri Lezyonları: Eritamatöz maküller ile beraber epidermal kollateratlarla sınırlanmış erozyonlar ve ülserler meydana gelir. Ayrıca; kaşıntı, ağrı, lenfadenopati gibi belirtilerde görülür. Şiddetli olgularda bu belirtilere ek olarak; ateş ve depresyon eklenebilir. Bazı olgularda; pyometra, nazal depigmentasyon, fotodermatoz görülebilir. Pemfigus foliases ve pemfigus vulgariste dijital hiperkeratoz şekillenir.

Pemfigus Foliases

Lokal ve generalize olmak üzere iki farklı formu mevcuttur. Lokal olan formda; burun köprüsünde, tabanlarda, tırnak kenarlarında ve kulak kepçesinde daha fazla lezyon görülür. Bu lezyonlar; hiperkeratoz, yarık, püstül, kabuk ve ülser gibi lezyonlardır. Bazı olgularda bu lezyonlar sadece taban yastıklarında görülebilir. Bunun dışında genel bir belirti çoğunlukla yoktur. Pemfigus foliases’in lokal formunun ilerleyişi yavaştır.

Generalize formda; lezyonlar genelde yüz bölgesinden başlar. Bu lezyonlar kabuklu püstüler dermatit ve diffuz pullanmalı, eksfolyatif eritroderma ile karakterizedir. Hastalığın akut başlangıcı generalize formdadır. Hasta sistemik olarak da etkilenir.

Pemfigus Eritematozus

Lezyonlar genelde baş bölgesinde görülmektedir. Özellikle de nazal planumda görülür. Lokal olarak hayvan etkilenir.

Pemfigus Vulgaris

Lokal belirtiler, genel semptomlar ile birlikte seyreder. Şiddetli erozif ve ülseratif dermatopatiye sebep olur. Primer lezyonlar veziküller ve bullalardır. Lezyonlar özellikle koltuk altı, inguinal bölge ve tabanlarda şiddetli olmakla birlikte neredeyse tüm vücudu etkiler.

Paraneoplastik Pemfigus

Adından da anlaşılacağı gibi neoplazilerle ilişkili olan bir formudur. Setoli hücre tümörü ve LSA’da görülebilir. Hasta sistemik olarak etkilenmiştir. Neredeyse tüm vücutta lezyonlar görülür.

Panepidermal Pemfigus

Bu formda püstüller pemfigus foliases’e göre daha derindedir. Lezyonlar epidermis boyunca yaygınlık gösterir.

Laboratuvar

Püstül veya veziküllerden alınan deri örneklerinde nondejeneratif nötrofil ve eozinofiller görülür. Akantolitik faaliyetler ve bakterilerde saptanabilir.

Şiddetli olgularda hemogramda anemi, lökositoz, hipoalbüminemi ve hiperglobulinemi görülebilir.

Tanı

Kesin olarak tanı koymak için deri veya mukozalardan biyopsi yapılması gerekmektedir. Özellikle kulak, taban yastığı ve nasal planum örnek almak için tercih edilecek yerler olmalıdır. Akantolizis, epidermis içindeki blister oluşumu ve diğer anormallikler tespit edilir.

Tedavi ve Korunma

Veteriner hekimin önerisine hastalığın formuna ve şiddetine göre değişik kombinasyonlar uygulanabilir. Aynı zamanda güneş ışığından korunmakta önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu