Keklik Özellikleri ve Yetiştiriciliği

Çok uzun yıllardır güzellikleri ve güzellikleri ile beraber lezzetli etleri ile bilinen kekliklerin; doğru olmayan av programları ve kaçak avcılık nedeni ile sayıları giderek azalmıştır. Bu kapsamda ilgili bakanlıklar tarafından koruma programına alınan keklikler için özel önlemler alınmış ve av kısıtlamaları getirmiştir. Bununla beraber ticari olarak keklik yetiştiriciliğide ortaya çıkmaya başlamıştır. Lezzetli eti ile bilinen keklikler aynı zamanda yumurtası içinde beslenmeye başlamıştır. Özellikle yağ oranı düşük ve lezzetli olan eti ile keklik üretim çiftlikleri giderek yaygınlaşmaktadır.

Ülkemizde Alamut, Durusu ve Nazilli bölgelerinde özel avlaklar kurulmuş ve bu avlaklarda keklik yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu bölgelerde Kınalı Keklik, Kum Kekliği, Taş Kekliği ve Gül Keklik türlerini bulmak mümkündür. Keklik denildiğinde akla ilk gelen çoğu zaman Kınalı Kekliktir.

Kınalı Keklik Genel Özellikleri

Yetişkin bir Kınalı Keklik ortalama olarak 30-35 cm boya ve 500-600 gram ağırlığa ulaşmaktadır. Vücudu koyu krem renginde, boynu kolye benzeri tüylü, kanatları siyah şeritli ve kül renginde, gagası ve ayakları kırmızı renktedir. Kuyruk uzunlukları ise yaklaşık olarak 13 cm’dir. Erkek olan Kınalı Kekliklerin ayaklarında mahmuz vardır.

Dişi Kınalı Keklikler 4 aylık olduktan itibaren yumurta vermeye başlarlar. Mart ve Haziran ayları arasında günde 1 adet yumurta yumurtlarlar. Keklik yumurtası yaklaşık olarak 15 gram kadardır. Ticari işletmelerde uygun sıcaklık ve ışık programları ile yumurtlama süresi uzatılabilmektedir.

Keklik yetiştiriciliğinde erkek dişi oranı 1/1 veya 1/3 şeklinde olabilir. Kuluçka süresi yaklaşık 24 gündür.

Kınalı Keklik Civciv Bakım ve Beslenmesi

Ticari ortamlarda kuluçkadan çıkan keklik civcivlerinin ilk günlerdeki bakımı oldukça önemlidir. Özellikle ilk günlerde sıcaklıklara dikkat etmek gerekir. Civciv yeni çıktığında yaklaşık 33 derecelik bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bu süreden sonra kademeli olarak sıcaklık azaltılarak 21 derecede sabitlenir. Yine ışık önemli bir noktadır.

Yem olarak ise ticari olarak üretilen yemler ilk etapta kullanılabilir. Yavru civcivlerde yem protein oranının 30 olması istenir. Yetişkin kekliklerde ise yem protein oranı 24 olan yemler tercih edilmelidir. En yakın yem olarak hindi yemleri tercih edilebilir.

Bir keklik 18 haftalık olana kadar yaklaşık 3500 gram yem tüketir ve bu süre sonunda 600 gram canlı ağırlığa ulaşır.

Birçok farklı işletmeden döllü yumurta alarak kendiniz kuluçka edebilir veya civciv ya da yetişkin olarak satın alarak üretime başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu