Kedilerde Tüy Dökülmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde tüy dökülmesini fizyolojik ve patolojik tüy dökülmesi olarak 2 başlık halinde gruplandırabiliriz. Aslında birde 2 gruba da tam anlamı ile sokamadığımız psikolojik tüy dökülmesi de vardır.

Fizyolojik Tüy Dökülmesi

Bu çeşit tüy dökülmesinin en büyük nedeni mevsimler arası geçiştir. Kediler doğası gereği yaz ayları sonunda kışa, kış ayları sonunda ise yaza hazırlanırlar. Yaz döneminde ince, kısa ve seyrek olan tüyler yaz bitiminde dökülerek yerini daha kalın, sık ve uzun tüylere bırakır. Kış sonunda ise bunun tam tersi şekillenir. İşte mevsimler arasındaki bu geçişler esnasında tüy dökülmesi görülür. Bunun dışında rutin olarak yıl boyuncada ırka, yaşa, bölge şartlarına ve genel bakım koşullarına göre az veya çok fizyolojik olarak nitelendirebileceğimiz dökülmeler görülebilir.

Fizyolojik tüy dökülmesinin diğer bir nedeni ise yavru kedilerin doğduktan sonraki tüylerini dökmesidir. Kediler tüylü olarak doğar. Yavrular bu tüyleri kısa süre içerisinde döker. Bu da fizyolojik tüy dökülmesine örnektir.

Patolojik Tüy Dökülmesi

Birçok patolojik neden sıralamak mümkündür. Bunlar arasında ilk sırayı beslenme bozuklukları alır. Mineral ve vitaminlerin yeterince alınmaması, yüksek proteinli gıdalar, dengesiz yağ asitleri alımı tüy dökülmesinin beslenmeye bağlı nedenleri arasındadır. Burada uygun döneme göre uygun beslenme büyük önem taşır. Yavruluk dönemi, gebelik dönemi, emzirme dönemi ve yaşlılık döneminde uygun mamalar ve beslenme programları uygulanmalıdır. Hazır beslenmeden konu açılmışken gıda alerjisi nedeni ile ortaya çıkan tüy dökülmeleri de azımsanmayacak kadar çoktur.

Patolojik nedenleri sıralamaya devam edersek iç parazitler besinlerden yeterince yararlanmayı engellediği için neden olabilir. Deri hastalıklarından birçoğu lokal veya generalize tüy dökülmesine sebep olur. Mantar, dermatitler, pyoderma, uyuz, çeşitli parazitler hepsi tüy dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca hormon sistemindeki bozuklukların en büyük belirtilerinden birisi yine tüy dökülmesidir.

Psikolojik nedenlerden konumuzun başında bahsetmiştim. Bu nedenlerden ötürü tüy dökülmesi görülebiliyor. Stres kaynaklı olan bu olay; sahip değişikliği, yer değişikliği, yanına başka bir hayvan gelmesi, yanından birisinin ayrılması ve hatta mama kabı değişikliği gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.

Tüy Dökülmesi Nasıl Geçer?

Fizyolojik tüy dökülmelerine yapacak fazla birşey yoktur. Yapmanız gereken düzenli tarama ve fırçalama ile bu olayı en az rahatsız edici şekilde geçirmektir.

Beslenmeden kaynaklı problemlerde nedeni belirleyip ortadan kaldırmak yeterli olacaktır. Bunun yanında veteriner hekim tavsiyesi ile çeşitli vitamin ve mineral tabletler kullanılabilir. Deri ve hormonal sistem hastalıkların kaynaklı olanlarda kaynağa yönelik tedavi yapmak gerekir. Öncelikli olarak neden belirlenmeli ve buna göre tedavi yapılmalıdır.

Psikojik nedenli olanlarda ise yine nedeni ortadan kaldırmak, kedinizi stresten uzak tutmak için biraz fazla sevgi göstermek ve onunla ilgilenmek faydalı olabilir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhabalar. Kedilerde saçkıran yada mantar enfeksiyonu için batikon tedavisi uygulamak yeterli midir? Sizinle bir de şuan ki resmini paylaşmak istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  2. Merhaba Tuğçe hanım, resimden gördüğüm kadarı ile tam emin olamadım. Mantara benziyor ama bir travmadan kaynaklı da olabileceğini düşünüyorum. Yapacağınız batikon uygulaması şu aşamada doğrudur, fakat mantarlarda tedavi biraz uzun sürmektedir.

  3. Hüseyin Bey merhabalar, benim kedim Eylül bölge bölge tüyleri dökülüyor ve kızarıklar var karnında, bacaklarında ne yapmalıyım? Alerji dediler, alerji iğnesi oldu ama çare olmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu