Köpeklerde Pire ve Kene Belirtileri ile Tedavisi
Köpeklerde dış parazitler sıklıkla karşılaştığımız problemler arasında yer almaktadır. Özellikle pire ve kene köpeklerde en sık gördüğümüz dış parazitlerdir. Bu parazitler deride çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olur. Kaşınma ve irritasyon ile kendisini gösterir. Fakat bunun dışında farklı problemlere ve çeşitli hastalıkların taşınmasınada sebebiyet verir. Bu nedenle bu tarz dış parazitlere karşı mücadele köpeğinizin yaşantısının her anında önemlidir.
Pire Belirtileri ve Tedavisi
Köpeklerde pire en sık görülen dış parazittir. Eğer köpeğinizin derisini şiddetli bir şekilde kaşıyor ve tırnaklıyorsa pire olma ihtimali yüksektir. Zaten tüylerini ayırıp baktığınızda sizlerde pireleri rahatlıkla görebilirsiniz. Pireler köpeklerde kaşıntı, irritasyon, kızarıklık gibi deri belirtilerine sebep verir. Eğer şiddetli bir pire problemi söz konusu ise bunlar dışında daha şiddetli deri lezyonlarına ve kansızlığıda sebep olabilir.
Pireleri erken farketmek ve tedaviye erken başlamak önemlidir. Zaten düzenli olarak dış parazit uygulaması yapılan köpeklerde pireler ciddi anlamda çoğalamadan tekrar uygulama yapıldığı için genellikle çok fazla bir problem oluşmamaktadır. Bu nedenle düzenli olarak parazit uygulamaları oldukça önemlidir. Tabi ki şiddetli olgularda farklı tedavi seçenekleri veteriner hekimin önerisi ile uygulanabilir. Dış parazit damlaları, çeşitli spreyler, ilaçlı banyo solüsyonları pire tedavisinde kullanılan başlıca yöntemlerdir.
Pire tedavisinde sadece köpeği pireden temizlemek yeterli olmayacaktır. Köpeğinizin yaşam alanında muhtemelen pire, pire larvası ve yumurtası bolca bulunmaktadır. Eğer bunlarda temizlenmez ise tekrar bu soruna yakalanma ihtimali yüksektir. Bu nedenle köpeğinizin yaşadığı alanında uygun bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Bazen sadece mekanik bir temizlik yeterli olmaktadır. Fakat bazen çeşitli kimyasallar ile temizlik gerekebilir. Bu konu hakkında veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin özellikle yattığı yeri düzenli olarak temizlemek önemlidir.
Kene Belirtileri ve Tedavisi
Keneler kan ile beslenen canlılardır. Kan ile beslenmesi dışında; kan emerken vücuda saldıkları toksinler ve taşıdığı bazı hastalıklar daha önemlidir. Bu toksinler çeşitli derecelerde irritasyon oluşmasına neden olur. Ayrıca lyme hastalığı gibi bazı hastalıkların taşıyıcısıdır. Lyme hastalığı özellikle önemlidir. Çünkü köpeğinizi hasta ettiği gibi aynı zamanda insana bulaşabilen bir hastalıktır.
Keneler 8 ayaklı canlılardır. Türe göre farklı renklerde olmak ile beraber genellikle siyah, kahverengi, gri ve koyu kırmızı tonlarda karşımıza çıkar. Yumurtlama yolu ile çoğalırlar. Yumurta, larva, nimf ve ergin şeklinde bir yaşam döngüleri vardır. Bir kene sadece bir kere beslendikten sonra binlerce yumurta bırakabilir. Yumurtadan larva çıkması 15-30 gün arasında sürmektedir. Larvalar 6 bacaklıdır ve bir konak bularak beslenmeye başlarlar. Beslenme sonrasında konaktan ayrılır ve kabuk değiştirerek nimf evresine geçer. Bu evrede 8 bacaklıdır. Yeni bir konak bularak beslenmeye devam eder ve ergin forma geçer. Keneler birçok memeliyi konak olarak kullanabilir. Yaklaşık 4-5 mm boyuta sahip olan dişi bir kene; beslenme sonrasında boyutunu 2-3 katına çıkarabilir.
Kene tedavisinde çeşitli yöntemler vardır. Dış parazit damlaları keneler üzerine etkilidir. Ayrıca çeşitli spreyler, tozlar ve banyo solüsyonları tedavi amacı ile kullanılabilir. Bazen veteriner hekim vücuda yapışık olan keneleri mekanik yöntemler ile ayırır.
Korunmada dış parazit uygulamalarının düzenli olarak yapılması önemlidir. Ayrıca kene tasmaları korunmada kullanılan yöntemler arasındadır. Özellikle kenelerin yoğun olduğu bahar ve yaz aylarında bu tasmalar veteriner hekimin önerisi ile kullanılabilir. Ayrıca yazın tıraş yapılması kenelerin tüyler arasına girerek gizlenmesini engeller.