Muhabbet Kuşları İçin İdeal Bakım Sıcaklığı
Muhabbet kuşları için ideal bakım sıcaklığı oldukça önemlidir. Kuşunuzun sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için en önemli konulardan birisidir. Sadece muhabbet kuşları için değil evcil olarak beslenen tüm canlılar için ortam sıcaklığı en önemli bakım kriterleri arasında yer alır. Bu nedenle beslediğiniz evcil hayvan için ideal ortam sıcaklığını bilmek ve ortamı bu değerler arasında tutmaya çalışmak önemlidir.
Ülkemizde dört mevsim tam olarak yaşanmaktadır. Bazı bölgeler daha ılıman, bazı bölgeler daha soğuk olsa da yıl içerisinde ciddi sıcaklık farklılıkları meydana gelmektedir. Bunun yanında gece ve gündüz arasında da sıcaklık farkları bazen ciddi seviyelere ulaşır. Özellikle bu dönemlerde ortam sıcaklığını sabit ve dengeli tutmak zor olabilir. Bu konumuzda sizlere muhabbet kuşlarının sağlıklı bir yaşamlarını sürdürebileceği sıcaklık değerlerini vereceğiz. Sizlerde mümkün olduğunca bu sıcaklık değerlerini tutturmaya çalışın.
Muhabbet Kuşları Hangi Sıcaklıkta Bakılmalı
Muhabbet kuşları Avustralya kökenli papağanlar sınıfında yer alır. Yani doğal yaşam ortamları genellikle sıcak ve ılıman iklimlerdir. Bu nedenle soğuk havaya çok dayanıklı değillerdir.
Muhabbet kuşları için en ideal ortam sıcaklığı 21-24 derece arasıdır. Bunun yanında 16-27 derece arasında yaşamlarını sorunsuz sürdürebilirler. Özellikle 10 derecenin altındaki sıcaklıklar kuşunuzu ciddi anlamda rahatsız eder ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Aynı şekilde 35 derecenin üstü sıcaklıklarda ciddi anlamda rahatsızlık verecektir. Bu nedenle sıcaklık asla 15 derecenin altına düşmemelidir. Bunun yanında 5 derecelik veya daha fazla ani sıcaklık değişimleri de kuşu ciddi anlamda etkilemektedir.
Ortam sıcaklığı kuşunuzun istediği değerin altında veya üstünde olduğunda kuşunuz çeşitli şekillerde tepki verecektir. Bu tepkilere bakarak muhabbet kuşunuzun sıcak veya soğuk stresine girdiğini anlayabilirsiniz.
Sıcak Ortamda Muhabbet Kuşu
Sıcak ortamlarda muhabbet kuşunuzun ilk vereceği tepki gagasını açarak solunum yapması olacaktır. Gaga açık şekilde solunum yapmanın amacı vücut ısısını düşürmeye çalışmaktır. Yine en çok karşılaşıla belirtiler arasında kanat açma vardır. Kuşunuz kanatlarını açacak ve vücudundan uzaklaştıracaktır. Bunun yanında kafesin daha serin yerlerine geçme, eğer banyo varsa çok sık banyoyu kullanma gibi durumlar gözlemlenir.
Soğuk Ortamda Muhabbet Kuşu
Muhabbet kuşları ideal bakım sıcaklığının altında değerler ile karşılaştığında vereceği ilk tepki tüylerini kabartmak olacaktır. Bunun yanında büzüşme diye nitelendirebileceğimiz bir şekilde durur. Eğer sıcaklık ciddi anlamda düşükse titremeler görülebilir. Soğuk havadan uzaklaşmak için kafes içerisinde veya bulunduğu ortamda dip yerlere ve daha sıcak olan yerlere geçmeye çalışır.
Önemli Bilgiler ve İpuçları
Muhabbet kuşları özellikle ani sıcaklık değişimlerine karşı dayanıksızdır. Bu tarz durumları mutlaka engellemeniz gerekir. Özellikle hava akımı olan kısımlarda hissedilen sıcaklık ciddi anlamda düşebilir. Dış ortam sıcaklığı da düşükse bu hava akımları kuşunuzun sağlığını ciddi anlamda tehdit eder. Bu nedenle kuşunuzu mutlaka hava akımı olmayan ortamlarda tutmanız gerekir.
Bunun yanında özellikle hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında direk olarak güneş gören yerlere kuşunuzu bırakmamanız gerekir. Aksi takdirde hissettiği sıcaklık ciddi anlamda yükselecektir ve bu da ciddi sağlık sorunlarına ve hatta kuşunuzu kaybetmeye neden olabilir.