Köpeklerde Yalancı Gebelik

Köpeklerde yalancı gebelik için; gebe olmayan köpeklerde içgüdüsel olarak annelik davranışlarının ortaya çıkması durumu diyebiliriz. Bu durum prolaktin hormonu konsantrasyonunun artışı, progesteron hormonu konsantrasyonunun azalması sebebi ile özellikle metaöstrus dönemlerinde görülür. Bunu daha da açmak gerekirse kızgınlık döneminde gebe kalmayan köpeklerde genellikle kızgınlık döneminin bitmesinden 1-3 ay sonra görülür.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Belirtileri

Bu dönemde fiziksel ve psikolojik bazı belirtiler ortaya çıkar. Aynı zamanda vücutta küçük anatomik ve histolojik değişiklikler de şekillenir.

  • Köpeğiniz genellikle daha sakin ve sessiz ortamları tercih etmeye başlar.
  • Genel olarak durgunluk, hareketlerde azalma söz konusudur.
  • İştahta bir artma ve bununla beraber kilo alma durumu vardır.
  • Sık sık karın bölgesini yalama eğilimi gösterir.
  • Memelerde belirginleşme, şişme meydana gelebilir. Bazen süt gelebilmektedir.
  • Karın bölgesi şişebilir.
  • Çevresindeki bazı cisimlere (peluş oyuncak gibi) annelik yapmaya çalışır.
  • Yuva ve doğum için yer hazırlama eğilimindedir.

Laboratuvar belirtileri olarak progesteron seviyesinde düşme, prolaktin seviyesinde artma söz konusudur.

Köpek sahipleri genellikle kızgınlık döneminden sonra köpeklerinde bir davranış değişikliği olduğunu tespit eder. Eğer kesin olarak çiftleşme olup olmadığı bilinmiyorsa köpek sahibi bu durumu normal gebelik ile karıştırır. Kesin olarak ayrım için veteriner hekim tarafından ultrason ile muayene yapılmalıdır. Bunun neticesinde bir karara varılabilir.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Tedavisi

Yalancı gebelik durumu herhangi bir müdahale yapılmadan kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat özellikle memelerde süt salgısını artırıcı uyarılar yapmamak gerekir. Aksine eğer memelerde bir akıntı varsa soğuk kompres uygulamaları denenebilir. Bunun yanında yalancı gebelik için medikal ve operatif tedavi yöntemleri olduğunu da söyleyelim. Medikal olarak özellikle prolaktin hormonunu baskılayıcı ilaçlar tercih edilmektedir. Bunun yanında semptomlara göre veteriner hekimler farklı uygulamalarda yapabilmektedir. Operatif yöntemden bahsetmek gerekirse yavru almayı düşünmediğiniz dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu yapılabilir. Bu sayede köpeğiniz hem yalancı gebelik problemini tekrar yaşamayacak hem de birçok farklı hastalığa yakalanma riski düşecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu