Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi
Kedilerde tüy dökülmesi problemi sıkça karşılaştığımız problemlerden birisidir. Özellikle uzun tüylü kedi ırklarında tüy dökülmeleri daha sık ve yoğun olarak görülmektedir. Bunun yanında orta ve kısa tüylü kedi ırklarında da çeşitli nedenler ile tüy dökülmeleri görülebilmektedir.
Kedilerde tüy dökülmesini aslında fizyolojik (normal) ve patolojik (normal olmayan) olarak sınıflandırmak mümkündür. Öncelikli olarak sizlere bu terimlerden kısaca bahsedelim.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri
Fizyolojik Tüy Dökülmesi: Herhangi bir şekilde engellenemeyen ve normal kabul edilen tüy dökülmesidir. Tüylü olan tüm canlılar gibi kedilerde tüylerini değiştirmektedir. Her gün bazı tüyler dökülmekte ve yerine yenileri çıkmaktadır. Tabi ki bu esnada yaşlanmış olan ve vücut tarafından atılan tüyleri bir dökülme olarak görürüz. Özellikle bahar aylarında tüy dökülmeleri çok yoğun olarak görülmektedir. Canlılar kış ve yaz aylarını çeşitli şekillerde hazırlık yaparlar. Bu hazırlıklardan en büyük olanlarından birisi tüylerin yenilenmesidir. Yaz aylarında daha sık ve ince olan tüyler, kış aylarına yaklaştıkça daha sık ve kalın bir yapıya kavuşurlar. Bu esnada değişen tüyler tüy dökülmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kedilerde Tüy Dökme Mevsimi
Kedilerde mevsime bağlı olan tüy dökülmeleri özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminin baş ve ortalarında görülür. Çünkü kediler bu dönemde yaza veya kışa hazırlık yaparlar. Eğer yaz geliyorsa kış dönemindeki kalın ve sık tüylerini dökerler, yerine seyrek ve ince tüyler çıkar. Tam tersi kış geliyorsa seyrek ve ince olan tüyler dökülür, yerine kalın ve sık tüyler çıkar.
Patolojik Tüy Dökülmesi: Bu tarz tüy dökülmeleri normal dökülmelerin dışında görülen ve genellikle altında bir hastalık veya sorun yatan dökülmelerdir. Bazen cilt ve deri hastalıkları bu dökülmelere sebep olurken; bazen sistemik diğer hastalıklar bu tarz dökülmelere sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda bakım, beslenme, stres gibi farklı faktörlerde bu tarz tüy dökülmelerine sebep olabilmektedir.
Patolojik olan tüy dökülmeleri onlarca farklı sebepten kaynaklı olabilmektedir. Kedilerde bu tarz tüy dökülmelerinde özellikle karşımıza çıkan ve gördüğümüz nedenlerden bazılarını sıralayalım:
- Dış parazit kaynaklı (bit, pire, kene, uyuz vb.) hastalıklar.
- Özellikle deriyi etkileyen mantar hastalıkları.
- Pyoderma gibi deriyi etkileyen bakteriyel enfeksiyonlar.
- Çeşitli viral enfeksiyonlar.
- Hormonal kaynaklı bazı hastalıklar.
- Çeşitli nedenler ile alerji meydana gelmesi.
- İç parazitler.
- Bazı vitamin ve minerallerin eksikliği ve yetersiz alınması.
- Yanlış beslenme uygulamaları ve beslenme yetersizliği.
- Stres ve strese neden olabilen tüm faktörler.
- Bazı iç parazitler.
Kedilerde tüy dökülmesinin nedeni olarak başlıca bu sorunları saymamız mümkündür. Fakat bunlar dışında çok daha farklı nedenlerden, hastalıklardan ve sorunlardan dolayı tüylerde aşırı dökülme görülebilir. Bu tüy dökülmeleri bazen karşımıza bölgesel tüy dökülmesi olarak çıkmakta, bazense tüm vücudu etkileyerek genel bir tüy dökülmesi olarak görülmektedir.
Dış Parazitler: Kedilerde tüy dökülmesinin en sık görülen nedenleri arasında sayılabilir. Tüm dış parazitler aynı zamanda alerjik reaksiyonlara neden olan birer etkendir. Dış parazitler hem kendileri, hem neden oldukları alerji hemde kaşıntı sebebi ile tüylerde dökülmelere neden olabilmektedir.
İç Parazitler: Kedilerde iç parazitler birçok soruna neden olduğu gibi tüylerde de sorunlara neden olmaktadır. Bunun en büyük nedenini şu şekilde açıklayabiliriz. Birçok parazit bağırsak sistemine yerleşmektedir. Bağırsak sistemine yerleşmiyor olsa bile kedinizin beslenmesini olumsuz etkilemekte ve besin yetersizliğine neden olmaktadır. Dolayısı ile tüyler daha hassas, kırılgan ve kolay dökülür bir duruma gelmektedir.
Mantar Enfeksiyonlar: Mantar enfeksiyonları çeşitli mantar etkenlerinin neden olduğu ve farklı lezyonlar ile karşımıza çıkan hastalıklardır. Deri üzerinde görülen mantar enfeksiyonlarında genellikle lokal olarak tüy dökülmeleri karşımıza çıkmaktadır.
Hormon Kaynaklı Nedenler: Bu konuyu ele aldığımızda öncelikli olarak Cushing Syndrom (Hyperadrenocortism) akla gelmektedir. Bu hastalık kortikosteroidlerin vücutta normale göre daha fazla üretilmesi ya da uzun süre boyunca kortizon kullanımı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta deri kalınlığının incelmesi ve pigmenlerdeki artış ile beraber tüylerde dökülme de görülmektedir.
Bakteriyel Hastalıklar: Bakteriyel deri enfeksiyonları genellikle sekonder olarak görülmektedir. Bunu açıklamak gerekirse bazı hastalıklardan ve travmalardan kaynaklı deri daha hassas ve korumasız bir hal alır. Bu durumda bakteriler devreye girer ve enfeksiyon oluşturur. Bakteriyel enfeksiyonlarda genellikle lokal tüy dökülmeleri görülür.
Tüy Dökülmesi Tedavisi
Yukarıda bahsettiğimiz ve bahsedemediğimiz birçok neden tüylerde dökülmelere neden olmaktadır. Tüy dökülmelerinin altında genellikle başka bir hastalık yattığından dolayı primer soruna odaklanmak gerekmektedir. Yani nedeni belirlemek ve nedene yönelik olarak tedavi yapmak gerekir.
Eğer kedinizde böyle bir sorun varsa altında yatan neden çok ciddi olabilmektedir. Bu nedenle vakit kaybetmeden veteriner hekimden yardım istemek gerekmektedir. Genel muayene ve gerekirse laboratuvar muayeneleri ve ileri tanı yöntemleri ile tüy dökülmesinin ana nedeni belirlenmekte ve bu nedene spesifik tedavi seçeneği uygulanmaktadır.
Tüy Dökülmesi İçin Neler Yapılabilir?
Özellikle evlerde bakılan kedilerde tüylerin her yere dökülmemesi ve daha az dökülmesi için tüy bakımı şarttır. Uzun tüylü kedi ırkları besliyorsanız kedinizin tüy bakımını mutlaka her gün yapmalısınız. Tüy bakımı derken uygun taraklar ile taramak yeterli olacaktır. Fakat bu durumun düzenli olması şarttır. Aksi takdirde tüylerde keçeleşme ve buna benzer sıkıntılar ortaya çıkacak ve çözüm güçleşecektir.
Eğer kedi almadıysanız ve tüylerden dolayı tereddütleriniz varsa tüy dökmeyen kedi ırkları arasından seçim yapabilirsiniz. Bu sayede hem tüy dökülmesi problemleri görmeyeceksiniz hemde bakımları daha kolay olacaktır.
Beslenmeye Dikkat!
Beslenme oldukça önemlidir. Kedileri uygun mamalar ile beslemeyi önermekteyiz. Özellikle ev yemekleri veya kalitesiz mamalar ile beslenen kedilerde tüy dökülmeleri görülebilmektedir. Kedinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan kedi mamalarını veteriner hekiminizin önerisi ile kullanabilirsiniz. Yine veteriner hekiminiz uygun görürse çinko, folik asit gibi yardımcı ürünler kullandırabilir.
Stresten Uzak Tut!
Stres ile ilgili olarak tüy dökülmeleri sık görülmektedir. Bunun metabolizmasını detaylı olarak açıklamaya gerek yok. Ortam değişikliği, sahip değişikliği, ayrılık kaygısı, yalnız kalma, yeni bir kedinin gelmesi, korku gibi tüm stres faktörleri kedilerde başka sorunlar ile beraber tüy dökülmesine de neden olabilmektedir. Bu tarz durumlardan kedinizi mümkün olduğunca uzak tutun.
Sık Banyoya Gerek Yok!
Kediler kendilerini temizleyen hayvanlardır. Çok sık banyo yaptırmak ve özellikle uygun olmayan sabun ve şampuan kullanmak tüy dökülmelerine sebep olabilmektedir. Bu nedenle kedileri sık banyo yaptırmaya gerek yoktur. Mevsime göre 10-30 günde 1 kez yıkamanız yeterli olacaktır.