Kedi ve Köpeklerde Şişkinlik ile Karın Şişliği
Kedi ve köpeklerde şişkinlik ya da karın şişmesi durumunu aşırı yemek yemeye bağlı olan şişkinlikten ayırt etmek gerekir. Aşırı yemek yemeye bağlı olarak karında geçici şişlik olabilir. Fakat sert, gergin, uzun süre şiş haldeki bir karın bölgesi normal değildir. Kedi veya köpeğinizin karın bölgesinin şiştiğini ve bu şekilde uzun süre kaldığını ya da karın şişmesi ile beraber kusma, ishal, iştahsızlık, öksürük, nefes almada zorlanma gibi ekstra belirtileri görürseniz acil müdahale edilmesi gereken bir durum olabilir. Özellikle hızlı bir şekilde şişmiş ve ekstra belirtiler içeren durumlar ciddi bazı sorunların habercisi olabilir.
Karın bölgesinde şişlik veya şişkinlik genellikle bir şeylerin yanlış gittiğinin bir işaretidir. Aşırı yemeye bağlı olan şişlik birkaç saat içerisinde büyük oranda geçer. Eğer şişkinlik bu süre içerisinde geçmemişse kontrol edilmesinde fayda vardır. Hatta karın bölgesinde şişliğe neden olan bazı faktörler çok kısa sürede öldürücü bile olabilir. Bu sorun ile karşılaşan kedi ve köpeklere müdahale etmeye çalışmakta oldukça yanlıştır. En kısa sürede veteriner hekime başvurmak gerekir.
Kedi ve Köpeklerde Şişkinlik Neden Olur?
Kedi ve köpeklerde şişkinliğe neden olabilen birçok basit ve ciddi neden vardır. Fakat akut bir şekilde meydana gelen ve farklı belirtilerde gösteren durumlar genellikle ciddidir. Zehirlenme, çeşitli enfeksiyonlar, iç kanama, kalp hastalıkları, mide kanseri, sindirim sistemindeki fizyolojik ve anatomik sorunlar, iç parazitler ve kalp hastalıkları bu sorunun başlıca nedenleri arasındadır.
Gastrik Dilatasyon Volvulus
Kedi ve köpekler için oldukça acil bir durumdur. Bir kedi veya köpeğin aşırı yemek yemesi ya da hava yutmasına bağlı olarak bazen mide anatomik konumunu kaybedebilir. Bu durum midenin dönmesi ile meydana gelir. Bunun neticesinde midede bulunan gazlar atılamaz ve ciddi bir şişlik meydana gelir. Bunun dışında kusmaya çalışmak, halsizlik, panik hali, aşırı ağrı tepkisi, aşırı ses çıkarma ve ileri vakalarda koma hali görünen diğer belirtiler arasındadır. Bu oldukça ciddi bir sorundur ve acil bir şekilde müdahale gerektirir.
Sindirim Sistemi Tümör ve Kanserleri
Tümör ve kanser vakaları özellikle yaşlı kedi ve köpeklerde yaygın olarak görülmektedir. Karaciğer, mide, bağırsak ve adrenal bez kanserleri daha yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Tümör ve kanser vakalarında karın bölgesinde şişlik görülen belirtiler arasındadır.
Kalp Hastalıkları
Kalp yetmezliği ve bazı kalp enfeksiyonları karın bölgesinde sıvı birikmesine neden olur. Bu sıvı birikimi neticesinde ise karın bölgesi şişkin bir halde görülmektedir. Kedi ve özellikle köpeklerde kalp yetmezliği ve diğer kalp sorunları yaygın görülür. Karın bölgesindeki şişme ile beraber öksürük, nefes darlığı görülen diğer belirtiler arasındadır.
İç Kanama
İç kanama durumu genellikle trafik kazası, yüksekten düşme gibi travmalar ile ilişkilidir. Bu travmalar sonucunda iç doku ve organlarda kanama görülebilir. Bunun neticesinde karın boşluğunda biriken kandan kaynaklı şişlik görülür.
Enfeksiyonlar
Çeşitli enfeksiyonlar kedi ve köpeklerde karın şişliğine neden olabilir. Bunlardan en yaygın olan pyometra adı verdiğimiz rahim iltihaplanmasıdır. Çok yaygın olarak görülür. Karın şişliği ile beraber vajinal akıntı, aşırı su içe, ishal, halsizlik, iştahsızlık görülebilecek diğer belirtilerdendir. Pyometra ile alakalı olarak “Köpeklerde Pyometra (Rahim İltihabı)” konumuzdan da detaylı bilgiler alabilirsiniz.
İç Parazitler
Özellikle yavru kedi ve köpeklerde karın şişmesinin önemli nedenlerinden birisidir. Özellikle mide ve bağırsaklara yerleşen iç parazitler karın bölgesinin şiş görülmesine neden olur.
Zehirlenme
Kedi ve köpeklerde zehirlenmeye neden olabilecek çok sayıda faktör vardır. İnsanların yaygın olarak tükettikleri çikolata, soğan, sarımsak gibi birçok gıda malzemesi kedi ve köpekler için zehirli olabilmektedir. Bunun yanında kimyasallar, bazı bitkiler ve böceklerde zehirlenmeye sebep olabilir. Zehirlenme belirtilerinden birisi de karın şişliğidir.
Kedi ve Köpeklerde Karın Şişliği Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Sizlere yukarıda aktardığımız gibi aşırı yemeye bağlı kısa süreli şişkinlikler dışında karın bölgesinde şişme ve şişkinliğin nedenleri genellikle ciddidir ve birçoğunda acil tıbbi muayene gerekmektedir. Nedene bağlı olarak ise acil bazı medikal uygulamalar ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Kedi ve Köpeklerde Karın Şişliği Tedavisi
Karın şişliğinin ve şişkinliğin altında yatan ana faktöre göre tedavi yöntemleri farklılıklar göstermektedir. Önemli bazı nedenler ve bu nedenlere bağlı vakalarda tedavi yöntemleri kısaca şu şekildedir.
- Midenin dönmesi yani gastrik dilatasyon ve volvulus durumu tespit edildiğinde hemen ameliyat gerekmektedir. Çok acil bir durum olduğundan dolayı dakikalar bile önemlidir.
- Sindirim sistemi organlarında görülen tümör ve kanser vakalarında medikal ve cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Kemoterapi, radyoterapi ve gerektiğinde cerrahi yöntemler uygulanır.
- Kalp sorunlarına bağlı olarak karın boşluğunda sıvı birikimi söz konusu ise ilk etapta bu sıvı boşaltılabilir. Fakat tekrarı önlemek ve asıl sorunu tedavi etmek amacıyla kalp ilaçlarının ömür boyu kullanılması gerekebilmektedir.
- Rahim iltihaplanması yani pyometra durumunda hastalığın şiddeti, hastanın genel durumu, yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ilaçlar ile tedavi veya cerrahi yöntemler uygulanabilir.
- İç parazit sorunlarında antelmentik ilaçlar ile tedavi edilmektedir.
- Zehirlenme durumunda ise zehirlenmeye neden olan faktöre göre farklı uygulamalar olsa da genellikle sıvı tedavisi ve destekleyici tedavi ile zehrin etkisi azaltılarak, vücuttan hızlı bir şekilde atılması amaçlanır.
Genel olarak ciddi bir sorun olan karın şişmesi ve şişkinliği önlemek için özellikle kedi ve köpeğinizin beslenmesine dikkat etmelisiniz. Verdiğiniz besinleri dengeli, düzenli ve uygun aralıklar ile vermelisiniz. Bunun dışında rutin bakımlarını ve kontrollerini ihmal etmemeli, düzenli olarak veteriner hekimlere muayene ettirmelisiniz. Aynı zamanda böyle bir sorun ile karşılaştığınızda en kısa sürede veteriner hekime başvurmalısınız.